Proizvodnja pršute nikad neizvesnija, a plaćaćemo je sve skuplje
Proizvodnja pršute nikada nije bila neizvesnija jer se ne zna kolika će biti cena sirovina i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti.
Foto: Pixabay
Za veliki broj proizvođača iduće nedelje trebalo bi da počne nova sezona, kad se pršutane pune novim svežim svinjskim butovima koji se sole i ulaze u proces proizvodnje, koji će u slučaju zaštićenih dalmatinskih pršuta trajati najmanje 12, čak i 16 meseci dok izađu na tržište.
Međutim, neizvesno je koliko će sirovina sledeće nedelje koštati na berzama, a pitanje je i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti, s obzirom na to da niko ne zna koliko će na kraju koštati.
Ante Madir, izvršni direktor klastera Hrvatski pršut kaže da je kilogram svežeg svinjskog buta prošle godine u ovo vreme koštao 1,80 – 1,90 evra, a sada je oko 3,10 evra, što je oko 40 odsto više.
Igor Miljak, predsednik uprave PPK u sastavu najvećeg hrvatskog proizvođača pršuta Grupacije Pivac, kaže da su cene svinjskog buta prošle nedelje na nemačkoj berzi, po kojoj se proizvođači uglavnom ravnaju, bile istorijski visoke.
"Naravno da sad svi kalkulišemo da će nam gas poskupeti i 10, 12 čak i 15 puta, što znači da bismo energente mesečno mogli da plaćamo koliko smo do nedavno davali za celu godinu, što je paradoks izvan svake pameti", ističe Miljak te dodaje da pršutari ne mogu toliko poskupeti vlastite proizvode.
"Cene većih proizvođača na policama, ako ih upoređujete, u proteklom razdoblju rasle su najviše od 10 do 15 kuna (155 do 233 dinara po kilogramu) što zbog pada kupovne moći građana nije zanemarivo, a kad se ukalkulišu i svi budući troškovi i inputi koji nam dolaze na naplatu, moglo bi doći do barem još tolikog poskupljenja", kaže Miljak.
Ivica Babić iz Pršutane Voštane sa strepnjom čeka iduće nedelje i cene sirovine koju će kupiti. Iz Voštana su računali da će na sušenje staviti od 50.000 do 65.000 komada pršuta, budu li prihvatljive cene od 2,5 do 3 evra za kilogram svežeg buta, ali ako budu veće od 3,5 evra, neće biti dobro. Tim više što već sada plaćaju oko 967.000 dinara za struju.
"Možemo povisiti cenu pršuta 70 posto, s 20-25 kuna na 40 kuna po pakovanju. Ali ko bi ga kupovao? Ovu sezonu završili smo sa starim cenama jer je prošle sezone sirovina bila jeftina. Zbog toga smo pršute koje smo mislili prodavati do početka septembra prodali i pre 15. avgusta", kazao je Babić.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
0
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
1
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
4
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
VIDEO: Reklama u kojoj časna sestra jede čips umesto hostije izazvala bes vernika
10.04.2024.•
8
Italijanska reklama koja prikazuje časne sestre kako jedu čips umesto hostije, dok se pričešćuju, kritikovana je za bogohuljenje od ljutih članova organizacije katoličkih gledalaca.
VIDEO: Ova pica se prvo zapali, a zatim seče makazama
08.04.2024.•
1
Na Tiktoku se pojavio snimak "bomba pice", navodno najbolje pice u Koreji.
Maslinovo ulje najviše se krade iz supermarketa u Španiji
07.04.2024.•
1
Maslinovo ulje kliza iz ruku španskih trgovaca. Kuhinjski proizvod je dobio nadimak "tečno zlato" jer je postao najkradeniji proizvod iz španskih supermarketa.
Prolećna supica od povrća koja će vam baš prijati
04.04.2024.•
0
Ova supa je savršena za prolećne dane, puna svežeg povrća i lagane arome.
Zdrav prolećni doručak: Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima
03.04.2024.•
1
Pronalaženje zdravih i hranjivih opcija za doručak postaje ključno za održavanje energije, koncentracije i dobrobiti tokom dana.
Taste Atlas objavio 14 najgore rangiranih srpskih jela: Na prvom mestu desert iz Vojvodine
02.04.2024.•
112
Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najlošije rangiranih srpskih jela, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.
Zbog prisustva komada plastike povučena morska so sa tržišta Hrvatske
30.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske povukao je sa tržišta mlin jodirane morske soli u pakovanju od 92 grama, austrijskog proizvođača Kotani, zbog prisustva stranog tela od polioksimetilena.
Popularna čokoladica povučena sa tržišta u Hrvatskoj
28.03.2024.•
1
Državni inspektorat Hrvatske povukao je s tržišta Nestle Kit Kat Mini vafel proizvod zbog prisustva mineralnih ulja.
Sarajevska inspekcija u bureku sa junetinom pronašla svinjsko meso
27.03.2024.•
10
Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.
Komentari 5
MoreSutra
brenzo
@zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar