Malo mleka u kafi pojačava njene zdravstvene prednosti
Nije tajna da je kafa jedan od omiljenih napitaka ljudi širom sveta. Ona nas greje, poboljšava koncentraciju i zbližava ljude, a da ne pominjemo njen miris i ukus.
Foto: Pixabay
Nauka je pokazala da samo miris kafe može učiniti da se osećamo budno, a na sreću ljubitelja ovog napitka, postoje i mnoge zdravstvene prednosti kafe.
Kafa je izvor antioksidansa koji su ključni u borbi protiv upala, a ispijanje ovog pića pre vežbanja ubrzava sagorevanje kalorija, piše Science Alert, a prenosi Danas.
A sada je jedna nova studija pokazala da dodavanje malo mleka u kafu može značajno povećati zdravstvene koristi konzumiranja ovog napitka.
Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu ispitali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, koje grade proteine, i otkrili da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat u borbi protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.
Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, polifenoli mogu sprečiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naše telo od bolesti.
Smatra se da to rade delimično kontrolisanjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje ćelije poznate kao makrofagi koje oslobađaju nekoliko medijatora upale. Upala pomaže u zaštiti od infekcije, ali ako se ne kontroliše kako treba, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa 2, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Kofeinska kiselina (CA) i hlorogena kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativna i antiupalna dejstva, ali su autori studije želeli da saznaju da li reakcije koje ovi polifenoli imaju sa drugim hemikalijama mogu dalje uticati na regulaciju imuniteta.
Adukti su jedinjenja koji nastaju kada se dva ili više molekula spoje. U ovom slučaju, aminokiselina cistein (Cis) – koja se nalazi u mlečnim proizvodima – kombinovana je sa polifenolima CA i CGA – pronađenim u kafi – da bi se napravili adukti CA–Cis i CGA–Cis.
Da bi proverili svoju teoriju i ponudili još dokaza za njenu tačnost, autori su uspešno pokazali u drugoj studiji da se polifenoli vezuju za proteine u napitku od kafe sa mlekom.
"Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u nekim napicima od kafe sa mlekom koje smo proučavali. U stvari, reakcija se dešava tako brzo da je bilo teško izbeći je u bilo kojoj od namirnica koje smo proučavali do sada", rekla je naučnica i koautorka obe studije Marijen Nisen Land.
U drugoj studiji, istraživači su koristili sekvenciranje RNK za proučavanje imunoregulacionih efekata CA-Cis i CGA-Cis u ćelijama makrofaga podvrgnutim veštačkoj upali. Takođe su testirali efekte samo CA i CGA i uporedili ih sa kontrolnom grupom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cis aduktima.
Kao što su očekivali, polifenoli CA i CGA su inhibirali inflamatorne odgovore, posebno proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i faktora tumorske nekroze (TNF).
Ali kada su polifenoli CA i CGA kombinovani sa aminokiselinama cisteina koji se nalaze u mlečnim proteinima, njihovi antiinflamatorni efekti su pojačani.
Ćelije makrofaga koje su same po sebi bile izložene polifenolima, na primer, pokazale su više od 2,5 puta veću aktivnost TNF-a nego u slučaju adukta polifenoli-cistein.
Jedini izuzetak je bio ROS, koji se neobjašnjivo povećao u makrofagu kada je bila prisutna kombinacija polifenol-amino kiselina u poređenju sa kada je polifenol bio sam.
"Zanimljivo je da smo sada primetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama, a to nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sledeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama", kaže imunolog i glavni autor studije Endru Vilijams.
Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i šta ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Ova studija je samo ispitala kako jedan tip imunološkog medijatora reaguje na hemikalije slične kafi u laboratorijskom okruženju.
"Naši rezultati se mogu koristiti kao važna referenca u primeni adukata formiranih od fenolnih jedinjenja i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj da modulišu metaboličke, neurološke ili bolesti povezane sa imunitetom", zaključuju istraživači u svom radu.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Popularna čokoladica povučena sa tržišta u Hrvatskoj
28.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske povukao je s tržišta Nestle Kit Kat Mini vafel proizvod zbog prisustva mineralnih ulja.
