Kako se pravilno rešiti ulja od kuvanja - ne izlivajte ga u odvod

Ako ste se rešavali ostatka ulja tako što ste ga izlili u odvod sudopere ili bacili napolje u dvorište, sve vreme ste to pogrešno radili.
Kako se pravilno rešiti ulja od kuvanja - ne izlivajte ga u odvod
Foto: Pixabay
Nepravilno odlaganje ulja, poput izlivanja u odvod je opasno. Mast se zgrušava u grudvicu koja se lepi za cevi. Kao posledica može doći do začepljenja odvoda.
Postoji mnogo načina za odlaganje ulja na čist i zdrav način. SeQuential, kompanija specijalizovana za recikliranje jestivog ulja i pravilno odlaganje, predlaže neke:
Ponovno ga iskoristite za kuvanje
 
Da li ste znali da možete reciklirati svoje ulje za kuvanje? Ovo je posebno korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuvanje. Sve što treba da učinite je da pustite ulje da se ohladi na sobnoj temperaturi, procedite ga kroz maramicu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu.
 
Možda ćete morati da ga procedite nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovo upotrebiti do dva puta. Imajte na umu da bi ga trebalo ponovo upotrebiti u roku od dan ili dva.
 
Sipajte ga u posudu
 
Ako nakon kuvanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i efikasan način da ga se rešite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga sipajte u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.
 
Dodajte ga u kompost
 
Ako ste svoje ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Vaše bube i crvi biće vam zahvalni. Samo pazite da to ne radite sa uljem u kojem se kuvalo meso.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

ulje
  • MK

    12.03.2022 20:14
    ulje
    Ovo nikako neće biti tačno! Pa nije ulje koje se koristi za prženje štetno za ponovnu upotrebu zbog mrvica, nego zato što mu se promeni sastav! Vrlo je štetno koristiti ga ponovo! Što se tiše odlaganja, savet je dobar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Italijani žele da espreso bude na Uneskovoj listi

Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.

Evo koliko traju tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su u proleće. Kako se bliži vreme farbanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih.