
Sve što treba da znate o avokadu: Za koga je odličan i kome se ne preporučuje
Društvene mreže poslednjih godina popularizovale su avokado, predstavljajući ga kao superhranu.

Foto: Pixabay
Da li je ovo voće zaista toliko zdravo, koje su njegove prednosti i mane i za koga je dobar, a kome se ne nikako ne preporučuje, prenosi Nova.
Drvo avokada je zimzeleno drvo srednje veličine koje potiče iz Latinske Amerike. Uzgajan zbog svog velikog, mesnatog ploda, avokado je u osnovi velika bobica sa jednom velikom semenkom odnosno košticom. U zavisnosti od sorte voća, avokado može imati zelenu, braon, ljubičastu ili crnu koru, a oblik je kruškolik, jajolik ili sferičan.
Za komercijalnu upotrebu, avokado se bere dok je još poluzreo, a zatim sazreva nakon berbe. Visok sadržaj hranljivih materija i masti i tekstura avokada čine ga korisnim u različitim kuhinjama, uključujući vegetarijansku i vegansku ishranu.
Koštica avokada
Da li su koštice avokada jestive? Da, jesu i izuzetno su bogate hranljivim materijama.
Koštice avokada su pune antioksidansa, vitamina E, vlakana, monozasićenih masti i aminokiselina. Mogu da pomognu i u zaštiti kože od oštećenja od sunca, pomažu zdravlje kose i noktiju i poboljšaju zdravlje creva smanjenjem upale i količine loših bakterija u vašem gastrointestinalnom traktu. Takođe, mogu pomoći smanjenje lošeg holesterola.
Ako imate blender velike snage, možete ih ubaciti sa ostalim sastojcima za jutarnji smuti. Imajte u vidu da su ove koštice gorke, pa pazite sa kojim voćem i povrćem ih kombinujete.
Koje vitamine sadrži avokado?
Avokado je odličan izvor hranljivih materija, uključujući: folate, magnezijum, kalijum, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), ‘piridoksin (vitamin B6), vitamin C, vitamin E, vitamin K.
Neki vitamini, poput vitamina E, posebno su korisni kada se dobijaju direktno iz hrane, jer se ne apsorbuju tako dobro kada ih uzimate kao suplemente.

Drugo, avokado pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K. Kada birate hranu bogatu ovim hranljivim materijama, dodavanje malo avokada može pomoći vašem telu da ih zadrži.
Kako se jede avokado?
Avokado je zdravo voće bogato hranljivim sastojcima, koje obezbeđuje značajne količine vitamina, minerala i drugih hranljivih materija telu. Najbolji način da jedete avokado jeste da ga jedete svež. Samo prepolovite zreo avokado, ogulite kožu i začinite ga po ukusu. Pulpu možete namazati i na parče tosta i koristiti kao namaz od avokada, ali možete i kao dodatak raznim jelima.
Avokado je jedan od glavnih sastojaka i sve popularnije gvakamole salate. Ovo jelo predstavlja namaz (pire ili gusti sos) od ispasirane unutrašnjosti avokada, kojoj se često dodaje sok od limuna i sitno iseckani paradajz, luk i paprike. Osim u rodnom Meksku, gvakamole je veoma poplaran u SAD, ali sve više i u Zapadnoj Evropi.
Gvakamole je zdrava, ukusna i dijetetska salata. Zbog visokog sadržaja korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina B grupe, kao i vitamina E i K, ljudi koji su na dijeti ili žive zdravim načinom života preferiraju gvakamole.
Postoji više različitih recepata, a ovaj je najpopularnji:
Potrebna su vam dva ploda zrelog avokada, jedan meki paradajz, dve kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, so, jedna kašika sitno iseckanog luka, jedan istinjen čen belog luka. Ako želite da bude što sličnije originalnom meksičkom receptu, možete dodati i malo ljute paprike.
Avokado i paradajz ispasirajte viljuškom, dok ne dobijete gust pire. Zatim možete dodati ostale sastojke, a na kraju sve dobro promešajte. Ovaj tradicionalni recept poslužite sa čipsom.
Da li je dobro jesti prezreo avokado?
Iako nikada ne bi trebalo da jedete truli avokado, postoji određena tačka kada on postaje previše kašast za rezanje, ali je u suštini u redu za jelo. Ovaj avokado će se malo udubiti kada se stisne i može imati malo tamnije meso sa nekoliko smeđih mrlja koje možete odrezati. Izbegavajte avokado sa veoma prugastim, vlaknastim mesom, lošim mirisom ili ukusom, ili buđi koja raste na njemu.
Iako prezreli avokado nije sjajan za rezanje, zapravo ga je lakše zgnječiti ili pasirati nego zreli avokado, što je zgodno ako pokušavate da napravite umake i namaze.

