Hrana koja nas čini depresivnim

Prema studiji iz 2017. godine, ljudi koji često jedu brzu hranu imaju 51 veći procenat da razviju neki oblik depresije u poređenju sa onima koji ne jedu hamburgere, hot dog ili picu.
Hrana koja nas čini depresivnim
Foto: Pixabay
Namirnice bogate natrijumom
 
Velika količina natrijuma može da poremeti vaš nervni sistem, što može da bude povezano sa depresijom, a takođe može i negativno da utiče na vaš imunitet i da izazove umor. Previše natrijuma može da izazove i zadržavanje vode u organizmu i nadutost.
 
Hidrogenizovano ulje
 
Izbegavajte da jedete prženu hranu, jer bilo koja hrana koja se prži na ulju sadrži trans masti, može da bude povezana sa depresijom.
 
Takođe budite oprezni sa zasićenim mastima, koji se mogu pronaći u životinjskim namirnicama, punomasnim mlečnim proizvodima, puteru...Ove namirnice mogu da zapuše arterije i spreče dotok krvi do mozga.
 
Rafinisani šećer
 
Rafinisani šećer remeti nivo glukoze u krvi i crpi svu vašu energiju, menja vaše raspoloženje i remeti san.
 
Rafinisane žitarice
 
Beli pirinač, pasta i peciva su namirnice koje se povezuju sa upalnim procesima u telu i mogu da budu povezane sa depresijom, što je potvrdila studija u časopisu "Brain, Behavior and Immunity".
 
Iako je studija sprovedena na 40.000 žena, ove namirnice mogu da imaju isti uticaj i na muškarce. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale rafinisane žitarice imale veću mogućnost da obole od depresije u odnosu na one koji nisu konzumirale ove namirnice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima