Kako je najstarija domaća glumica pričala o prvoj ljubavi sa Štranda - Đuri gimnastičaru

Glumica Branka Veselinović nedavno je proslavila svoj 104. rođendan.
Kako je najstarija domaća glumica pričala o prvoj ljubavi sa Štranda - Đuri gimnastičaru
Foto: 021.rs Ilustracija/Screenshot/Nova/Yugopapir)

Rođena je 16. septembra 1918. godine u Bečeju, a glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, dok je na televiziji i bioskopskom platnu ostvarila više od 50 ulogu.

Deo odrastanja, ali i profesionalne karijere, vezan joj je za Novi Sad.

Pre više od pola veka, u maju 1968. godine, Branka Veselinović je za TV Novosti pisala o svojoj prvoj ljubavi. Dogodila se baš na novosadskom Štrandu, kada je imala 13 godina, odnosno 1931. godine.
 
"Kada sam podigla glavu sa peska na kome sam ležala, posmatrao me je crnpurasti dečak nasmejanog lica, naročitim pogledom", pričala je Branka, a tekst je u digitalnom formatu objavio Yugopapir.
 
Ipak, majka ju je zvala da idu kući, jer je bilo - podne. 
 
"Pošla sam, ali oči su mi se otimale ka Dunavu, tog julskog dana, na novosadskoj plaži... Sreli smo se ponovo u dugačkom hodniku gimnazije. Tada sam imala 13 godina, a on 15. Zavolela sam i sport zbog njega. Tako je vežbao na karikama u fiskulturnoj dvorani, da sam mu se divila", pričala je glumica.
Njen san da zajedno sa Đurom ide na svetski slet u Prag nije ostvario, jer je nisu odabrali. Međutim, Đura ju je jednom pozvao da joj pokaže nešto u parku.
 
"Nećkala sam se, ali ipak priđoh, silno radoznala. Videh na zemlji nacrtano srce i u njemu inicijale naših imena: B i Đ. Shvatila sam da je ljubav obostrana! I baš tada, on me pozva na rođendan. Igrali smo 'fote' i trebalo je da ga poljubih. Stadoh neodlučna, ali me neka od drugarica gurnu ka njemu. On je čekao, gledajući me čudnovato. Uplaših se i pobegoh plačući sa rođendana... Od tada ga više nisam videla. Otputovao je u drugi grad, zbog očevoj premeštaja", pričala je Branka Veselinović o dešavanjima iz davne 1931. godine.
 
Veselinović je u Novom Sadu igrala do 1940. godine, u Srpskom narodnom pozorištu. Za ulogu Gine u "Ožalošćenoj porodici" dobila je "Sterijinu nagradu" 1964. godine. 
  • Novosađanka

    20.09.2022 00:47
    Komentar o Branki
    Glumica koja je obeležila godine mog odrastanja!
  • Pmila ns

    19.09.2022 19:23
    divna...
    Imala sam ulogicu u jednom njenom filmu u Splitu, divna je glumica i drago mi je da je dozivela ove ozbiljne godine. Srce jedno neverovatnih zanimanja)))
  • NV

    19.09.2022 07:08
    Mogli bi na televiziji prikazati neki od filmova u kojima je igrala Branka Veselinovic povodom njenog 104.rodjendana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.