Sedamdeset godina od rođenja Đorđa Balaševića: "Panonski mornar" sa Salajke

Na današnji dan pre 70 godina, 11. maja 1953, rođen je novosadski kantautor Đorđe Balašević.
Sedamdeset godina od rođenja Đorđa Balaševića: "Panonski mornar" sa Salajke
Foto: 021.rs

Balašević je imao višedecenijsku uspešnu karijeru tokom koje je postao jedan od najznačajnijih kantautora na jugoslovenskom prostoru. 

Muzički put je započeo u grupama Žetva i Rani mraz, nakon čega je od 1982. godine počeo da gradi solo karijeru. 

Uspeh je već stekao pesmama kao što su "Ljubio sam snašu na salašu", dok je pesma "Računajte na nas" postala himne generacije rođene u SFRJ.
 
Ono što Balašević možda i nije znao kada je, u intervju za magazin Rock 1986. godine rekao da mu je glavni zadatak da napravi pesmu koja će ostati, jeste to što je već do tog trenutka otpevao pesme koje su ostale.
 
Sa Ranim mrazom je objavio albume "Mojoj mami, umesto maturske slike u izlogu" i "Odlazi cirkus". Već tu su otpevane poznate pesme "Neki novi klinci", "Priča o Vasi Ladačkom", "Panonski mornar", "Odlazi cirkus", "Ostaje mi to što se volimo"...
 
 
Na solo albumima, od "Puba" do "Ranog mraza", usledile su pesme kao što su "Ratnik paorskog srca", "Za treću smenu", "Boža zvani Pub", "Crni labud", "Neko to od gore vidi sve", "Noć kad sam preplivao dunav", "Slovenska", "Olivera", "Ne volim januar", "Ne lomite mi bagrenje", "Jednom (su sadili lipu), "Devojka sa 'čardaš' nogama", "Ćaletova pesma", "Kad odem...", "Divlji badem", "Ringišpil", "Ja luzer?", "Krivi smo mi", "Dođoška", "Naposletku", "Živeti slobodno", "Ja vas, kanda, znam?", "Tvoj neko", "Anđela" ("Moja je draga veštica") i brojne druge.
Tokom devedesetih godina bio je veliki protivnik nacionalističke politike Slobodana Miloševića, pozivajući ljude na mir. Ubrzo nakon ratova pevao je u Sarajevu. Bio je ambasador dobre volje Ujedinjenih nacija.
 
Balašević je preminuo 19. februara 2021, u Novom Sadu. Iza njega su ostali supruga Olivera, deca Jovana, Jelena i Aleksa, unučad, kao i brojni ljubitelji njegove muzike zahvalni na tome što, ipak, nije postao centarfor Vojvodine.
  • Želja

    19.02.2024 22:33
    Tuga
    Voda teće i dalje Dunavom, a pesme kakve je pisao ovaj Velikan neće niko napisati.
    HVALA ĐORĐE I NEKA TI JE VEĆNA SLAVA
  • Rade Roganovic

    11.05.2023 18:51
    Đole I dalje živi u nama kroz svoje pesme.Imao sam sreće da sam išao na njego koncerte širom naše bivše Juge.
  • Rade

    11.05.2023 17:31
    Đole je otišao, a ostale su njegove pesme da nam pokazuju put kojim treba da idemo u ova tmurna vremena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.