Beli luk je kroz vekove dokazao svoja antigljivična svojstva, a koristio se i kao antiseptik, antibiotik, antivirotik, lek za tuberkulozu i groznicu.
Međutim, sve više ljudi izbegava beli luk u ishrani zbog karakterističnog ukusa i mirisa ili iritacije želuca. Dobra vest je da postoji rešenje i za to - fermentisani beli luk.
Mnogi ne znaju da pored crnog i belog luka postoji crni beli luk ili "black garlic" koji nema karakterističan, intenzivan ukus i miris, a pritom ima čak i pojačana lekovita svojstva.
Naučna istraživanja i studije koje se mogu naći u američkom Nacionalnom centru za biotehnološka istraživanja (NCBI) pokazala su da fermentisani beli luk, između ostalog, štiti srce, krvne sudove, jetru, nervne ćelije, smanjuje šećer u krvi, sprečava rast tumorskih ćelija.
Fermentisani beli luk se dobija od svežeg belog luka koji je određeno vreme (90 dana) fermentisao pod strogo kontrolisanim uslovima (temperatura i vlažnost vazduha). Tom prilikom nastaje "black garlic" bez karakterističnog mirisa, bez iritacije želuca sa aktivnim materijama.
"Fermentacija predstavlja ubrzano 'starenje', tokom kojeg beli luk menja boju, karamelizuje i njegova svojstva se menjaju. Karakterističan miris je neutralisan, a dobijeni proizvod ima povećan antioksidativni potencijal i širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje ljudi", pokazuju istraživanja koja su objavljena u NCBI-u.
Naučna istraživanja objavljena u ovom centru otkrivaju koja sve lekovita svojstva ima "black garlic" u sinergiji sa pomenutim dodacima, piše
Zadovoljna.rs.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar