Novosadska biciklistička (kul)tura

Trenutno u Novom Sadu ima više od 30.000 aktivnih biciklista, a Novi Sad je bio i pobednik na svetskom takmičenju gradova u kojima ima najviše ljudi koji i zimi idu biciklom na posao i u školu.
Novosadska biciklistička (kul)tura
Foto: 021 (ilustracija)
Ovu pobedu naš grad, odnosno njegovi biciklisti, izvojevao je 2018. godine, a broj biciklista od tad je još porastao. 
 
Broj biciklista u Novom Sadu raste svake godine za oko 10 odsto, rekao je za naš portal Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative. Kako je istakao, to uslovljava mnoge promene na bolje, kao što su unapređena infrastruktura i veća svest vozača automobila. 
 
"Osim infrastrukture i aktivnih biciklista, Novi Sad ima i ravan teren, znači reljef je dobar. Naš grad ima i neku vrstu biciklističke kulture koja je počela sa razvojem pre desetak godina. Broj biciklista neverovatno raste iz godine u godinu, u odnosu na druge gradove u Srbiji", kazao je Trifković za 021.
 
 
Uz Dunav se proteže i biciklistička ruta Eurovelo 6, koja spaja Atlantik i Crno more pa se mnogi cikloturisti zadržavaju u Novom Sadu i koriste priliku da uživaju u onome što grad pruža. Ova ruta u Novom Sadu dugačka je 23 kilometra i nalazi se između Novog Sada i Begeča. 
 
"Novi Sad ima turistički potencijal, kada je u pitanju biciklistički turizam. Već se nalazi na ovoj ruti kraj Dunava, tako da već jedan broj turista zaista prolazi kroz Novi Sad i zadržava se tu. Građen je i takozvani 'side track' koji ide sremskom stranom. Prednost je i blizina Fruške gore koja predstavlja prirodno bogatstvo, a i nudi mogućnost obilaska manastira i jezera, kao i druge sadržaje", naveo je sagovornik 021.
 
U našem gradu postoji i solidna kilometraža biciklističkih staza koje su izgrađene duž većine gradskih saobraćajnica, pa se mnoge znamenitosti mogu videti i u toku vožnje biciklom ulicama grada. 
 
 
Cikloturisti svakako imaju mnogo sadržaja u Novom Sadu, ali dostupni su im i Čenej i Veternik, kao i Fruška gora, Sremski Karlovci i druga okolna mesta. 
 
Na Fruškoj gori se poslednjih nekoliko godina razvija i planinski biciklizam, pa turisti, ali i Novosađani koji su skloni malo ekstremnijoj vožnji, mogu da se oprobaju i u ovoj avanturi. Jedna od strmijih staza koja se preporučuje iskusnim biciklistima je Koviljsko-petrovaradinski rit. 
 
U Novom Sadu postoji i mogućnost iznajmljivanja bicikla, ukoliko bilo koji turista želi kroz vožnju da upozna grad. Projekat "NS bike", po uzoru na razvijene evropske gradove, pokrenut je zbog negativnih posledica klimatskih promena i zbog borbe za zdravu životnu sredinu, kroz promovisanje korišćenja bicikla umesto automobila. Osim toga, u prethodnim godinama, JP "Parking servis" je obezbedio i parkirališta za bicikle na različitim mestima u gradu. 
 
 
Nekoliko puta godišnje u gradu se organizuje i "Novosadska kritična masa". Ovim događajem se promoviše biciklistička vožnja kao zabavan i zdrav način prevoza, ali i ukazuje na probleme sa kojima se biciklisti suočavaju, kao i na potencijalna rešenja. Prvi put je održana u aprilu 2012, poslednjeg petka u mesecu u Limanskom parku u 17 časova.
 
Iako je biciklizam kao "način života" postao naročito popularan tek u poslednjih desetak godina, on je uvek bio prisutan u Novom Sadu, još od kada je 1886. godine osnovan prvi biciklistički klub. Prva prodavnica u kojoj su Novosađani mogli da se počaste dvotočkašem je otvorena 1894, velodrom je izgrađen četiri godine kasnije, a 1900. godine Novi Sad je dobio i prvu uređenu biciklističku stazu na mestu današnjeg parkinga iza Matice srpske. 
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • SasaNS

    11.12.2020 20:40
    inače, imam 2 bicikla
    A gde su vam kacige, prednje i zadnje svetlo ...itd. da ne nabrajam. Pa onda , morate i da polažete jer vas pola ne zna da vozi to prevozno sredstvo, a 90 posto ne zna osnove pravila saobraćaja. Ali znate da mašete rukama, pa malo po putu, malo po trotoaru.....
  • Seljak

    08.12.2020 00:33
    Zato što sam pametan
    Bike park na Bukovcu je najbolje mesto na svetu za bais i ostale zajebancije što skaču ali staza za bicikliste i pešake do tamo ne postoji, zašto?Uradite stazu somovi i promovišite Bike park i ujedno i Frušku Goru...Ideš da skačeš sa bajkom al nemaš biciklistišku stazu do tamo, apsurd!
  • Paor

    07.12.2020 20:37
    ...
    Svi koji imaju problem sa nacinom na koji vozimo bicikle a vozikaju se sami u autima treba prvo da razmisle o svojoj bahatosti prema ostatku planete....ne mogu da dodjem sebi od smoga kad prodjem dijagonalno raskrsnicu Cara Lazara i Bulevara Oslobodjenja .... ni ne vidim aute od izduvnih gasova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.