Gde je sve bio korzo u Novom Sadu?

Mada ima nekoliko šetališta, Novi Sad više nema korzo.
Gde je sve bio korzo u Novom Sadu?
Foto: 021.rs

Poslednji pešaci su njim koračali šezdesetih, neki će reći čak i sedamdesetih godina prošlog veka, a istoričari da je korzo zapravo "umro" daleko pre toga. Ipak, od zvaničnog nastanka grada 1748. godine, pa i koju godinu pre toga, uvek je bilo ulica-šetališta koje su decenijama služile kao korzo. Hroničar Zoran Knežev priča da najstariji zapisi govore da je prvi korzo bio u ulicama u Almaškom kraju, najviše kod današnjeg nadvožnjaka u Kisačkoj, a nešto kasnije i u Futoškoj ulici gde se danas nalazi napuštena kasarna.

- Šetalo se kod “Almaškog vrbaka”. Opisati gde je to bilo sada je vrlo teško, ali da kažemo da se radi o prostoru kod današnjeg nadvožnjaka na kraju Kisačke ulice, a šetalo se i u Futoškoj šumi, što je sada deo Futoške ulice, kod kasarne. Takođe, šetalo se i kod dvora Sekule Vitkovića koji je imao park na prostoru gde je sada Matica srpska - opisuje Knežev.

Kasnije korzo ili promenada se seli na dunavski kej uz drvorede topola. Na tom mestu Novosađani će šetati dugo, kao i u samom centru današnjim ulicama Dunavskom, Zmaj Jovinom i Kralja Aleksandra. Knežev kaže da je korzo tada bio podeljen tako reći na deo za bogate i za siromašne.

- Bukvalno su bogati Novosađani šetali od današnjeg hotela Vojvodina i Gradske kuće do sadašnjeg Trga mladenaca, dok je za siromašnije bio deo od Vladičanskog dvora do Crkve Imena Marijinog (Katedrale) - navodi sagovornik 021.rs.

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, gradnjom Bulevara kraljice Marije, danas Mihajla Pupina i Ulicom Modene, kao i gradnjom Banovine i okolnih velelepnih zdanja, korzo se seli na tu lokaciju.

Vremena se menjaju i korzo će polako gubiti svoju važnost u društvenom životu, posebno mladih, koji će sada više početi da izlaze po diskotekama i drugim mestima za zabavu.

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • M

    12.12.2020 23:01
    Hvala 021 i Zoranu Knezevu na sjajnom tekstu o najlepsem gradu!!Jedini i pravi 021!
  • a

    12.12.2020 15:37
    Nesto svezije: jedan fantasticni moderni korzo leti, najvise slican ovim starijim je bila ulica Laze Teleckog kad je pocela, a to bi bila prva dekada ovog veka, pre nego sto su folkeri usli u nju. Martas pub, Lazino Tele i London su bili puni unutra, ali mnogo veci broj ljudi je ustvari samo setao gore dole ili stajao uz zidice. Poslednji trzaji pred smrt ovog lepog grada.
  • Deco, bežite odavde!

    12.12.2020 12:25
    Živeo kod Tunela jeftinoće
    Nije Akšam nego kafe/ picerija Bulevar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.