VIDEO: Kako se pravi ukusan "novosadski" premaz? Tajni sastojak čuvenih garniranih sendviča

Svaki dobar sendvič ima svoju tajnu i ona se uglavnom krije u premazu.
VIDEO: Kako se pravi ukusan "novosadski" premaz? Tajni sastojak čuvenih garniranih sendviča
Foto: 021.rs

Stariji Novosađani sećaju se legendarnih sendviča iz "Zagreba" i "Grila 13", restorana smeštenih u centru grada.

"Zagreb" i "Gril 13" su postali deo gradske prošlosti, a ovaj drugi je čak i opevan u pesmi Atheist Rap-a. Restorani su prošli, ali su garnirani sendviči ostali. 

Ono što je mnogima teško da urade jeste da "iskopiraju" premaz koji se koristio za ove sendviče. Poslednjih godina, u pojedinim restoranima brze hrane, ovaj premaz se može pronaći pod nazivom "novosadski", premda nikada nije imao konkretno ime. 
 
Kao sastojci ovog premaza navode se uglavnom krompir, majonez, praziluk, pavlaka, senf, so i biber. To je blizu onog premaza koji se nekada pravio u "Zagrebu" i "trinaestici".
 
Tajnu namaza koji se koristio u "Zagrebu" otkrila je portalu 021.rs pre nekoliko godina Marija Abelovski. 
 
"Krompir se obari i izrenda na najkrupnije rende. Dodaju se pavlaka i majonez, biber i so po ukusu. Običnom vodom se razblažuje, voda je potrebna jer se namaz zgrušnjava pa je i količina vode po proceni. Namaz je glavni premaz, preko njega se namaže malo ruske salate, a potom idu kiseli krastavac, sardina ili šunkarica, rendana barena jaja ili rendani sir", opisala je Marija.
 
Namaz iz "Zagreba" ne razlikuje se mnogo od onog koji se koristio u "Gril 13", a koji je 2016. za 021.rs otkrila Marija Urlauber. Njen recept je glasio ovako:
 
"Pomeša se ispasirani bareni krompir, seckani parizer i kiseli krastavci rendani na krupnoj rendi. Doda se majonez, pavlaka i sirćetna voda iz tegle sa krastavcima, ali po potrebi kako namaz ne bi bio suviše gust. To se namaže preko kriške hleba, a po želji ide ili salama ili sardina, kiseli krastavci, kao i narendano bareno jaje ili sečeno na kolutove, i narendani sir. Stavlja se i majonez, ali po želji."
 
Koliko se ovaj sendvič "vole" govori i to da mu je posvećena epizoda popularnog "Državnog posla", u kojem se ukazuje upravo na izrazitu važnog namaza.
 
"Krompir mu služi da mu da namaz, od krompira se pravi namaz koji će taj garnirani sendvič ili sembić... kako god hoćeš... dati mu posebnu jednu draž i učiniti ga konzumentu još dražim i bližim. I neko je pametno mislio o tome i onda se izgubio", objasnio je Dragan Jove Torbica mlađem kolegi Boškiću zašto garnirani sendvič nije kao i svaki drugi, iskazujući zahvalnost glavnom arhivatoru Čvarkovu na tome što je namaz vratio u njihove živote.
 
 
Garnirani sendviči se danas mogu pronaći u raznim pekarama, ali ono što jedan čini boljim u odnosu na drugi jeste upravo kvalitet i ukus premaza koji se koristi.
  • Mile ☘️

    27.11.2023 09:00
    Dejane sine
    Pošto očigledno nisi odavde i nisi imformisan kako se živelo ovde do devedesetih godina a u vezi sadnje drveća da ti deda kaže da su park kod almaškog groblja posadili srednjoškolci hemijske škole negde osandeset pete, šeste ne sećam se tačno. Lično sam sadio drveće sa školom. Ako ima neko da se seća toga neka se javi. Dejane, očigledno nisi kompetentan da pričaš o sendvičima i uopšte o životu u Novom Sadu tih godina. Idi ti ipak na janjetinu.
  • Biljana Kovacevic

    30.08.2023 11:51
    Pozz
    Eh ti sendvici...na prvo mesto idu oni a na drugo piroske..mmmmm
  • Biciklistkinja

    18.01.2023 12:33
    Da
    Jeli smo te sendvice i kod kuce na rodjusima, a Sendvaju do jaja ne mogu prezaliti. Svako subotnje jutro je bilo, klizanje, bioskop pa sendvaja !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.