
Uvod u kinesku kulturu: Kineska gastronomija
Nedavno je u izdanju Akademske knjige objavljen "Uvod u kinesku kulturu".
Uz dozvolu izdvača, donosimo vam odlomak o kineskoj hrani iz dela koje potpisuju profesori filozofije i estetike na Pekinškom univerzitetu Je Lang i Džu Lijangdži.
Kineska gastronomija
Kineska kuhinja je jedan od najblistavijih aspekata kineske kulture, u kojoj je smatrana jednom vrstom raja. U Knjizi obreda piše: "Početak obreda počinje obedovanjem". Hrana oličava bogate kulturne konotacije, kao što je to slučaj i sa kineskim običajima, estetskim ukusom i stavom Kineza prema životu.
Ukusi lokalne kineske kuhinje
Kada govorimo o kineskoj kuhinji, od dinastija Ming (1368–1644) i Ćing (1616–1911), i na dalje, izdvojilo se osam glavnih tipova kineske kuhinje. Ovih osam glavnih kuhinja su iz provincija Šandung, Sičuan, Guangdung, Fuđijen, Đijangsu, Džeđijang, Hunan i Anhui.
Danas, kao dodatak ovim tradicionalnim kuhinjama, kulinarska industrija u Kini je prošla kroz velike promene i skoro svaka regija ima svoje lokalne specijalitete, a desila se i fuzija raznih kuhinja. U velikim gradovima poput Pekinga, Šangaja, Guangdžoua i drugih, možete probati poznata jela iz gotovo svih regija u Kini.
Sičuan, poznat kao zemlja obilja, takođe je poznat kao raj za gurmane. U Sičuanu, u gotovo svakom malom restoranu, možete naći ukusnu, ali i jeftinu hranu. Sastojci koji se koriste u sičuanskoj kuhinji vrlo su jednostavni, ali su začini koji se upotrebljavaju zaista jedinstveni. Sičuanska kuhinja je čuvena po tome što je ljuta i dobro začinjena, ali to nije njena jedinstvena karakteristika. Kuhinje Hunana i Guidžoua takođe su poznate po tome što su veoma pikantne, ali ono što izdvaja sičuansku kuhinju jeste sičuanski prefinjenim načinima kuvanja. Razne kantonske supe postale su popularne u celoj zemlji.
Kuhinja Džeđijanga je delikatna i manje intenzivnih ukusa, ali je izvrsna i jedan je od "predstavnika" južne kuhinje. Među poznatijim jelima je "riba Zapadnog jezera u sosu od sirćeta", suptilne i nežne arome, sa svežim ukusima prirode. Mnogi restorani u Kini, a i restorani širom sveta, služe ovo jelo, ali ono uglavnom nije autentičnog ukusa, u poređenju sa onim što možete naći u Hangdžouu, glavnom gradu Džeđijang provincije, koji imaju stalan pristup svežoj ribi iz Zapadnog jezera.
Svako jelo ima svoju priču
Imena kineskih jela su raznolika, ali iza svakog poznatog jela nalazi se interesantna priča, koja objašnjava zašto je to jelo od davnina popularno. Dobro i zanimljivo ime jela povećava njegovu vrednost. Međutim, mnogi od tih naziva su toliko ekscentrični da zvuče zbunjujuće, neka čak ni Kinezima nisu baš jasna, a možete zamisliti kako onda tek zvuče strancima. Ako doslovno prevedete nazive nekih jela, postoji velika verovatnoća da će vam se neko smejati.
Uzmimo za primer poznate goubuli (doslovan prevod naziva glasi "pas ne obraća pažnju", prim. prev.), iz Tijenđina. Ove parene knedle su ručno pravljene i sve su gotovo iste veličine. Kada se poslužuju, uredno poređane u redovima, izgledaju kao pupoljci hrizantema. Gornji sloj je tanak, punjenje je sočno, izvrsnog su ukusa i uopšte nisu masne.
Zašto se zaista dobre knedle onda zovu tako – da na njih čak ni pas ne obraća pažnju?
Iza ovog naziva postoji interesantna priča. Goubuli parene knedle nastale su u Tijenđinu pre 150 godina. U to vreme, lokalni mladić po imenu Gouci ("gou" na kineskom znači "pas", prim. prev.), radio je kao šegrt u prodavnici knedli. Nakon tri godine usavršavanja, otvorio je svoju sopstvenu baoci radnju. Budući da su njegove baoci bile veoma ukusne, vrlo brzo mu je posao procvetao i sve više ljudi je dolazilo da ih proba.
Međutim, ma koliko da je bio marljiv i vredan, Gouci nije uspevao da brzo usluži kupce, koji su morali da dugo čekaju u redu. Neki od nestrpljivih klijenata su ga dozivali i požurivali ga, ali s obzirom da je bio zaokupljen pravljenjem knedli, nije stizao da im odgovori. Zbog toga su ove baoci dobili naziv goubuli ("bu li" u ovom slučaju na kineskom znači "ne obraća pažnju", prim. prev.), iliti "pas ne obraća pažnju". Ovo ekscentrično ime, zapravo je učinilo jelo još poznatijim, i zadržalo se do dan-danas. Sada je goubuli ime brenda sa dugom tradicijom.
U kuhinji Džeđijanga postoji jelo pod nazivom "dungpo meso" koje je veoma popularno među ljubiteljima mesa. Za njegovu pripremu, biraju se najbolji komadi svinjskog paufleka, koji se seku na velike, četvrtaste komade i začinjuju se zelenim delom mladog luka i đumbirom koji se stavlja na dno lonca, zalivaju se vinom, posipaju sa malo šećera i zatim se dinstaju na slaboj vatri.
