Novosadskih studenata najviše na razmenama po Evropi

U proseku oko 130 studenata Univerziteta u Novom Sadu godišnje ode na razmenu u Evropu. Studentske razmene su svake godine sve popularnije, a konkurencija je sve veća.
U proseku oko 130 studenata Univerziteta u Novom Sadu godišnje ode na razmenu u Evropu. Studentske razmene su svake godine sve popularnije, a konkurencija je sve veća.

Novosadski studenti pokazuju sve veću zainteresovanost za studiranje u inostranstvu, o čemu svedoče i statistike svih zvaničnih programa za razmenu. Takođe, studenti iz Srbije svake godine prednjače u broju prijavljenih, pa se tako za razmenu u školskoj 2014/2015 godini preko poznatog JoinEU-See programa prijavilo preko 460 naših studenata, a preko Basileus programa više od 300, od čega oko 180 studenata pohađa Univerzitet u Novom Sadu.

Studenti iz Srbije su željni odlaska u inostranstvo, ne samo zbog boljih uslova studiranja, već im je to i prilika za putovanja, upoznavanje sa novim kulturama, običajima i ljudima iz celog sveta. Lokalni predstavnik neprofitne studentske organizacije Erasmus studentska mreža Novi Sad Katarina Vaščić smatra da iz godine u godinu raste broj sve kvalitetnijih prijava i da se studenti iz Srbije dobro snalaze na studijama u inostranstvu.

"Neretko se dešava da partnerski Univerziteti iz Evrope pohvaljuju baš naše studente kao najbolje i najaktivnije, što je velika čast. Međutim, ono što je problem jeste nepostojanje svesti studenata o mnogobrojnim programima putovanja - što je normalno, ako uzmemo u obzir izolovanost naše zemlje od ostalih evropskih zemalja u poslednjih dvadesetak godina. Zbog toga ESN Novi Sad, zajedno sa Kancelarijom za međunarodnu saradnju UNS, aktivno radi na informisanju studenata o ovim temama", kaže za 021.rs Vaščićeva.

Upravo u vezi sa početkom razmena, u Novom Sadu se do 10. oktobra održava "Welcome week", odnosno nedelja dobrodošlice za studente iz inostranstva koji su došli na razmenu. Organizovan je niz zabavnih, ali i kulturnih događaja, kako bi se strani studenti što pre prilagodili i upoznali sa gradom i srpskom kulturom. Za vikend su organizovani Pub Crawl i Treasure Hunt, gde su studenti mogli da se upoznaju sa Novim Sadom i njegovim obeležjima, kao i sa noćnim životom, a događaji koji slede su filmsko veče, put u Beograd i Serbian dinner. Za "Srpsku večeru" hranu će pripremati volonteri, a kako tvrde organizatori ovo je zapravo i jedan od najposećenijih događaja koje organizuje ESN.

"Participacija će se plaćati 400 dinara u koju spada neograničena količina hrane i i dve besplatne medovače, a dobrodošli su svi koji su željni dobre zabave, hrane i upoznavanja sa izuzetno zanimljivim stranim studentima. Večera će se održati u novosadskom Naš kafeu", poručuje Vaščićeva.

Studenti su na razmenu došli iz raznih zemalja: Slovenija, Portugal, Španija, Grčka... Iako su stigli tek pre nekoliko nedelja već su stekli neke utiske o Novom Sadu i građanima.

Tako se Dimitrisu iz Soluna veoma svideo Novi Sad. "Želeo sam da dođem na razmenu u Novi Sad jer imam prijatelja koji živi ovde, a i Univerzitet u Novom Sadu je jedini u Srbiji koji ima saradnju sa mojim univerzitetom. Prošle godine sam bio u Srbiji i Novi Sad mi se svideo, kao i ljudi, bio sam prijatno iznenađen njihovom ljubaznošću. Jedini problem sa kojim sam se susreo do sada je to što sam teško pronašao stan, trebalo mi je desetak dana, ali sve ostalo je ostavilo najbolji mogući utisak na mene", kaže ovaj student turizma. On se nada da će nakon studija moći da pruži najbolje usluge, pre svega ljudima iz Srbije, koji su i najčešći posetioci Grčke.

Avelino, koji je ove godine iz Španije došao u Novi Sad, takođe je pun pozitivnih utisaka. "Oduvek sam voleo da učim strane jezike i da se upoznajem sa novim kulturama. Nikad nisam bio na Balkanu, pa sam odlučio da dođem u Srbiju na razmenu. Prvo što me je oduševilo je što je sve neverovatno jeftino, na šta nisam navikao. Nadam se da će moja očekivanja biti ispunjena i cilj mi je da naučim srpski jezik dok sam ovde, upoznam vašu a i susedne zemlje, kao i da unapredim znanje engleskog", kaže Avelino.

Naša sagovornica iz ESN Novi Sad Katarina Vaščić kaže da će se studenti bez problema prilagoditi i da su vrlo brzo rešili administrativna i stambena pitanja. "Jedino što im je preostalo je da se upoznaju sa profesorima i načinom rada na fakultetima, pa da steknu celokupan utisak, za koji se nadamo da će ostati pozitivan i po završetku njihovih studija u Novom Sadu", zaključuje Vaščićeva.

Šta je ESN?

Erasmus Student Network (ESN) je neprofitna studentska organizacija, prisutna u 36 evropskih država. ESN radi u interesu studenata koji sprovode deo svog akademskog rada u ustanovi višeg obrazovanja izvan države u kojoj je locirana matična ustanova. ESN Novi Sad zvanično postoji od 2007. godine i ozbiljno radi na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou, a sve zarad podizanja svesti o studentskoj mobilnosti. Rad u ESN-u je na volonterskoj osnovi i dinamičnog je karaktera. (Gorica Nikolin, Marina Matijević)

  • Tommy Gun

    07.10.2014 12:21
    U proseku 130 studenata iz Novog Sada se godišnje ne vrati sa razmene.
  • Anonimus

    07.10.2014 08:48
    ...
    Radujmo se dok te razmene ne posstanu trajne :)
  • 07.10.2014 08:05
    Pa deca bi da pobegnu iz ovog brloga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Studenti iz celog sveta u novosadskim školama

Novosadski srednjoškolci i gimnazijalci tokom decembra će se upoznati sa studentima iz Portugala, Španije, Meksika, Rusije i drugih država i saznati više o mogućnostima odlaska na razmene po upisu na fakultet.