Novosadski spomenik prosvetitelju u centru znanja

Novi Sad može da se pohvali jednim od najlepših spomenika prosvetitelju, reformatoru i književniku Dositeju (Dimitriju) Obradoviću.
Novosadski spomenik prosvetitelju u centru znanja
Foto: 021.rs
Spomenik u vidu figure na postamentu nalazi se u Univerzitetskom gradu na trgu koji nosi ime jednog od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti srpskog naroda kraja 18. i početka 19. veka.
Rad vajara Nikole Koke Jankovića postavljen je ispred zgrade Instituta za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Spomenik visine 220 centimetara ima postament izrađen od sivog mermera na kojem je ispisano "Dositej".
 
Zanimljivo je da je tokom godina izrađeno nekoliko ovakvih spomenik. U Novom Sad je postavljen 1990. godine, kad i u Prištini, koji je premešten u Kosovsku Mitrovicu. Ovakav spomenik je 2010. postavljen i u Smederevu.
U legatu Nikole Koke Janković nalazi se manja replika iz 1989. godine, visine 40 centimetara, koja je korišćena kao model pre izrade prvog spomenika. 
 
Tokom godina replika je bila izlagana i na raznim izložbama i dobijala pozitivne kritike, a sam autor je 2010. godine, kada je bila izložba u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti, pričao o spomeniku i šta znači ovako prikazan Dositej Obradović.
 
"Radim po skici, međutim, u samom radu uvek ima nečeg nepredviđenog. Moj Dositej nema dugmad na odori. Hteo sam da pokažem to vreme, kostim, jače noge, jer je poznato da je dosta pešačio. Tu su i knjiga kao atribut, i štap. Napravio sam ga da odaje utisak smirenosti, kao intelektualca, kao Evropejca u mlađim godinama. Sve može da se uradi. Neko kaže trebalo bi da bude jednostavno. Ne, može da bude i komplikovano, ali da bude dobro. Samo mora da postoji osećaj za celinu i meru", rekao je tada Janković.
 
 
On je naveo i da je spomenik Dositeju u Novom Sadu alegorija prosvetiteljstva i bez sujete dodao da je najbolji spomenik onaj koji je u Beogradu napravio Rudolf Valdec 1914. godine.
 
Da je Obradović zaslužio da ima neke od najlepših spomenika govori i njegov značaj i rad.
 
Rođen u Čakovu 1739. ili 1742. godine, Dimitrije je tu učio osnovnu školu. Željan znanja otišao je u fruškogorski manastir Hopovo, gde se zamonašio i dobio ime Dositej. Međutim, putevi Dositeja i crkve se razilaze, te napušta manastira, odlazi u Zagreb, a zatim u Dalmaciju i Boku. 
 
Naredne decenije putuje svuda po Evropi uglavnom radeći kao učitelj ili studirajući, započevši svoj književni i potom prosvetiteljski rad, popularišući savremena shvatanja i dostignuća u kulturi, filozofiji, nauci.
 
Pred kraj života, nakon izbijanja Prvog srpskog ustanka, dolazi u Srbiju gde postaje ministar prosvete i radio je na organizaciji školstva. Umro je 1811. godine i sahranjen je u Beogradu.
Zbog svog značaja i rada, Dositej Obradović je jedan od tek nekoliko istorijskih ličnosti u Srbiji koji imaju desetine ulica, spomenika, škola s njegovim imenom, a bio je i na novčanicama, poštanskim markama i mnoge nagrade i priznanja nose njegovo ime.
 
U Novom Sadu, osim spomenika u Univerzitetskom gradu, Obradović ima i bistu u dvorištu Zmaj Jovine gimnazije, a škola na Detelinari nosi njegovo ime.
 
Takođe, jedan je od retkih koji ima i trg i ulicu, a ta ulica na Salajci je poznata svima jer ju je opevao poznati novosadski kantautor Đorđe Balašević u pesmi "Ne volim januar".
 
Realizaciju ovog teksta podržala je Turistička organizacija Novog Sada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.