Broj proizvođača organske hrane raste, ali reč organski se često koristi i paušalno

Broj proizvođača domaće hrane u Srbiji raste, a oko 6.000 njih poseduje sertifikat "organski" koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede.
Broj proizvođača organske hrane raste, ali reč organski se često koristi i paušalno
Foto: Pixabay (ilustracija)

"Samo oni koji imaju organski sertifikat mogu sebe da zovu organskim proizvođačima", kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović i naglašava da je proizvođačima sertifikat izuzetno važan jer im pruža bolje mogućnosti za plasman na tržištu.

"Reč organski se koristi često i paušalno i poistovećuje sa neprskanim i netretiranim. Organski proizvod je organski i po načinu proizvodnje i po važećim propisima, po listi dozvoljenih sredstava kojima se tretira - preparatima koji ne utiču na biodiverzitet i kvalitet zemljišta", rekao je Jovanović.

U Srbiji postoji šest sertifikacionih kuća koje su ovlašćene od Ministarstva poljoprivrede da izdaju sertifikate i sa kojima proizvođači mogu sklopiti ugovor, a nakon perioda konverzije, koji obuhvata razne provere i analize, dobijaju sertifikat i sertifikaciona kuća sprovodi redovnu kontrolu, objašnjava Jovanović.
 
"Na primer, džem od maline, voćka mora da bude organska, ali i sama prerada mora da bude sertifikovana. Ako se dodaje šećer on mora da bude organski, a najviše pet odsto nesertifikovanog proizvoda, dodatka može da se nađe u gotovom proizvodu", navodi Jovanović.
 
Neki proizvođači su za svoje proizvode izradili sertifikate o organskom poreklu i načinu proizvodnje, dok drugi ističu da je jedina prepreka to što sertifikovanje zahteva dodatni novčani izdatak.
 
Kupci su podeljeni - neki ističu da im je sertifikat važan, drugi ipak, kako kažu veruju na reč, a ima i onih iskusnih koji kažu da se "zdrava hrana prepozna".
  • Pera

    13.12.2022 20:19
    5G
    Isto kao politicke partije sa onim Srpsko !!!!
  • zx

    13.12.2022 08:00
    organsko
    Ponavljam
    da bi nesto bilo organsko moraju biti odredjeni uslovi:

    Izvorska voda
    Izmedju 200-1500m gde struji vazduh
    zemljiste daleko od fabrika i komsija koji prskaju pesticidima
    bogato sumski humusom
    suncano

    proivodnja bez plastenika i staklenika


    Ko ima te uslove taj ima organsku proizvodnju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.