U Britaniji svaki peti sladoled od vanile ne sadrži vanilu

Svaki peti sladoled, koji se prodaje u najvećim trgovinskim lancima u Britaniji, ne sadrži vanilu, slatku pavlaku ili sveže mleko, prenosi "Gardijan".
U Britaniji svaki peti sladoled od vanile ne sadrži vanilu
Foto: Pixabay
Inače, na ovom tržištu je od 1976. godine zabeležen najveći pad prodaje sladoleda, ali je istraživanje o razlozima ovakvog stanja na tržištu, za Britance omiljene poslastice, dovelo do podatka da većini proizvoda nedostaju ključni sastojci.
 
Samo polovina, od 24 vrste kontrolisanih proizvoda, sadržala je sve tradicionalne sastojke. Zanimljivo je da je većina kontrolisanih proizvoda, kojima su nedostajali sastojci, proizvedena pod privatnom robnom markom trgovca koji ih prodaje.
 
"U određenom broju proizvoda pavlaka i mleko su zamenjeni mlekom u prahu, a u nekim slučajevima proteinima surutke. Vanila je zamenjena aromom. U sladoledima su pronađeni i palmino i kokosovo ulje i voda", prenosi "Gardijan".
 
Do 2015. godine u Velikoj Britaniji sladoled je morao da sadrži najmanje pet odsto mlečne masti i 2,5 procenata proteina mleka. Međutim, promenjena je regulativa o deklarisanju ovih proizvoda i to zbog toga kako bi se omogućilo da se na tržištu kao sladoled deklariše više proizvoda, među njima i veganske i manje masne verzije. Na ovaj način jeste povećan asortiman, stvoreno je novo tržište, koje zadovoljava šire potrebe kupaca, međutim ukidanje rigoroznijih propisa otvorilo je put jeftinijim sastojcima koji su vrlo brzo zamenili one koji se koriste u tradicionalnim receptima.
 
"Gardijan" prenosi da za sada ne postoji obaveza proizvođača da ispune posebne uslove pre nego što deklarišu proizvod kao sladoled, dok sladoledi koji su deklarisani kao "mlečni" moraju da sadrže najmanje pet odsto mlečnih masti, neke proteine mleka i ne mogu da sadrže masnoće od povrća.
 
Proizvođači se pravdaju time da je cena vanile porasla i da je trenutno skuplja od srebra. Nabavna cena je oko 440 funti po kilogramu i postala je drugi najskuplji začin na svetu posle šafrana. 
 
Proizvodnja vanile je inače vrlo komplikovana, biljka koja pripada porodici orhideja ručno se oprašuje. Svaki cvet se otvara samo jedan dan u toku cele sezone i ukoliko se ne opraši i prinosi će biti manji. Gaji se u tropskim predelima, a više od 75 odsto je proizvedeno na Madagaskaru, koji je prošlog meseca pogodio snažan ciklon i naneo velike štete vlasnicima plantaža.
  • miki

    01.09.2018 19:53
    U Srbiji sladoled od vanile ne sadrzi ; mleko,vanilu,secer,pavlaku,jaja.
  • kazi ,,ladja,,

    01.09.2018 19:30
    A tek u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima