Četiri decenije Spensa: Od svetskog prvenstva do simbola grada

Ovog aprila Spens, jedan od simbola grada, obeležava 40 godina od otvaranja.
Četiri decenije Spensa: Od svetskog prvenstva do simbola grada
Foto: 021.rs
Кada je na inicijativu omladinskih organizacija i različitih sportskih saveza, pokrenuta ideja za izgradnjom sportsko–kulturnog i poslovnog centra, želje Novosađana bile su da Novi Sad dobije mesto za masovno bavljenje sportom, ali i  da se sportskim klubovima pruže mogućnosti za treniranje i takmičenje po najvišim svetskim standardima istovremeno.
 
Izgradnja objekta predviđena je još generalnim planom Grada davne 1950. godine. Međutim, tek 1974. godine počele su aktivnosti na realizaciji ovog plana. Raspisan je jugoslovenski konkurs za urbanističko i arhitektonsko rešenje ovog prostora.
 
Odluku o izgradnji objekta donele su 1978. godine Skupština samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu i Skupština grada, povodom prihvatanja kandidature Novog Sada za organizovanje 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Za praćenje i nadzor ove velike investicije Skupština opštine Novi Sad osnovala je Direkciju za izgradnju Gradskog sportskog centra Vojvodina.
 
Na konkursu, raspisanom za idejno rešenje objekta prihvaćen je projekat Instituta za urbanizam arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva, koja su potpisivala dvojica diplomiranih inženjera arhitekture Žika Janković i Branko Bulić.
 
Na prostoru, na kome je izgrađen objekta, nalazila se mini industrijska zona grada. Paralelno sa rušenjem i raščišćavanjem terena, urađene su i kompletne instalacije, toplovod, vodovod, kanalizacija i saobraćajnice. Planiran obim radova završen je do kraja 1978. godine.
 
Кako se prvobitna kandidatura Novog Sada odnosila na prvenstvo 1983. godine, nakon odustajanja Narodne Republike Кine za organizaciju 1981. godine i prihvatanje uloge domaćina za tu godinu, došlo je do promene u dinamici i izgradnji objekta.
 
Dozvola za izgradnju objekta dobijena je 17. aprila 1979. godine, a glavni izvođač radova bio je novosadski Neimar. Izgradnja objekta počela je 20. maja 1979. godine.
 
Do aprila 1981. godine izgrađeni su najneophodniji sadržaji, koji su pružali optimalne uslove za održavanje svetskog prvenstva: velika i mala dvorana, pres centar i neophodne komunikacije.
 
SPENS 81 je održan od 14. do 26. aprila 1981. godine. Prvenstvo je okupilo sportiste iz 86 zemalja sa svih kontinenata. Učestvovalo je 977 sportista, trenera, sportskih funkcionera svrstanih u 59 muških i 51 ženskom ekipom.
 
Odigrano je 3.316 mečeva, a 152 arbitra sudilo je pred prepunim tribinama velike dvorane. Tokom 12 dana tekmičenje je pratilo 105.863 gledalaca. U gradu je boravilo 12.000 turista.
 
Nakon održanog prvenstva počele su redovne aktivnosti na stavljanju u funkciju svih postojećih sadržaja objekta. Radna organizacija Sportski i poslovni centar Vojvodina osnovana je 1983. godine, a 1991. postaje Javno preduzeće. 
 
U normalnim, ne-korona uslovima, na Spensu dnevno boravi između 10.000 i 30.000 posetilaca. Godišnje Spens koristi oko 250 sportskih ekipa u okviru svih uzrasnih kategorija, kao i 650 ekipa uz okviru organizovanih sportsko-rekreativnih aktivnosti. 
 
Кroz trenažni rad sportskih organizacija prođe oko 270.000 sportista, a organizovane sportsko-rekreativne sadržaje korist oko 220.000 korisnika, što znači da sportske prostore organizovano koristi oko 490.000 osoba. 
 
Zatvorene bazene, otvoreni bazen na SPENS-u, klizalište i otvorene bazene SC "Sajmište" godišnje koristi oko 260.000 građana.
 
Danas je Spens jedan od simbola Novog Sada, objekat koji koristi mnogo Novosađana. O njegovoj važnosti govori i burna reakcija javnosti kada su mediji objavili da se razmišljalo o njegovom rušenju.
 
Ono što sleduje jeste rekonstrukcija ovog objekta, kako bi postao energetski efikasniji. Kako će izgledati Spens nakon rekonstrukcije, možete da pogledate na OVOM LINKU.
ShopiNS
 • Pufta kasap

  14.04.2021 10:04
  A di vam je...
  ..Fontana na Spensu...pored stepenica...groblje ste napravili od Spensa...svaka čast...samo napred...
 • Sabahudin

  14.04.2021 09:51
  Omerović
  U taj SPENS je potrošeno brdo para da je to bruka
  Kao danas se sećam ondašnjih dilova na svim nivoima komunističke vlasti
  Koliko je samo vikendica sagrađeno uporedo sa SPENSom
 • Toma

  14.04.2021 08:41
  skinite reklamu sns
  Od oktobra stoji reklama za sns na spensu. Da li će biti skinuta ili će nova vlast morati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Novosadski fotoreporteri, treće oko koje je videlo i ono što nam je promaklo

Pre ovog vremena u kojem smo svi fotoreporteri, u kojem nema trenutka, događaja ili doživljala koji neprekidnim škljocanjem nismo obesmislili, bili su samo Jovan, Branko, Martin, Dragutin, Andraš, Stevan, Miljan, Čila, Jaroslav, Ana, nekoliko Slobodana... Bilo nam je dovoljno da oni za nas zaustave vreme. Danas su to, zapravo, jedine fotografije koje čuvamo, sve druge, telefonom "iškljocane", zaboravljene su i resajklbinovane.

Putevima vina kroz fruškogorski deo Vojvodine

"Postoji izreka koja kaže da je zemlja lozi majka, nebo joj je otac, a klima sudbina", priča za 021.rs profesorica Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Tatjana Pivac.

Ceo grad je biblioteka

Prva srpska čitaonica svoj rad započela je upravo u Novom Sadu i to davne 1845. godine, pa nije ni čudno da Novosađani i danas vole da čitaju, otkrivaju nova dela i dele svoja razmišljanja o knjigama.

Pijaca "kad joj vreme nije"

Kada čujete reči bazar ili pijaca, sigurno pomislite na prostor sa tezgama gde se u prepodnevnim časovima kupuju voće, povrće i druge stvari.