Španija se na kraju progurala do finala uz Gasolovih 40 koševa

Košarkaši Španije prvi su finalisti Evropskog prvenstva koje se igra u Lilu.
Košarkaši Španije prvi su finalisti Evropskog prvenstva koje se igra u Lilu.

Oni su u polufinalu savladali selekciju Francuske sa 80:75, nakon produžetka. U regularnom delu bilo je 66:66.

Plasmanom u finale Španci su ujedno izborili učešće na Olimpijskim igrama u Riju naredne godine. Drugi finalista će biti poznat nakon sutrašnjeg duela između Srbije i Litvanije koji je zakazan za 21 čas.

Utakmica je u prvom delu bila potpuno izjednačena. Francuzi, koji su uz Srbiju bili jedina reprezentacija sa svim pobedama na turniru, uspeli su da ozbiljniju rezultatsku prednost steknu polovinom treće deonice kada su se odlepili na 11 razlike. Držali su je do nekoliko minuta pred kraj, ali je potom usledio preokret Španaca koje je predvodio sjajni Pol Gasol i vođstvo - 62:61.

U poslednja dva minuta kreće dramatičan finiš. Španci na 14 sekundi pre kraja stižu do tri poena prednosti, ali Batum pogađa trojku iz ugla. U poslednjem napadu Gasol je izblokiran, pa se ušlo u produžetak.

U nastavku se igralo koš za koš, ali je večeras sjajni centar španskog tima bio nezaustavljiv pod košem domaćina i meč završio sa čak 40 poena uz 11 skokova. Batum je i u produžetku mogao da učini finiš meča dramatičnim, ali je ovaj put promašio tri od tri slobodna bacanja.

U domaćem timu najefikasniji su bili De Kolo i Batum sa po 14 poena, dok je Špance uz fenomenalnog Gasola predvodio i Rodrigez sa 15 koševa.

Podsetimo, Španija je takmičenje u grupi B počela porazom od Srbije, potom je izgubila i od Italije, da bi u odlučujućem meču za ostanak na turniru savladala Nemačku košem prednosti pošto je Šreder promašio odlučujuće slobodno bacanje za produžetak. Potom je u osmini finala lagano dobila Poljsku, da bi u četvrtfinalu dugo gubila od Grčke, ali na kraju pobedila sa dva poena prednosti.

Finale na stadionu u Lilu igra se u nedelju od 19h, dok je borba za bronzu istog dana u 14h.

  • Chris

    18.09.2015 07:09
    @Novi Sad
    A sta mislis kako smo mi prosle godine dosli do finala? Koliko smo imali izgubljenih utakmica u grupi?
  • Novi Sad

    18.09.2015 05:56
    J**bo Vas
    J**bo Vas sistem takmicenja kada neko sa dve izgubljene utakmice moze da stigne do finala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).