
Sve što treba da znate o avokadu: Za koga je odličan i kome se ne preporučuje
Društvene mreže poslednjih godina popularizovale su avokado, predstavljajući ga kao superhranu.

Foto: Pixabay
Da li je ovo voće zaista toliko zdravo, koje su njegove prednosti i mane i za koga je dobar, a kome se ne nikako ne preporučuje, prenosi Nova.
Drvo avokada je zimzeleno drvo srednje veličine koje potiče iz Latinske Amerike. Uzgajan zbog svog velikog, mesnatog ploda, avokado je u osnovi velika bobica sa jednom velikom semenkom odnosno košticom. U zavisnosti od sorte voća, avokado može imati zelenu, braon, ljubičastu ili crnu koru, a oblik je kruškolik, jajolik ili sferičan.
Za komercijalnu upotrebu, avokado se bere dok je još poluzreo, a zatim sazreva nakon berbe. Visok sadržaj hranljivih materija i masti i tekstura avokada čine ga korisnim u različitim kuhinjama, uključujući vegetarijansku i vegansku ishranu.
Koštica avokada
Da li su koštice avokada jestive? Da, jesu i izuzetno su bogate hranljivim materijama.
Koštice avokada su pune antioksidansa, vitamina E, vlakana, monozasićenih masti i aminokiselina. Mogu da pomognu i u zaštiti kože od oštećenja od sunca, pomažu zdravlje kose i noktiju i poboljšaju zdravlje creva smanjenjem upale i količine loših bakterija u vašem gastrointestinalnom traktu. Takođe, mogu pomoći smanjenje lošeg holesterola.
Ako imate blender velike snage, možete ih ubaciti sa ostalim sastojcima za jutarnji smuti. Imajte u vidu da su ove koštice gorke, pa pazite sa kojim voćem i povrćem ih kombinujete.
Koje vitamine sadrži avokado?
Avokado je odličan izvor hranljivih materija, uključujući: folate, magnezijum, kalijum, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), ‘piridoksin (vitamin B6), vitamin C, vitamin E, vitamin K.
Neki vitamini, poput vitamina E, posebno su korisni kada se dobijaju direktno iz hrane, jer se ne apsorbuju tako dobro kada ih uzimate kao suplemente.

Drugo, avokado pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K. Kada birate hranu bogatu ovim hranljivim materijama, dodavanje malo avokada može pomoći vašem telu da ih zadrži.
Kako se jede avokado?
Avokado je zdravo voće bogato hranljivim sastojcima, koje obezbeđuje značajne količine vitamina, minerala i drugih hranljivih materija telu. Najbolji način da jedete avokado jeste da ga jedete svež. Samo prepolovite zreo avokado, ogulite kožu i začinite ga po ukusu. Pulpu možete namazati i na parče tosta i koristiti kao namaz od avokada, ali možete i kao dodatak raznim jelima.
Avokado je jedan od glavnih sastojaka i sve popularnije gvakamole salate. Ovo jelo predstavlja namaz (pire ili gusti sos) od ispasirane unutrašnjosti avokada, kojoj se često dodaje sok od limuna i sitno iseckani paradajz, luk i paprike. Osim u rodnom Meksku, gvakamole je veoma poplaran u SAD, ali sve više i u Zapadnoj Evropi.
Gvakamole je zdrava, ukusna i dijetetska salata. Zbog visokog sadržaja korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina B grupe, kao i vitamina E i K, ljudi koji su na dijeti ili žive zdravim načinom života preferiraju gvakamole.
Postoji više različitih recepata, a ovaj je najpopularnji:
Potrebna su vam dva ploda zrelog avokada, jedan meki paradajz, dve kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, so, jedna kašika sitno iseckanog luka, jedan istinjen čen belog luka. Ako želite da bude što sličnije originalnom meksičkom receptu, možete dodati i malo ljute paprike.
Avokado i paradajz ispasirajte viljuškom, dok ne dobijete gust pire. Zatim možete dodati ostale sastojke, a na kraju sve dobro promešajte. Ovaj tradicionalni recept poslužite sa čipsom.
Da li je dobro jesti prezreo avokado?
Iako nikada ne bi trebalo da jedete truli avokado, postoji određena tačka kada on postaje previše kašast za rezanje, ali je u suštini u redu za jelo. Ovaj avokado će se malo udubiti kada se stisne i može imati malo tamnije meso sa nekoliko smeđih mrlja koje možete odrezati. Izbegavajte avokado sa veoma prugastim, vlaknastim mesom, lošim mirisom ili ukusom, ili buđi koja raste na njemu.
Iako prezreli avokado nije sjajan za rezanje, zapravo ga je lakše zgnječiti ili pasirati nego zreli avokado, što je zgodno ako pokušavate da napravite umake i namaze.

