Bitka kod Petrovaradina: 305 godina od borbe koja je zaustavila Osmanlije

Navršava se 305. godišnjica od jedne od najvećih istorijskih bitaka na ovim prostorima, nakon koje je zauvek zaustavljen dalji pohod Osmanlija na zapad.
Hroničar Nenad Šeguljev kaže da je bitka koja se odigrala 5. avgusta 1716. godine na prostoru između Petrovaradina, Sremskih Karlovaca i Sremske Kamenice jedan od najvećih i najznačajnijih događaja iz istorije našeg grada. 
 
Tog dana na bojnom polju se našlo više od 120.000 osmanskih i preko 75.000 austrijskih vojnika. Sukob dveju armija otpočeo je u sedam časova ujutru i trajao oko pet sati. 
 
U podne iz šatora velikog vezira Damad Ali-paše, na brdu koje će po njemu ostati poznato kao Vezirac, princ Evgenije Savojski je poslao prve izveštaje o pobedi carske vojske. Osmanska vojska je, sa namerom da spasi živu glavu, bila primorana da ostavi sve. 
 
Šeguljev za 021.rs navodi da istorijski podaci govore da su na bojnom polju ostala najrazličitija artiljerijska oruđa, municija, tone baruta, šatori vojnika i oficira, hiljade konja i kamila, više od desetine hiljada vreća pirinča i kafe, desetine hiljada krupne i sitne stoke, a među najprestižnijim trofejima bile su zastave, konjski repovi i talambasi. Sve što je moglo da bude pokazano caru Karlu IV odneto je kao simbol pobede i izloženo u katedrali Sv. Stefana u Beču. Sve ostalo je podeljeno među vojnicima. 
 
Zaplenjena je velika količina konjske opreme i sedala, od kojih su mnoga bila posrebrena, ponekad pozlaćena ili ukrašena dragim kamenjem i plemenitim metalima, skupocena odeća, persijski i turski tepisi, jastuci, prekrivači i druge tkanine, predivni konji i kamile u koje su austrijski vojnici gledali u čudu, kao deca u iznenadnoj poseti cirkusu. 
 
"Da su te stvari prodate po onolikoj ceni koliko su vredele i da je taj novac podeljen vojnicima, bili bi obezbeđeni za ceo život", kaže Šeguljev, citirajući reči jednog od istoričara koji su se bavili ovom bitkom. 
 
Ukupni gubici austrijske vojske u danima pred i u toku same bitke bili su oko 6.000 mrtvih i ranjenih, dok se procenjuje da su gubici osmanske vojske bili znatno veći.
 
  
Autor prve dve slike Jan Huhtemberg, a treće Antonio Calza. 
 
Značaj pobede je bio toliki da Osmanlije više nisu imale pohode severno od Save i Dunava, a u Petrovaradinu će narednih decenija biti sagrađena Tvrđava koja će vremenom izgubiti vojni značaj i postati jedan od simbola Novog Sada i vredan kulturno-istorijski spomenik.
 
Spomenik u čast pobede Savojskog nad Osmanlijama podignut je na Vezircu 1902. godine prema projektu zagrebačkog arhitekte Hermana Bolea.
  • Milan

    29.08.2021 15:54
    Tako je bolo
    Austrougarska odmah pocinje obnovu! U Brogradu podoze javne zgrade formiraju ulice Beograd pocinje da proma evropski sharm! Avaj Beograd 1739 uzimaju turci i nalazu da se objekti ruse! Austrougarska demontora mnoge zgrade i prebacuje ih u jedan gradic koji je dada u Nemackoj! Beograd postaje ponovo kasaba cije karakteristike uspesno bastini i danas! Aferim!
  • Zovem se Stevo

    23.08.2021 11:08
    INAČE
    @parking servis@
    Da mislim na Austro ugrasku, koja nikad nije od ljudskog mesa svojih građana pravila ćevape i to u 21' veku.
  • Nenad Šeguljev

    05.08.2021 20:49
    zablude
    Sledeći tekst će biti 10 najvećih zabluda o bici kod Petrovaradina. :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.