Znate li ko su počasni građani Novog Sada? Od Tesle, preko Siniše Mihajlovića, do Putina

Tokom poslednjih gotovo 90 godina novosadske vlasti proglasile su 13 osoba počasnim građanima Novog Sada.

Promenile su se države, a Novi Sad je u svakoj od njih nekoga progasio počasnim građaninom. U nastavku donosimo pregled ličnosti kojima je na ovaj način odato priznanje za njihove napore.

Nikola Tesla (1936)
 
Gradsko veće Novog Sada na svečanoj sednici, 10. jula 1936. godine, proglasilo je Nikolu Teslu za počasnog građanina, povodom 80. godišnjice rođenja srpskog naučnika.
 
"Danas se navršava 80 godina od rođenja Nikole Tesle, velikog sina našeg naroda, jednog od najvećih naučnika i pronalazača ne samo današnjice, već čitave istorije. Ova godina pripada Nikoli Tesli. Naš narod je širom cele Jugoslavije na dostojan način proslavio Teslinu 80-godišnjicu i sa zadovoljstvom ističem, da su sva tri naša plemena, i Srpsko i Hrvatsko i Slovenačko, odali u punoj meri priznanje ovom titanu, koji je ponikao iz našeg srpskog plemena, a koji je ponos cele Jugoslavije i čitavog Slovenstva", rekao je predsednik Opštine dr Branko Ilić u pozdravnom govoru.
Josip Vidmar (1970)
 
Izražavajući želju građana Novog Sada, a u znak izuzetnog priznanja za dugogodišnje stvaralaštvo i naročite zasluge na polju književnosti i umetnosti, za izuzetnu aktivnost i učešće u javnom i političkom životu naše zemlje, a posebno za petnaestogodišnji rad i dragoceni doprinos izrastanju Sterijinog pozorja u nezamenljivu pokretačku snagu međusobnog kulturnog upoznavanja i zbližavanja naših naroda i narodnosti i širenja i učvršćivanja bratstva i jedinstva čime je dao neposredan doprinos kulturnom napretku i afirmaciji Grada Novog Sada, Skupština opštine Novi Sad donosi Odluku o proglašenju Josipa Vidmara za počasnog građanina Grada Novog Sada, navodi se na sajtu Skupštine grada.
 
Vjačeslav Mihajlovič Klikov (1992)
 
Proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje Vjačeslavu Mihajloviču Klikovu za njegov doprinos unapređenju i obogaćivanju saradnje između ruskog i srpskog naroda i za izuzetan dar Novom Sadu i srpskom narodu skulpture Svetog Sergeja Radonješkog.
 
Monika Seleš (1993)
 
Proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje Seleš Moniki za njen doprinos afirmaciji, popularizaciji i širenju saznanja o Jugoslaviji i Novom Sadu u inostranstvu.
 
Piter i Dajana Bekli (1993)
 
Piteru i Dajani Bekli ovo priznanje je uručeno za njihov doprinos razvoju, unapređenju i obogaćivanju svih vidova saradnje Noriča i Novog Sada.
 
Alberto Salvato (1994)
 
Salvato je zaslužio da bude počasni građanin Novog Sada zbog njegovog požrtvovanja i nesebičnog angažovanja na prikupljanju materijalne pomoći širom Italije za decu koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, želeći da im podari makar deo ljubavi i sreće u detinjstvu, koje im je rat zauvek oduzeo.
 
Hanelore Lamhe (1999)
 
Novi Sad je izrazio svoju zahvalnost Hanelori Lamhe za njeno požrtvovanje i nesebično angažovanje u slanju i dopremanju humanitarne pomoći za decu i omladinu ometenu u razvoju i afirmisanje Grada Novog Sada ne samo u bratskom gradu Dortmundu, već i u celoj SR Nemačkoj.
 
Mikis Teodorakis (2004)
 
Proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje gospodinu Mikisu Teodorakisu, najpoznatijem grčkom kompozitoru, za veliko prijateljstvo, ljubav i poštovanje, koje je iskazao darujući Novom Sadu čudesnu muziku baleta "Grk Zorba", čime je doprineo afirmaciji Novog Sada kao grada kulture, navodi se u odluci.
 
Siniša Mihajlović (2006)
 
Siniša Mihajlović je, kaže se, preneo slavu naše zemlje i Novog Sada širom sveta.
 
"Svojom humanošću i dobročinstvom nesebično pomaže deci i omladini koji odrastaju bez roditeljskog staranja, kao i deci koja su tokom ratova na ovim prostorima ostala bez roditelja."
Vladimir Putin (2008)
 
Putin je proglašen za počasnog građanina ne zbog nekog posebnog odnosa sa Novim Sad, već zato što je "dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, što je na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u periodu političke i diplomatske borbe za očuvanje celovitosti Republike."
 
Dr Efraim Zurof (2008)
 
Proglašenjem Zurofa za počasnog građanina, Novi Sad je izrazio zahvalnost borcu za pravdu za sve žrtve fašističkog terora, koji je dao "nemerljiv doprinos pravdi prema žrtvama fašističke racije u Novom Sadu, jednom od najužasnijih genocida u istoriji čovečanstva."
 
"Istrajnom borbom, pre dve godine uspeo je da otkrije mesto boravka Šandora Kepira, bivšeg žandarmerijskog kapetana, jednog od glavnih idejnih inicijatora i sprovoditelja genocidne fašističke racije u Novom Sadu, januara 1942. godine", navodi se.
 
Prof. dr Žan Pjer Loc (2016)
 
Proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje prof. dr Žan Pjer Locu za dugogodišnju edukaciju naših lekara onkologa, doprinos primeni autologne transplantacije periferne matične ćelije, vršenje besplatnih pregleda i konsultacija, doniranja najsavremenijih lekova i pomagala onkološkim bolesnicima i učvršćivanje prijateljskih odnosa između Novog Sada i Pariza, odnosno Srbije i Francuske.
  • Rade

    29.05.2022 14:18
    Lista ok ali bez Putina! To što su nam Rusi braća, ne znači da moramo svakome da se povijamo!
  • Мирко

    29.05.2022 13:52
    Владимир В Путин
    Колико мржње према особи коју су осудили демо(н)кратски запад.
    Ко разуме схватиће...
    Ако комшија гради свињце поред твог прозора, наравно да ћеш га обавестити да постоји и друго место за свињце. Када се он оглуши за твоју молбу,и да заједно нађете решење, шта следи!
    Да ли је ВВПутин крив што је поскупело све у свету? Маните се дивана. Исти препоштени запад је и нама увео санкције деведесетих. Да би нам агресивно уводио демократију, као свуда у свету, бомбама са 10000 метара.
    Живела Русија, и сестре им Украјина у Србија.
  • Gusztav

    29.05.2022 11:50
    Koliko njih su jos zasluzili a zaboravili smo ih. Hebo vas Putin do Moskve i nazad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.