Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?

Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
Foto: Pixabay
Koliko zapravo znamo o ovom naizgled jednostavnom jelu? I koliko je "pravi" pomfrit danas uopšte sličan onome što se seče ručno, pa prži u tiganju?
Pomfrit bi, u teoriji, trebalo da bude jednostavno jelo: krompir, ulje i so. Međutim, moderni industrijski pomfrit često je nešto sasvim drugo. Većina smrznutih varijanti koje nalazimo u prodavnicama prolazi kroz nekoliko koraka prerade: kuvanje, blanširanje, sušenje, prženje - pa tek onda zamrzavanje. Mnoge verzije sadrže i dodatke poput skroba, dekstroze (šećera), pa čak i stabilizatora i sredstava protiv zgrudnjavanja.
Neki oblici pomfrita, naročito tzv. "oblikovani" (poput savršeno ravnih štapića ili krompirića u oblicima), zapravo uopšte nisu sečeni iz celog krompira, već su napravljeni od krompirovog pirea koji se presuje, oblikuje i potom seče. Ukratko - da, ima krompira, ali nije to baš onaj domaći koji se guli, pa seče i peče, piše Index.hr.
Koliko je zapravo nezdrav? 
 
Pomfrit je, bez sumnje, jedna od najnezdravijih namirnica, i to iz nekoliko razloga:
 
- Prži se u dubokom ulju, najčešće biljnim uljima koja na visokim temperaturama razvijaju transmasne kiseline, povezane s bolestima srca.
- Bogat je jednostavnim ugljenim hidratima - brzo podiže šećer u krvi, a zatim ostavlja osećaj umora i gladi.
- Često je jako slan, što dodatno opterećuje organizam, naročito ljudi s visokim pritiskom.
- Kad se podgreva ili prži više puta, mogu nastati i jedinjenja poput akrilamida, koji se povezuju s povećanim rizikom od raka.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • mLekar

    19.08.2025 19:55
    przim u rerni, samo vruc vazduh na papiru za pecenje. posle malo zacina i gotovo.
  • Leki

    19.08.2025 12:30
    Pomfrit
    Najbolji u dizel ulju
  • З

    17.08.2025 14:07
    З
    У њему је 30% кромпира остало је адитив.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće