Zelena salata uzgojena u svemiru jednako ukusna i bezbedna kao ona na Zemlji

Zelena salata koja se uzgaja u svemiru ne samo da je ukusna, već je i jednako hranjiva i sigurna za jelo kao zelena salata koju konzumiramo na Zemlji, navodi se u studiji u časopisu "Frontiers in Plant Science".
Zelena salata uzgojena u svemiru jednako ukusna i bezbedna kao ona na Zemlji
Foto: Pixabay
"Mogućnost uzgoja sigurne i sveže hrane kao dopune konzerviranoj hrani za astronaute u svemiru važan je cilj za NASA-u", piše časopis.
 
Nedugo nakon prvog eksperimenta 2014. godine, salatu su astronauti ubrali i poslali u svemirski centar Kenedi na analizu. Nakon temeljnog pregleda salate uzgojene na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), istraživači su zaključili da je razlika između nje i one uzgojene na Zemlji minimalna. Reč je o zanemarivoj razlici u količini nekih metala i minerala, među kojima su gvožđe, kalijum i cink.
 
Astronauti su na ISS salatu uzgajali između 2014. i 2016. Naučnici NASA su zbog poređenja kontrolu na Zemlji obavili tako što su replicirali identične uslove uzgoja.
 
Rezultati su bili ohrabrujući: dve glavice zelene salate bile su gotovo u potpunosti iste, uključujući i mikrobne zajednice koje se nalaze u biljkama. Pokazalo se da "svemirska salata" sadrži nešto viši nivo bakterija, ali među njima nije nijedna opasna po ljudsko zdravlje, poput E.coli ili salmonele.
 
Pokazalo se da je uzgoj salate daleko jednostavniji od uzgoja ostalih vrsta povrća.
 
"Slične uslove uzgoja ćemo morati da obezbedimo i za paradajz, krompir i papriku, a nadamo se da ćemo da počnemo da uzgajamo u tekućoj godini i tokom iduće", rekla je glavna autorka i naučnica svemirskog centra Kenedi Kristina Kodadad, a prenosi ScienceAlert. "S obzirom na to da tim vrstama povrća treba mnogo više vremena za uzgoj, tačnije 80 dana u odnosu na 28, koliko je potrebno za salatu, trebaće nam mnogo više resursa i izdašnijih ulaganja", istakla je.
 
Astronauti zasad uglavnom konzumiraju jela koja rehidriraju na ISS. Na meniju je koktel od sušenog voća, orašastih plodova, piletine, govedine i škampa, ali nijedna salata ne može se tako dobro obraditi da bi preživela put do nulte gravitacije.
 
U prerađenim paketima s obrocima nedostaje hranjivih sastojaka i nekih vitamina, naročito kalcijuma i vitamina C, B1 i K. Sveži proizvodi činili su se najboljim rešenjem za taj problem koji će NASA morati da reši s obzirom na planirane dugoročne misije svemirskih letova na Mesec i Mars.
 
Astronauti će u budućnosti morati da funkcionišu "nezavisno od Zemlje", a ovo je jedan od koraka napred u ostvarenju tog cilja.
  • Skakutali po mome

    10.03.2020 16:32
    Samo u filmu
    Prvo ne za stvarno odu na Mesec a ne samo u filmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.