Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo

Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
Foto: Pixabay
Međutim, u Italiji, naročito u regiji Emilija-Romana odakle bolonjeze i dolazi, to jelo ima potpuno drugačiji status. Tamo testenina s ragùom nije glavno jelo, nego tek prvo u nizu, deo bogate strukture obroka u kojoj se ništa ne jede "na brzinu".
Ragù je tek primo piatto
 
U italijanskoj kulturi jedenja, jela dolaze jedno za drugim, svako sa svojom svrhom i ulogom. Obrok započinje s antipastom (predelom), zatim dolazi primo piatto - to su obično testenina, rižoto ili supa. I upravo tu spada ragù alla bolognese, umak koji se tradicionalno poslužuje s domaćim taljatelama, piše Index.hr.
Nakon testenine sledi secondo piatto, odnosno glavno jelo - meso ili riba, uz prilog (contorno) kao što je povrće ili salata. Obrok se završava voćem ili desertom, a zatim kafom. Dakle, ragù nije "samo" bolonjeze sos s testeninom - on je osnovni deo kompleksne kulinarske tradicije koja ima svoj ritam i pravila.
 
Zanimljivo je da u Bolonji niko ne jede špagete bolonjeze - to je izum ostatka sveta. Tradicionalno, gusti ragù veže se za šire rezance, poput taljatela ili papardelja, jer takva testenina bolje "nosi" težak, sporokuvani sos.
Kakav je u originalu
 
Pravi ragù alla bolognese ne nastaje za 20 minuta. Radi se o sosu koji se kuva barem dva do tri sata, na laganoj vatri, uz povremeno mešanje i pažljivo dodavanje sastojaka. Osnovu čini soffritto - sitno seckani luk, šargarepa i celer, koji se dinstaju na maslacu.
 
Potom se dodaje mleveno meso (tradicionalno pola govedine, pola svinjetine), malo pančete, belo vino i vrlo malo paradajza - najčešće koncentrat razređen supom, a ne litar pasiranog paradajza kao što je uobičajeno u modernim receptima. Pred kraj kuvanja dodaje se i malo mleka, kako bi se neutralisala kiselost paradajza i zaokružio ukus.
 
Godine 1982. italijanska "Accademia Italiana della Cucina" u saradnji s privrednom komorom u Bolonji zvanično je zabeležila originalni recept za ragù alla bolognese, upravo zato što su Italijani primetili kako ostatak sveta masovno pogrešno priprema i naziva to jelo. Danas je taj recept zaštićen i sačuvan u arhivu, kao deo kulinarske baštine.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • SPQR

    19.08.2025 14:25
    SVAKO testo je samo 'primo piatto'. 21. vek je a mi otkrivamo toplu vodu...
  • BEG-Istrijan-SCHWAB.

    19.08.2025 12:41
    RAGU
    Добра вечера или ручак увек почињу са предјелом, рецимо, диња са пршутом San Danijele или Parma, Carpaccio, Vitello Tonnato, tursija. Наравно да треба за добар bolognese сат и по времена, имам кувар издат од Accademia Italiana della Cuccina . И италијани то зову само ragu. Често сам посећивао Emiliju, није било далеко од Истре.
  • Свако своје и туђе

    18.08.2025 08:18
    Свако своје и туђе
    Ни они не једу гибаницу како треба. Свака земља и народ има своју кухињу и не треба је мењати јер оно што мени одговара њима не одговара и обрнуто. Треба пробати разменити рецепте и искуства али не робовати и копирати. Мени је сунцокретово уље не замењљиво и да је природа хтела дала би маслине у Србији. Зато је дала жљиву која је наша маслина и итд.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.