Proizvodnja pršute nikad neizvesnija, a plaćaćemo je sve skuplje

Proizvodnja pršute nikada nije bila neizvesnija jer se ne zna kolika će biti cena sirovina i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti.
Proizvodnja pršute nikad neizvesnija, a plaćaćemo je sve skuplje
Foto: Pixabay
Za veliki broj proizvođača iduće nedelje trebalo bi da počne nova sezona, kad se pršutane pune novim svežim svinjskim butovima koji se sole i ulaze u proces proizvodnje, koji će u slučaju zaštićenih dalmatinskih pršuta trajati najmanje 12, čak i 16 meseci dok izađu na tržište.
Međutim, neizvesno je koliko će sirovina sledeće nedelje koštati na berzama, a pitanje je i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti, s obzirom na to da niko ne zna koliko će na kraju koštati.
Ante Madir, izvršni direktor klastera Hrvatski pršut kaže da je kilogram svežeg svinjskog buta prošle godine u ovo vreme koštao 1,80 – 1,90 evra, a sada je oko 3,10 evra, što je oko 40 odsto više.
 
Igor Miljak, predsednik uprave PPK u sastavu najvećeg hrvatskog proizvođača pršuta Grupacije Pivac, kaže da su cene svinjskog buta prošle nedelje na nemačkoj berzi, po kojoj se proizvođači uglavnom ravnaju, bile istorijski visoke.
 
"Naravno da sad svi kalkulišemo da će nam gas poskupeti i 10, 12 čak i 15 puta, što znači da bismo energente mesečno mogli da plaćamo koliko smo do nedavno davali za celu godinu, što je paradoks izvan svake pameti", ističe Miljak te dodaje da pršutari ne mogu toliko poskupeti vlastite proizvode.
 
"Cene većih proizvođača na policama, ako ih upoređujete, u proteklom razdoblju rasle su najviše od 10 do 15 kuna (155 do 233 dinara po kilogramu) što zbog pada kupovne moći građana nije zanemarivo, a kad se ukalkulišu i svi budući troškovi i inputi koji nam dolaze na naplatu, moglo bi doći do barem još tolikog poskupljenja", kaže Miljak.
Ivica Babić iz Pršutane Voštane sa strepnjom čeka iduće nedelje i cene sirovine koju će kupiti. Iz Voštana su računali da će na sušenje staviti od 50.000 do 65.000 komada pršuta, budu li prihvatljive cene od 2,5 do 3 evra za kilogram svežeg buta, ali ako budu veće od 3,5 evra, neće biti dobro. Tim više što već sada plaćaju oko 967.000 dinara za struju.
 
"Možemo povisiti cenu pršuta 70 posto, s 20-25 kuna na 40 kuna po pakovanju. Ali ko bi ga kupovao? Ovu sezonu završili smo sa starim cenama jer je prošle sezone sirovina bila jeftina. Zbog toga smo pršute koje smo mislili prodavati do početka septembra prodali i pre 15. avgusta", kazao je Babić.
  • MoreSutra

    07.09.2022 09:10
    ...
    Ekonomski tigar na delu. Ko nam je sad kriv? Posto mi ocito nismo krivi ni za sta.
  • brenzo

    02.09.2022 15:33
    brenza
    moremo brez nje
  • @zemlja čudesa

    02.09.2022 15:05
    Potpuno si u pravu, nekad najbogatiji ljudi su prezali konje u zaprege pa putovali u banje na more..... sad svakom božijem čoveku za taj put treba gorivo, mazivo, ulje.... užas, gde ide ovaj svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.