Dobijeno jelo je jarkocrvene boje, meko, sočno i bogatog ukusa i neodoljivog mirisa, ali bez osećaja masnoće. Ovo jelo nazvano je po pesniku dinastije Severni Sung (960–1127), Su Dungpou (1037–1101), koji ga je kreirao, dok je radio kao zvaničnik u Hangdžouu, pre više od hiljadu godina. Veruje se da je Su Dungpo, dok je bio zadužen za odvodnjavanje Zapadnog jezera u Hang-džouu, pravio dinstano svinjsko meso i njime nagrađivao radnike. Kasnije generacije su ovo jelo nazvale po njemu, u znak sećanja na ovog talentovanog i velikodušnog pesnika.
U Fuđijenu možete naći jelo koje se zove "Buda koji preskače zid", najpoznatije i proglašeno najboljim jelom Fuđijena. Ono sadrži više od dvadeset glavnih sastojaka, poput piletine, patke, morskog krastavca, sušene školjke jakobove kapice, tetive, usne ajkule, ribljeg mehura, šunke i više od deset dodatnih sastojaka, poput pečuraka, izdanaka bambusa i golubijih jaja.
Ovi sastojci se stavljaju u zemljani lonac, zaliju se vinom i pilećom supom, nakon čega se jelo kuva na laganoj vatri, dok meso ne postane meko i sočno i dok se supa ne zgusne. Ova supa ostavlja dugotrajan, izvrstan ukus u ustima. Zašto se ovo jelo onda zove "Buda koji skače preko zida"? Ispostavlja se da je ono prvobitno napravljeno u restoranu "Đučunjuen" u Fudžouu, tokom perioda vladavine cara Guang-sjua (vladavina 1875–1908), iz dinastije Ćing.
Ovo jelo se prvobitno zvalo "osam blaga dinstanih u loncu", a kasnije je promenjeno u "blagoslovi i dugovečnost". Legenda kaže da je jednog dana, nekoliko učenjaka došlo u restoran na piće. Kada je jelo bilo posluženo, jedan od njih je, na licu mesta, napisao pesmu: "Miris se širi po komšiluku, čim se poklopac digne, samo jedan dašak i Buda preskače zid, napuštajući čan propise". Po ovoj pesmi je ovo jelo "Buda preskače zid" dobilo ime.
U današnje vreme, jelo "mapo tofu" je verovatno jelo koje se najčešće viđa u kineskim restoranima širom sveta. Karakteristika ovog jela, jednog od predstavnika sičuanske kuhinje, jeste to što od njega bride jezik i usne. Da bi se napravilo jelo, tofu mora biti mek i porozan, kako bi upio ukus začina. Mapo (麻破) je bio prvobitan naziv ovog jela, ali zbog toga što ovaj karakter "破", tj. "po", nije imao pozitivnu konotaciju, jer znači "polomljeno", "uništeno", zamenjen je drugim karakterom "婆" koji se isto čita "po" i znači "baka", "starija žena".
Prvi karakter "麻", tj. "ma", odnosi se na začin korišćen za pravljenje ovog jela, koji daje ljutinu i čini da jezik i usne bride. Iako je ovom karakteru još jedno od značenja "rošavost", ovo nema nikakve veze sa izgledom kreatora mapo tofua.
Samo gledanje i čitanje imena kineskih jela može popraviti raspoloženje. Postoji jelo pod nazivom "sisi ćufte", poznato u Jangdžouu. To je jelo sačinjeno od četiri ćuftice od mesa, a njihovo ime izmamljuje osmehe. Još jedan primer je popularno jelo sa severoistoka Kine, zvano "velika berba". U njemu su rotkvice, krastavci, paradajz i drugi sastojci isečeni na tračice i poređani u pletenoj korpici. Dominantne boje ovog jela su crvena, bela i zelena, zbog čega ono izgleda lepo i sveže, poput jesenjih plodova.
***
Profesori filozofije i estetike na Pekinškom univerzitetu Je Lang i Džu Lijangdži, poznati naučnici u oblasti kineske kulture i umetnosti, namenili su ovu knjigu svima u svetu koji su zainteresovani da se upoznaju sa osnovama kineske kulture. Poglavlja u ovoj knjizi, pored opisanih karakterističnih sadržaja i osnovnih vrednosti kineske kulture, posvećena su drevnim remek-delima, poput Zabranjenog grada, Nebeskog hrama, skulpturama ratnika od terakote, kao i tradicionalnoj kineskoj arhitekturi, književnosti, filozofiji, muzici, pozorištu, medicini, kuhinji, društvenim igrama, te umetničkim disciplinama poput kaligrafije, kineskog tradicionalnog slikarstva, pejzažne arhitekture i Pekinške opere.
Više informacija o knjizi možete dobiti na sajtu Akademske knjige.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Komentari 2
Ahab
Tu kulturu treba da spoznamo i ucimo.
A o kineskoj (ne)kulturi dovoljno govore firme cije su gazde kineski izrabljivaci.
Posast.
Teo-dor Min
Nikada se u politici ne ide đonom, nego prvo naivne i benigne teme, kao sada- kultura kuvanja-gastronomija.
Drugo, otvaranje Centara za "prijateljstvo".....pa polako vojna saradnja i vežbe sa silom koja jeste sila, i otvaranje vojnih baza, prst u oko Evropskoj civilizaciji i kulturi.
Ja bih radije pojeo nešto, a ne čitao.
Imam ja šta da čitam....Hegel, Čomski, Seneka.....
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar