VIDEO Sećanje na poslednji Balaševićev koncert u NS: Čuvaj mi, Bože, ovaj grad, nas mirene i svađane

Pre tri godine Đorđe Balašević održao je svoj poslednji koncert u "matičnoj luci" - Novom Sadu.
VIDEO Sećanje na poslednji Balaševićev koncert u NS: Čuvaj mi, Bože, ovaj grad, nas mirene i svađane
Foto: 021.rs

Balašević se u Novi Sad, na Spens, vraćao 19. januara, na Bogojavljensku noć.

Za koncert i nisu bile potrebne reklame, jer su Novosađani svakako stojali u dugačkom redu da bi kupili kartu kako bi mogli da vide i čuju Circus Balbelo, uz Panonsku mornaricu, Nenadjebive, tj. Ujedinjene mangupe Vojvodine, odnosno Gospon tamburaše. 

Prateći bend je menjao imena, ali su saradnici bili dugogodišnji, među njima i, naravno, Aleksandar Saša Dujin za klavirom - Balaševićev saputnik tokom nekoliko decenija.
 
Tokom koncerta koji je trajao duže od tri sata, publika je pevala više od 30 Balaševićevih pesama. Balašević je na binu izašao posle nemilog događaja iz novembra 2019. kada je doživeo infarkt, pa je, po sopstvenim rečima, "zamalo zajeb'o" viđanje u Novom Sadu, za koje je obećao da će postati tradicija.
 
 
Krenuo je te večeri uz "Slovensku", pa su usledile "Neki novi klinci", "Mala vidra s Begeja", "Miholjsko leto", "Remorket", "Namćor", "Čovek za kog se udala Buba Erdeljan". 
 
"Stalno slušamo o svetinjama ovih dana,  da nam neko nešto otima. Moje svetinje su ovde, u Ulici Jovana Cvijića. Moje svetinje su u Ulici Ilije Ognjanovića. Moje svetinje su u ovom vremenu, s vama. Moje svetinje su u onom redu u Ulici narodnih heroja. Moje svetinje su u ovom vremenu i za njih ja živim", kazao je tada, na poslednjem druženju s Novosađanima, Balašević.
 
 
Išle su "Citron pesma", "Boža zvani Pub", "Korzo", "Lakonoga", pa bi se usporilo uz "Ćaletovu", "Provincijalku", "Galiciju", "D-mol".
 
Balašević je svoj koncert u Novom Sadu 2019. otvorio pesmom-molitvom posvećenu gradom u kom se rodio. Godinu dana kasnije, na svom poslednjem koncertu, tom pesmom je privodio nastup kraju. Reč je, naravno, o "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad".
 
  
 
Za tu priliku, dodaje i nove stihove:
 
Čuvaj mi, Bože, ovaj grad
Nas mirene i svađane 
Čuvaj mi, Bože, moje
Novosađane.
Na bisu, čulo se još i da u "aprilu Sombor varoš zazeleni", potom "Lepa protina kći", "Bože, Bože" i na kraju - "Odlazi cirkus". Dok je cirkus odlazio, Balašević je uputio i svoju poslednju poruku onima koji su došli da ga čuju: "Ne dajte se barabama, ne dajte se kad do sad niste".
 
 
Koncerti u Novom Sadu na Bogojavljensku noć trebalo je da postanu tradicija. Nažalost, iznenadna smrt novosadskog kantautora tu zamisao je presekla. Ili možda i nije. Novosađani i gosti iz drugih gradova okupiće se ponovo 19. januara ispred kuće Đorđa Balaševića u Jovana Cvijića.
 
  
 
Program "Na Bogojavljensku noć" organizuje njegova porodica, što bi, kao sećanje na novosadske koncerte "panonskog mornara", moglo da postane tradicija.
  • milenko

    16.02.2023 03:57
    Jel madžarski ?
    Zbog raznoraznih bogova i jesmo tu gde jesmo poslednjih 33 i kusur god.!!!
  • Andrej

    20.01.2023 16:52
    Jedan je Đole
    Od toga ko bude organizovao te koncerte i buduće priredbe, zavisiće i koliko će u njima, ljudi koji su voleli Balaševića, prepoznati dobrotu i ljubav koju je on širio. Ovo do sada su bile lične promocije pojedinaca ili porodice. Neće to ići tako...
  • Slavija

    20.01.2023 07:20
    Početak tradicije
    "Najposećenija kuća u Salcburgu"
    Možda bi ovo "događanje poštovalaca" moglo biti putokaz kako dalje.
    Kuću pretvoriti u "Rodnu kuću umetnika" zaštititi ono što je ostalo od kraja - kao i Almaški kraj.Time bi se porodici obezbedio prihod i časna pozicija.Grad bi okajao grehe prema svom besmrtnom deranu.
    Može li tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.