Zašto nije dobro crni i beli luk držati u frižideru

Ako se na pravi način drži u frižideru, voće i povrće vam može potrajati nedeljama, ali beli i crni luk ne vole hladan ambijent.
Zašto nije dobro crni i beli luk držati u frižideru
Foto: Pixabay
Crni luk apsorbuje više vlage u frižideru, pa se zato brže kvari. Skrob se takođe, u dosta hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer te luk počinje da truli.
 
Što se tiče belog luka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u frižideru su nešto drugačiji: držanje belog luka u frižideru podstiče njegovo klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da beli luk više nije onako visokog kvaliteta kao pre.
 
Kako čuvati beli i crni luk
 
Umesto u frižideru, crni luk treba da držite u hladnom, suvom i dobro provetrenom prostoru. Vlaga ili nedostatak cirkulisanja vazduha ubrzaće proces truljenja, dok će sunce podstaći klijanje luka. Kad se pravilno čuva, luk može da traje oko 30 dana.
 
Beli luk treba čuvati na isti način: u hladnom, suvom i dobro provetrenom prostoru, no beli luk će u takvom ambijentu duže trajati nego crni luk, odnosno od tri do pet meseci.
 
Crni luk koji je očišćen, ali još uvek u komadu treba držati u frižideru i tako može da traje 10 do 14 dana. I očišćen naseckan luk takođe treba držati u frižideru, no trajaće nešto kraće, oko sedam do 10 dana.
 
Očišćen i očišćen naseckan beli luk može se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u kesi kako bi u njoj ostalo što manje vazduha. 
 
Beli luk možete očistiti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi.

Teme

Luk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.