Hrana i piće mogu imati ukus benzina za obolele od korone?

Gubitak ukusa i mirisa jedan je od ključnih simptoma koji ukazuje na kovid-19, ali postoji još jedan srodni simptom koji bi mogao poslužiti i kao znak upozorenja.
Hrana i piće mogu imati ukus benzina za obolele od korone?
Foto: Pixabay
Prema Vašington postu, mnogi pacijenti s kovidom-19 imaju "iskrivljeni" osećaj ukusa ili mirisa; nisu u potpunosti izgubili čulo nego je promenjeno. Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čoveka da obrađuje percepciju arome - i čini se da je iznenađujuće dominantan kod bolesnika s kovidom.
 
Dženifer Spajser, lekarka za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emori u Atlanti, podelila je svoje iskustvo parosmije s Postom nakon oporavka od kovida-19.
 
"Mislila sam da sam se oporavila", kazala je.
 
Ali, nekoliko meseci kasnije, Spajser je pila crveno vino i primetila da njeno piće ima ukus "poput benzina". Kafa je imala isti ukus, a Spajcer navodi i da je meso imalo pokvaren ukus.
 
Ispostavilo se kako su brojni oboleli od kovida imali ovo stanje, odnosno, mnogi od njih naveli su kako im hrana i piće ima ukus benzina ili miris truleži. Druga žena je za BBC News kazala da, otkad je obolela od kovida-19, "meso ima ukus benzina, a proseko ukus trulih jabuka". I drugi oboleli su izjavili kako im hrana ima pokvaren ukus, a vino ukus nafte.
 
No, osim kovida, i druge stvari mogu uticati na vaša čula. Dentalni problemi, nutritivni nedostaci, alergije i sinusne infekcije takođe mogu izazvati promene u čulima ukusa i mirisa.
  • Milica

    29.04.2021 10:13
    Preležala sam kovid jos krajem novembra početkom decembra i 5 meseci kasnije idalje mi se potpuno nisu vratili miris i ukus... Imam neki odvratan miris u nosu s vremena na vreme , često pomislim da mi se sve sredilo, zatim pomirisem parfem i ima mi potpuno drugaciji miris od onog kakav zapravo jeste.. Meso ne mogu da jedem jer ima odvratan ukus i nakon toga imam mucnine , probala sam da mirišem limin svakog dana ali ni to mi nije pomoglo, ni njegov miris ne osecam isto..uzasno je i jedva čekam da se sve vrati u normalnu
  • Caca

    18.04.2021 23:42
    Ukus i miris
    Meni se vratila čula ali potpuno deformisana. Uzasan je osećaj. Muka mi je. Ko nesto pokvareno i trulo. Šosebno: parfemi, zvaka, zubna pasta, pavlaka, margarin, bombon. Ko neke fekalije. Ffffuuuujjjj. Do kad li će ovo trajati.
  • Slazem se

    14.04.2021 00:55
    Slazem se
    Imao sam koronu. Simptomi su bili lagani. Izgubio sam culo ukusa i miria i to je to. Nedostatak cula je trajao 6 dana.
    Nakon 2 meseca primetio sam da imam drugaciji ukus u ustima od bilo koje koka kole (zero, limun, vanila itd.), pepsija i kokte. Ne smeta mi puno jer ionako nikad nisam puno pio ta pica. Samo sam zbunjen, pomalo zabrinut ali i pocastvovan sto mi ne prija ta posast od pica. Stvarno me zanima kad ce se sve vratiti u normalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.