Sarajevska inspekcija u bureku sa junetinom pronašla svinjsko meso
27.03.2024.•
8
Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.
Kakao skuplji od bakra: Očekuje se viša cena čokolade za Uskrs
27.03.2024.•
1
Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište.
Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
26.03.2024.•
0
Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke.
Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti?
24.03.2024.•
2
Da li vam se ikada dogodilo da ste pojeli obrok u rekordnom roku jer ste bili jako gladni, a onda, tek pola sata nakon što ste pojeli, osetili da ste siti? Ako je tako, niste jedini.
Ljudi u gradovima polako gube sposobnost da vare biljke
24.03.2024.•
1
Zapadnjačka, industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja menja način na koji naša creva vare biljnu materiju.
Ova evropska zemlja ima najviše ljubitelja sira
24.03.2024.•
0
Novi izveštaj iz industrije sira kaže da je devet od deset nacija koje najviše proizvode, konzumiraju i razmišljaju o siru upravo u Evropi.
VIDEO: Šta se tradicionalno jede u najsrećnijoj zemlji na svetu?
24.03.2024.•
1
Finska je već sedmu godinu zaredom na prvom mestu najsrećnijih zemalja sveta, s prosečnom ocenom 7,7. Slede je Danska, Island i Švedska.
Holandija povukla sa tržišta višnje iz Srbije zbog pesticida
24.03.2024.•
7
Zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida Holandija je sa tržišta povukla smrznute višnje iz Srbije, objavio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF.
Hrvatska u prvih pet zemalja Evrope po svakodnevnoj konzumaciji alkohola
19.03.2024.•
1
Zloupotreba alkoholnih pića je sve veći problem u Hrvatskoj koja se našla u prvih pet država Evrope u svakodnevnoj konzumaciji pića.
Meso pitona moglo bi da se nađe na meniju širom sveta
17.03.2024.•
6
Industrija mesa jedan je od najvećih zagađivača na planeti. Mnogo alternativna je ponuđeno - od prelaženja na insekte do mesa iz laboratorije, ali nijedna se nije primila.
Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso
17.03.2024.•
2
Meso je neophodno za odbranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistkinja i psihijatrica sa Harvarda, dr Džordžija Ede.
Kako prepoznati trovanje kofeinom: Ovo su simptomi
17.03.2024.•
1
Mnogi bez kafe ne mogu da zamisle početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih posledica, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.
Uzgojena borovnica za Ginisa: Teži deset puta više od prosečne
17.03.2024.•
0
Borovnica teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.
Sa hrvatskog tržišta povučena kobasica zaražena listerijom
16.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske saopštio je da je sa tržišta povučena kobasica zaražena bakterijom listerijom koja uzrokuje bolest listerijozu.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
16.03.2024.•
5
Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?
14.03.2024.•
1
Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima
Kakao preskup, najveće fabrike obustavljaju proizvodnju - poskupeće i čokolada
14.03.2024.•
1
Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao obustavljaju rad jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su trgovački izvori.
Naučnici ponovo upozorili: Francuzi jedu previše žabljih bataka, ugrožavaju prirodu
12.03.2024.•
1
Grupa naučnika i veterinara upozorila je da francuska potražnja za žabljim batacima uništava prirodu i preti vodozemcima u Aziji i jugoistočnoj Evropi.
U Italiji je nestašica pirinča od kog se pravi rižoto
10.03.2024.•
0
Italijani vole rižoto, ali uskoro bi ga mogli pripremati sve manje jer u Italiji vlada nestašica pirinča - proizvodi se sve manje, a cene drastično rastu.
Imaju previše vina: Australijski farmeri uništavaju milione čokota vinove loze
10.03.2024.•
3
U Australiji će biti unišeni milioni čokota vinove loze, a desetine miliona ostaće neiskorišćeno kako bi se smanjila prekomerna proizvodnja vina koja je snizila cene grožđa.
Komentari 3
Jaa
Sve suprotno
Ovo kod nas sto se prodaje kao kafa pored kafe proslo nije.
Gavril
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar