Spomenik omiljenom novosadskom dečijem pesniku decenijama okružen grajom mališana

Malo je osoba iz istorije Novog Sada koje imaju toliko spomenika i obeležja kao pesnik, pisac, prevodilac i lekar Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904).
Spomenik omiljenom novosadskom dečijem pesniku decenijama okružen grajom mališana
Foto: 021.rs

Pored muzeja u Sremskoj Kamenici, Zmaj u više naselja na području Novog Sada i prigradskih naselja ima ulice, škole, kao i razna spomen obeležja.

Ipak, njemu se najveća čast odaje svake godine održavanjem manifestacije "Zmajeve dečije igre" u junu.
 
Ova manifestacija, koja postoji od 1957. godine, do pre nekoliko godina je priređivana baš u Zmaj Jovinoj ulici kod spomenika čuvenom pesniku koji je smešten ispred Vladičanskog dvora.
Ovo delo, čiji je autor vajar Dragan Nikolić iz Beograda, postavljen je 1984. godine ispred Vladičanskog dvora na 80. godišnjicu smrti velikog pisca.
 
Mada se uglavnom tumači da je mesto za spomenik odabrano jer je tu decenijama bila glavna bina Zmajevih dečijih igara, a ulica nosi pesnikovo ime, postoji tumačenje da je to zapravo urađeno zbog blizine kafane gde je Zmaj često dolazio.
 
Hroničari su ostavili zapisano da je spomenik postavljen nedaleko do nekadašnje kafane "Kod puža" na samom ulazu u Lebarski sokak (današnja Ulica Svetozara Miletića) gde je Zmaj najradije dolazio i sedeo do zore. Ove sedeljke su opisane i u hroničarskim tekstovima, kao i u jednoj pesmi Svetolika Lazarevića.
 
Opet, postoji i priča da su tadašnje vlasti u Novom Sadu, što je vreme socijalističke Jugoslavije, namerno stavile spomenik ispred Vladičanskog dvora kako bi donekle zaklonile pogled na objekat koji je koristila crkva, konkretno Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve.
 
Ovo teorija se aktuelizovala 2006. godine, kada je tadašnja radikalska gradska vlast tokom behatoniranja centra pomerila spomenik nekoliko metara dalje. Po gradu se pričalo da je to urađeno pod uticajem crkve koja je imala dobre odnose sa vlašću i tako je mogla da utiče da se objekat koji je zaklanjao pogled na Vladičanski dvor - pomeri. Sve je potkrepljeno tvrdnjama da crkva nikad nije zaboravila da je Zmaj za života važio za njenog velikog kritičara, toliko da mu na samoj sahrani nije došao tadašnji patrijarh, za razliku od svih drugih visokih predstavnika srpskog naroda.
 
Ovoj odnos crkve i Zmaja se ogleda i u tome što je Eparhija bačka tražila pomeranje bine Zmajevih dečijih igara sa prostora ispred Vladičanskog dvora uz obrazloženje da je problem što posetioci prljaju okolinu dvora ili vrše nuždu.
 
Grad tada, u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka, nije postupio po tom zahtevu, ali je posle nekoliko godina zbog radova bina pomerena u Dunavski park, pa posle i na Trg slobode, a poslednjih godina je cela manifestacija potpuno premeštena iz Zmaj Jovine ulice.
 
Spomenik Zmaju jeste ostao bez dečije graje tokom manifestacije, ali to nije slučaj inače, jer je i dalje jedno od omiljenih mesta okupljanja malih i velikih Novosađana i posetilaca grada, ali i uličnih svirača koji često stoje pored i sviraju.
 
Realizaciju ovog teksta podržala je Turistička organizacija Novog Sada.
  • Juca

    13.09.2023 11:48
    Nažalost, većina današnje dece nema pojma ni ko je Čika Jova Zmaj, niti jednu njegovu pesmicu.
  • Bradati Crnomantijaš

    26.06.2023 17:52
    Ma volim ja decu nego ta buka što je prave ...
  • Zvone

    26.06.2023 17:16
    Protiv zmaja
    Dete si samo kratko a vernik ceo život! Pravda za crkvu, dosta je bilo pesničke bahatosti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.