Fermentisani beli luk - ne oseća se i ne iritira želudac, a lekovit je

Gotovo da nema čoveka koji ne zna koliko je svež beli luk zdrav i delotvoran.
Fermentisani beli luk - ne oseća se i ne iritira želudac, a lekovit je
Foto: Pixabay
Beli luk je kroz vekove dokazao svoja antigljivična svojstva, a koristio se i kao antiseptik, antibiotik, antivirotik, lek za tuberkulozu i groznicu.
Međutim, sve više ljudi izbegava beli luk u ishrani zbog karakterističnog ukusa i mirisa ili iritacije želuca. Dobra vest je da postoji rešenje i za to - fermentisani beli luk.
Mnogi ne znaju da pored crnog i belog luka postoji crni beli luk ili "black garlic" koji nema karakterističan, intenzivan ukus i miris, a pritom ima čak i pojačana lekovita svojstva.
 
Naučna istraživanja i studije koje se mogu naći u američkom Nacionalnom centru za biotehnološka istraživanja (NCBI) pokazala su da fermentisani beli luk, između ostalog, štiti srce, krvne sudove, jetru, nervne ćelije, smanjuje šećer u krvi, sprečava rast tumorskih ćelija.
 
Fermentisani beli luk se dobija od svežeg belog luka koji je određeno vreme (90 dana) fermentisao pod strogo kontrolisanim uslovima (temperatura i vlažnost vazduha). Tom prilikom nastaje "black garlic" bez karakterističnog mirisa, bez iritacije želuca sa aktivnim materijama.
 
"Fermentacija predstavlja ubrzano 'starenje', tokom kojeg beli luk menja boju, karamelizuje i njegova svojstva se menjaju. Karakterističan miris je neutralisan, a dobijeni proizvod ima povećan antioksidativni potencijal i širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje ljudi", pokazuju istraživanja koja su objavljena u NCBI-u.
 
Naučna istraživanja objavljena u ovom centru otkrivaju koja sve lekovita svojstva ima "black garlic" u sinergiji sa pomenutim dodacima, piše Zadovoljna.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.