Zašto nije dobro crni i beli luk držati u frižideru
Ako se na pravi način drži u frižideru, voće i povrće vam može potrajati nedeljama, ali beli i crni luk ne vole hladan ambijent.
Foto: Pixabay
Crni luk apsorbuje više vlage u frižideru, pa se zato brže kvari. Skrob se takođe, u dosta hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer te luk počinje da truli.
Što se tiče belog luka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u frižideru su nešto drugačiji: držanje belog luka u frižideru podstiče njegovo klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da beli luk više nije onako visokog kvaliteta kao pre.
Kako čuvati beli i crni luk
Umesto u frižideru, crni luk treba da držite u hladnom, suvom i dobro provetrenom prostoru. Vlaga ili nedostatak cirkulisanja vazduha ubrzaće proces truljenja, dok će sunce podstaći klijanje luka. Kad se pravilno čuva, luk može da traje oko 30 dana.
Beli luk treba čuvati na isti način: u hladnom, suvom i dobro provetrenom prostoru, no beli luk će u takvom ambijentu duže trajati nego crni luk, odnosno od tri do pet meseci.
Crni luk koji je očišćen, ali još uvek u komadu treba držati u frižideru i tako može da traje 10 do 14 dana. I očišćen naseckan luk takođe treba držati u frižideru, no trajaće nešto kraće, oko sedam do 10 dana.
Očišćen i očišćen naseckan beli luk može se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u kesi kako bi u njoj ostalo što manje vazduha.
Beli luk možete očistiti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Meso pitona moglo bi da se nađe na meniju širom sveta
17.03.2024.•
5
Industrija mesa jedan je od najvećih zagađivača na planeti. Mnogo alternativna je ponuđeno - od prelaženja na insekte do mesa iz laboratorije, ali nijedna se nije primila.
Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso
17.03.2024.•
1
Meso je neophodno za odbranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistkinja i psihijatrica sa Harvarda, dr Džordžija Ede.
Kako prepoznati trovanje kofeinom: Ovo su simptomi
17.03.2024.•
1
Mnogi bez kafe ne mogu da zamisle početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih posledica, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.
Uzgojena borovnica za Ginisa: Teži deset puta više od prosečne
17.03.2024.•
0
Borovnica teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.
Sa hrvatskog tržišta povučena kobasica zaražena listerijom
16.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske saopštio je da je sa tržišta povučena kobasica zaražena bakterijom listerijom koja uzrokuje bolest listerijozu.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
16.03.2024.•
5
Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?
14.03.2024.•
1
Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima
Kakao preskup, najveće fabrike obustavljaju proizvodnju - poskupeće i čokolada
14.03.2024.•
1
Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao obustavljaju rad jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su trgovački izvori.
Naučnici ponovo upozorili: Francuzi jedu previše žabljih bataka, ugrožavaju prirodu
12.03.2024.•
1
Grupa naučnika i veterinara upozorila je da francuska potražnja za žabljim batacima uništava prirodu i preti vodozemcima u Aziji i jugoistočnoj Evropi.
U Italiji je nestašica pirinča od kog se pravi rižoto
10.03.2024.•
0
Italijani vole rižoto, ali uskoro bi ga mogli pripremati sve manje jer u Italiji vlada nestašica pirinča - proizvodi se sve manje, a cene drastično rastu.
Imaju previše vina: Australijski farmeri uništavaju milione čokota vinove loze
10.03.2024.•
3
U Australiji će biti unišeni milioni čokota vinove loze, a desetine miliona ostaće neiskorišćeno kako bi se smanjila prekomerna proizvodnja vina koja je snizila cene grožđa.
"Tečno zlato": Maslinovo ulje sve češće na meti lopova u Španiji, marketi ga vezuju lancima
10.03.2024.•
1
Maslinovo ulje je najčešće na meti lopova u supermarketima u gotovo polovini Španije, javio je Skaj njuz.
VIDEO Piletina od 290 evra: Ovo jelo je među najskupljim na svetu
10.03.2024.•
0
Eliot Rozenberg je kreator stranice "Eat My Critique" koja recenzira hranu, a nedavno je posetio francuski restoran koji nudi jedno od najskupljih pilećih jela sveta.
Na javnoj televiziji pekli ugroženu vrstu ribe iz Dunava
10.03.2024.•
1
Ugrožena vrsta ribe pripremljena je prošle nedelje tokom kulinarskog programa na austrijskoj televiziji ORF, što je izazvalo talas kritika, posebno ribara.
VIDEO Kafa s jajima? Tako je piju Skandinavci i Vijetnamci
05.03.2024.•
2
Jaja su skoro nezaobilazna namirnica u svakoj kuhinji.
U školjkama iz Hrvatske pronađen veoma zarazni norovirus
05.03.2024.•
0
Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus, što je potvrđeno kontrolom na italijanskom tržištu.
Može li se jesti previše voća?
03.03.2024.•
1
Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.
Zašto švajcarski sir ima rupe?
03.03.2024.•
1
Švajcarski sir uvek se opisuje kao sir s rupama. Ima čvrsto telo i orašast, ali sladak ukus.
Pojedine flaše vode "Donat Mg" povučene sa tržišta i u Srbiji
01.03.2024.•
1
Kompanija Atlantik Droga Kolinska iz Ljubljane preventivno povlači sa tržišta mineralnu vodu "Donat Mg" u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe 15. novembar 2024.
Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu: Od čega se, po tradiciji, sastoji?
29.02.2024.•
0
Naša proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže CNN.
Maslinovo ulje u EU poskupelo 50 odsto za godinu dana
28.02.2024.•
0
Cena maslinovog ulja u Evropskoj uniji je u januaru porasla za 50 odsto u odnosu na isti mesec lane, objavio je Evrostat na svom vebsajtu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar