Deset stvari koje restorani rade kako bi uštedeli

Kad jede u restoranima, većina ljudi očekuje pažljivo pripremljen obrok od kvalitetnih sastojaka, ali praksa je često drugačija. Restorani neretko koriste trikove kako bi uštedeli novac, a neki od njih su prilično odvratni.
Deset stvari koje restorani rade kako bi uštedeli
Foto: Pixabay
1. Podgrevanje hrane
 
Niko ne voli predugo da čeka porudžbinu pa brzina pripreme hrane bitno utiče na uspešnost nekog restorana. Bez obzira da li je u restoranu gužva ili mirno, kuvar obrok mora da pošalje za sto u najkraćem mogućem roku, pa se često dovijaju tako da unapred spreme određena jela i pre posluživanja ih samo podgreju u mikrotalasnoj i dekorišu pre posluživanja. 
 
2. Posluživanje hrane s isteklim rokom 
 
Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se često dogodi da poslužuju hranu kojoj je istekao rok trajanja i nadaju se da neće biti nikakvih posledica. 
 
3. Hranu ne čuvaju u prikladnim uslovima
 
Meso i morski plodovi ne čuvaju se uvek na prikladnoj temperaturi. Takođe se može dogoditi da ostanu bez struje, pa im frižideri duže stoje isključeni ili je hrana predugo smrznuta. U nekim restoranima se takva hrana ipak poslužuje bez obzira na zdravstvene rizike. 
 
4. Prljavi stolnjaci i ubrusi
 
Ljudi često prosipaju hranu po stolnjacima, a za restoran nije isplativo da pere stolnjake i ubruse nakon svakog gosta, pa mnogi najčešće samo očiste vidljive mrlje i vrate ih na sto. 
 
5. Prljavo suđe
 
Pranje suđa uručno ili mašini za pranje sudova dugo traje i nije baš jeftino pa u nekim restoranima tanjire samo isperu, obrišu i ponovo poslužuju u njima. 
 
6. Radnici ne nose rukavice
 
Budući da su radnici u restoranima jako zaposleni, a najčešće imaju malu platu i nisu dovoljno edukovani, sigurnost im nije uvek na prvom mestu. Često se događa da hranu diraju golim rukama koje nisu čak ni oprali od baratanja prethodnim jelom. Istraživanja pokazuju da čak u 40 odsto restorana radnici jednostavno obrišu ruke o kecelju.
 
7. Bolesni radnici
 
Manjak slobodnih dana za osoblje u restoranima ponekad znači da ih radnici neće iskoristiti za oporavak od bolesti, već će na posao doći i kad su bolesni iako postoji opasnost da prošire zarazu. 
 
8. Presipanje kečapa
 
Kad u boci ostane malo kečapa teško ga je istisnuti, ali ne žele ni da ga bace, pa najčešće samo pretoče ostatke u novu bocu. Možda vam se to ne čini tako velikim grehom, ali takvo presipanje iz više boca može značiti veću cirkulaciju bakterija. Setite se samo koliko ljudi je diralo tu bocu, a da nije pre toga opralo ruke. 
 
9. Poslužuju grickalice koje je već neko jeo
 
Na nekim mestima će vam dok čekate hranu doneti grickalice poput pereca. U većini restorana ih drže u jednoj posudi, a kad neko ne pojede svoje grickalice, ostatak jednostavno vrate u posudu iz koje ih ponovo zagrabe za narednog gosta. 
 
10. Poslužuju hranu koja im je ispala na pod
 
To ćete možda ponekad učiniti i kod kuće, ali nije potrebno isticati koliko se više bakterija nađe na podu restoranske kuhinje u poređenju s vašim kuhinjskim podom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.