Koliko avokada smemo jesti na dan?
Tehnički, ne možemo se "predozirati" avokadom, pa ne postoji ograničenje kada je u pitanju dnevni unos. Ipak, vredi napomenuti da avokado nije niskokaloričan, jer ceo plod obično ima između 200 i 300 kalorija, u zavisnosti od veličine.
Kjučna stavka za zdravu ishranu je raznolikost, kako bi vaše telo moglo da dobije sve što mu je potrebno.
Loše strane avokada
Možda se čini da je avokado dobar za svaku situaciju, ali istina je da trudnice i dojilje treba da ga izbegavaju. Avokado smanjuje proizvodnju mleka, čak je poznato da oštećuje mlečnu žlezdu.
Iako su to "zdrave" masti, ako jedete previše avokada, mogli biste da nagomilate kilograme. Oni su zapravo veoma kalorični.
Avokado sadrži dve komponente koje se zovu estragol i anetol, koje mogu oštetiti vašu jetru. Avokado može da izazove osećaj nelagodnosti u stomaku. Obično u obliku nadimanja, pa zato pazite da ga ne jedete pre nego što odete na neki sastanak. Takođe, postoje i ljudi koji su alergični na avokado.
Zašto je avokado opasan?
Avokado može negativno da utiče na naše zdravlje.
S obzirom na to da se avokado reklamira kao jedno od najzdravijih voća, ovo bi moglo biti iznenađenje za mnoge.
Avokado je visokokalorična hrana i povećaće vašu težinu. Zato izbegavajte da ih jedete svakodnevno ako ste na dijeti. Visok sadržaj kalorija u avokadu može se pripisati njegovim zdravim mastima. Međutim, ne podiže nivo šećera jer sadrži vrlo malo ugljenih hidrata.
Kako posaditi avokado?
Ukoliko želite da posadite avokado, sačuvajte košticu. Operite je i probodite čačkalicama sa strana tako da čačklice vire iz koštice. To će omogućiti da stavite avokado u čašu sa vodom, ali tako da čačkalice drže avokado na rubu čaše, odnosno da koštica ne padne na dno čaše, već da jedan deo bude u vodi u čaši, a dugi iznad. Koštica bi trebalo da bude urođenja u vodu u čaši oko 2.5 cm.
Čašu držite na mestu gde ima dosta direktnog sunca i toplote. Proveravajte stalno da li u 2,5 cm u vodi, i ukoliko nije, dodajte vodu po potrebi. Za dve do šest nedelja trebalo bi da vidite rezultate vašeg rada tj. korenje ili klice. Uskoro će biljka narasti do 15 cm u dužini i tada je vreme da je skratite na 7 cm.
Ako primetite da mu je saksija mala, presadite ga. Biljku presadite u saksiju koja je viša i šira, ali zasadite ga tako da pola semena bude van zemlje, odnosno deo koji je bio u vodi sada je u zemlji.
Uverite se da biljka često dobija vodu, a povremeno joj sipajte dosta vode tako da cela zemlja upije. Zemljište treba da bude vlažno i nikada suvo. Ukoliko vidite žute listove to je znak prezalivanja. Kada vaš avokado dostigne približno 30 cm visine, vreme je da ga isečete na 15 cm kako bi podstakli rast novih izdanaka.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
8
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
6
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Komentari 3
Draskone
Banderaš
Razlika je da ovaj avokado u Srbiji je kao da jedete stare cipele zajedno sa prljavim čarapama-u odnosu na avokado kupljen na pijaci u Goa za 5 dinara/kg u Indiji !!!
Bezelbub
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar