Niška Banja: Mladić uzgaja ekstremno ljute paprike, priprema "tanijero" sosove

Elektrotehničar Aleksandar Tanić (34) iz Niške Banje ovih dana privodi kraju berbu čili paprika u svojim plastenicima pored Nišave.
Niška Banja: Mladić uzgaja ekstremno ljute paprike, priprema "tanijero" sosove
Foto: Pixabay
Na imanju koje do pre dve godine bilo prava "džungla" Tanić je ove godine posadio skoro 1.000 strukova ekstremno ljutih paprika, a sav rod preradiće u ektremno ljute "tanijero" sosove. Proizvodnja ljutih papričica na jugu Srbije ima dugu tradiciju, ali je malo proizvođača koji su poput Tanića posvećeni skoro isključivo uzgajanju te biljke.
 
Na imanju koje do pre dve godine bilo prava "džungla" Tanić je ove godine posadio skoro 1.000 strukova ekstremno ljutih paprika, a sav rod preradiće u ekstremno ljute "tanijero" sosove. Proizvodnja ljutih papričica na jugu Srbije ima dugu tradiciju, ali je malo proizvođača koji su poput Tanića posvećeni skoro isključivo uzgajanju te biljke.
 
Tanić je kazao za agenciju Beta da od kada zna za sebe mnogo voli Crvenu zvezdu i ljutu hranu, te otuda i brojna putovanja na Zvezdine mečeve i plastenici sa čili paprikama. Zbog Zvezdinih utakmica, dodao je, spreman je da ode bilo gde u svetu, a zbog ljubavi prema ljutim papričicama počeo je da ih uzgaja.
 
"Prvo sam posadio 15 strukova, onda 50, a potom sam video da mi je to malo i prošle godine zakupio zapušteno imanje pored Nišave. Posle dvomesečne danonoćne borbe sa rastinjem i korovom zasadio sam čili papričicama dva plastenika dužine 30 i širine šest metara. Ove godine imam četiri plastenika, uglavnom sa čili paprikama i nešto malo paradajza i paprike 'ajvarke'", rekao je Tanić.
 
Proizvodnju ljutih papričica, Tanić je počeo bez ikakvog prethodnog iskustva pošto se niko u njegovoj porodici pre toga nije bavio poljoprivredom.
 
"Otac mi je pružio najveću pomoć i podršku. Sa njim i još nekoliko prijatelja sami smo napravili plastenike i krenuli da ozbiljno radimo. Seme čili papričica sam nabavio iz uvoza. U početku sam se strogo držao uputstava iz priručnika, a sad sam se malo oslobodio i vidim da ne mora baš sve da se radi tako kao što piše u knjigama", istakao je Tanić.
 
Za papričice koje uzgaja, Tanić je kazao da ne predstavljaju organsku hranu jer ih đubri i veštačkim đubrivom, ali jesu zdrava hrana jer ne koristi "tešku" hemiju. 
 
"Moja ideja je da proizvodim zdrave, ekstremno ljute sosove. Ne zanima me kvantaška proizvodnja i prodaja. Sve što proizvedem, preradim u sos po sopstvenoj recepturi, bez konzervansa.  Prošle godine sam napravio 500 bočica za koje sam sam dizajnirao etiketu. Jedan sos je bio kombinacija čili papričica, kruške i vanile, a drugi kombinacija čili papričica, belog groždja i cimeta", objasnio je Tanić.
 
Za narednu godinu Tanić ima ozbiljne planove, između ostalog i proširenje proizvodnje.
 
"Zahvaljujući društvenim mrežama otkrio sam da mnogo ljudi u svetu obožava da jede ljutu hranu. Dobio sam već i poziv da učestvujem na festivalu čili sosova i paprika u Australiji. Poslaću im ovih dana svoje sosove, a odlazak ću da ostavim za sledeću godinu", rekao je Tanić. Za narednu godinu Tanić planira i da pored Nišave otvori klub ljubitelja čili paprike.
 
Ideja mu je da, pored placa koji je uzeo u zakup, uredi obalu Nišave i da napravi kutak gde će se okupljati ljudi koji poput njega vole vatreno ljutu hranu.
  • A

    16.10.2019 10:18
    gde
    A gde kupiti.
  • Ja

    16.10.2019 01:14
    Bravo
    Svaka cast za i ideju i sve ostalo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.