Koliko avokada smemo jesti na dan?
Tehnički, ne možemo se "predozirati" avokadom, pa ne postoji ograničenje kada je u pitanju dnevni unos. Ipak, vredi napomenuti da avokado nije niskokaloričan, jer ceo plod obično ima između 200 i 300 kalorija, u zavisnosti od veličine.
Kjučna stavka za zdravu ishranu je raznolikost, kako bi vaše telo moglo da dobije sve što mu je potrebno.
Loše strane avokada
Možda se čini da je avokado dobar za svaku situaciju, ali istina je da trudnice i dojilje treba da ga izbegavaju. Avokado smanjuje proizvodnju mleka, čak je poznato da oštećuje mlečnu žlezdu.
Iako su to "zdrave" masti, ako jedete previše avokada, mogli biste da nagomilate kilograme. Oni su zapravo veoma kalorični.
Avokado sadrži dve komponente koje se zovu estragol i anetol, koje mogu oštetiti vašu jetru. Avokado može da izazove osećaj nelagodnosti u stomaku. Obično u obliku nadimanja, pa zato pazite da ga ne jedete pre nego što odete na neki sastanak. Takođe, postoje i ljudi koji su alergični na avokado.
Zašto je avokado opasan?
Avokado može negativno da utiče na naše zdravlje.
S obzirom na to da se avokado reklamira kao jedno od najzdravijih voća, ovo bi moglo biti iznenađenje za mnoge.
Avokado je visokokalorična hrana i povećaće vašu težinu. Zato izbegavajte da ih jedete svakodnevno ako ste na dijeti. Visok sadržaj kalorija u avokadu može se pripisati njegovim zdravim mastima. Međutim, ne podiže nivo šećera jer sadrži vrlo malo ugljenih hidrata.
Kako posaditi avokado?
Ukoliko želite da posadite avokado, sačuvajte košticu. Operite je i probodite čačkalicama sa strana tako da čačklice vire iz koštice. To će omogućiti da stavite avokado u čašu sa vodom, ali tako da čačkalice drže avokado na rubu čaše, odnosno da koštica ne padne na dno čaše, već da jedan deo bude u vodi u čaši, a dugi iznad. Koštica bi trebalo da bude urođenja u vodu u čaši oko 2.5 cm.
Čašu držite na mestu gde ima dosta direktnog sunca i toplote. Proveravajte stalno da li u 2,5 cm u vodi, i ukoliko nije, dodajte vodu po potrebi. Za dve do šest nedelja trebalo bi da vidite rezultate vašeg rada tj. korenje ili klice. Uskoro će biljka narasti do 15 cm u dužini i tada je vreme da je skratite na 7 cm.
Ako primetite da mu je saksija mala, presadite ga. Biljku presadite u saksiju koja je viša i šira, ali zasadite ga tako da pola semena bude van zemlje, odnosno deo koji je bio u vodi sada je u zemlji.
Uverite se da biljka često dobija vodu, a povremeno joj sipajte dosta vode tako da cela zemlja upije. Zemljište treba da bude vlažno i nikada suvo. Ukoliko vidite žute listove to je znak prezalivanja. Kada vaš avokado dostigne približno 30 cm visine, vreme je da ga isečete na 15 cm kako bi podstakli rast novih izdanaka.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
0
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
4
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
7
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Komentari 3
Draskone
Banderaš
Razlika je da ovaj avokado u Srbiji je kao da jedete stare cipele zajedno sa prljavim čarapama-u odnosu na avokado kupljen na pijaci u Goa za 5 dinara/kg u Indiji !!!
Bezelbub
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar