Sve što treba da znate o avokadu: Za koga je odličan i kome se ne preporučuje
Društvene mreže poslednjih godina popularizovale su avokado, predstavljajući ga kao superhranu.
Foto: Pixabay
Da li je ovo voće zaista toliko zdravo, koje su njegove prednosti i mane i za koga je dobar, a kome se ne nikako ne preporučuje, prenosi Nova.
Drvo avokada je zimzeleno drvo srednje veličine koje potiče iz Latinske Amerike. Uzgajan zbog svog velikog, mesnatog ploda, avokado je u osnovi velika bobica sa jednom velikom semenkom odnosno košticom. U zavisnosti od sorte voća, avokado može imati zelenu, braon, ljubičastu ili crnu koru, a oblik je kruškolik, jajolik ili sferičan.
Za komercijalnu upotrebu, avokado se bere dok je još poluzreo, a zatim sazreva nakon berbe. Visok sadržaj hranljivih materija i masti i tekstura avokada čine ga korisnim u različitim kuhinjama, uključujući vegetarijansku i vegansku ishranu.
Koštica avokada
Da li su koštice avokada jestive? Da, jesu i izuzetno su bogate hranljivim materijama.
Koštice avokada su pune antioksidansa, vitamina E, vlakana, monozasićenih masti i aminokiselina. Mogu da pomognu i u zaštiti kože od oštećenja od sunca, pomažu zdravlje kose i noktiju i poboljšaju zdravlje creva smanjenjem upale i količine loših bakterija u vašem gastrointestinalnom traktu. Takođe, mogu pomoći smanjenje lošeg holesterola.
Ako imate blender velike snage, možete ih ubaciti sa ostalim sastojcima za jutarnji smuti. Imajte u vidu da su ove koštice gorke, pa pazite sa kojim voćem i povrćem ih kombinujete.
Koje vitamine sadrži avokado?
Avokado je odličan izvor hranljivih materija, uključujući: folate, magnezijum, kalijum, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), ‘piridoksin (vitamin B6), vitamin C, vitamin E, vitamin K.
Neki vitamini, poput vitamina E, posebno su korisni kada se dobijaju direktno iz hrane, jer se ne apsorbuju tako dobro kada ih uzimate kao suplemente.

Drugo, avokado pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K. Kada birate hranu bogatu ovim hranljivim materijama, dodavanje malo avokada može pomoći vašem telu da ih zadrži.
Kako se jede avokado?
Avokado je zdravo voće bogato hranljivim sastojcima, koje obezbeđuje značajne količine vitamina, minerala i drugih hranljivih materija telu. Najbolji način da jedete avokado jeste da ga jedete svež. Samo prepolovite zreo avokado, ogulite kožu i začinite ga po ukusu. Pulpu možete namazati i na parče tosta i koristiti kao namaz od avokada, ali možete i kao dodatak raznim jelima.
Avokado je jedan od glavnih sastojaka i sve popularnije gvakamole salate. Ovo jelo predstavlja namaz (pire ili gusti sos) od ispasirane unutrašnjosti avokada, kojoj se često dodaje sok od limuna i sitno iseckani paradajz, luk i paprike. Osim u rodnom Meksku, gvakamole je veoma poplaran u SAD, ali sve više i u Zapadnoj Evropi.
Gvakamole je zdrava, ukusna i dijetetska salata. Zbog visokog sadržaja korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina B grupe, kao i vitamina E i K, ljudi koji su na dijeti ili žive zdravim načinom života preferiraju gvakamole.
Postoji više različitih recepata, a ovaj je najpopularnji:
Potrebna su vam dva ploda zrelog avokada, jedan meki paradajz, dve kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, so, jedna kašika sitno iseckanog luka, jedan istinjen čen belog luka. Ako želite da bude što sličnije originalnom meksičkom receptu, možete dodati i malo ljute paprike.
Avokado i paradajz ispasirajte viljuškom, dok ne dobijete gust pire. Zatim možete dodati ostale sastojke, a na kraju sve dobro promešajte. Ovaj tradicionalni recept poslužite sa čipsom.
Da li je dobro jesti prezreo avokado?
Iako nikada ne bi trebalo da jedete truli avokado, postoji određena tačka kada on postaje previše kašast za rezanje, ali je u suštini u redu za jelo. Ovaj avokado će se malo udubiti kada se stisne i može imati malo tamnije meso sa nekoliko smeđih mrlja koje možete odrezati. Izbegavajte avokado sa veoma prugastim, vlaknastim mesom, lošim mirisom ili ukusom, ili buđi koja raste na njemu.
Iako prezreli avokado nije sjajan za rezanje, zapravo ga je lakše zgnječiti ili pasirati nego zreli avokado, što je zgodno ako pokušavate da napravite umake i namaze.

Koliko avokada smemo jesti na dan?
Tehnički, ne možemo se "predozirati" avokadom, pa ne postoji ograničenje kada je u pitanju dnevni unos. Ipak, vredi napomenuti da avokado nije niskokaloričan, jer ceo plod obično ima između 200 i 300 kalorija, u zavisnosti od veličine.
Kjučna stavka za zdravu ishranu je raznolikost, kako bi vaše telo moglo da dobije sve što mu je potrebno.
Loše strane avokada
Možda se čini da je avokado dobar za svaku situaciju, ali istina je da trudnice i dojilje treba da ga izbegavaju. Avokado smanjuje proizvodnju mleka, čak je poznato da oštećuje mlečnu žlezdu.
Iako su to "zdrave" masti, ako jedete previše avokada, mogli biste da nagomilate kilograme. Oni su zapravo veoma kalorični.
Avokado sadrži dve komponente koje se zovu estragol i anetol, koje mogu oštetiti vašu jetru. Avokado može da izazove osećaj nelagodnosti u stomaku. Obično u obliku nadimanja, pa zato pazite da ga ne jedete pre nego što odete na neki sastanak. Takođe, postoje i ljudi koji su alergični na avokado.
Zašto je avokado opasan?
Avokado može negativno da utiče na naše zdravlje.
S obzirom na to da se avokado reklamira kao jedno od najzdravijih voća, ovo bi moglo biti iznenađenje za mnoge.
Avokado je visokokalorična hrana i povećaće vašu težinu. Zato izbegavajte da ih jedete svakodnevno ako ste na dijeti. Visok sadržaj kalorija u avokadu može se pripisati njegovim zdravim mastima. Međutim, ne podiže nivo šećera jer sadrži vrlo malo ugljenih hidrata.
Kako posaditi avokado?
Ukoliko želite da posadite avokado, sačuvajte košticu. Operite je i probodite čačkalicama sa strana tako da čačklice vire iz koštice. To će omogućiti da stavite avokado u čašu sa vodom, ali tako da čačkalice drže avokado na rubu čaše, odnosno da koštica ne padne na dno čaše, već da jedan deo bude u vodi u čaši, a dugi iznad. Koštica bi trebalo da bude urođenja u vodu u čaši oko 2.5 cm.
Čašu držite na mestu gde ima dosta direktnog sunca i toplote. Proveravajte stalno da li u 2,5 cm u vodi, i ukoliko nije, dodajte vodu po potrebi. Za dve do šest nedelja trebalo bi da vidite rezultate vašeg rada tj. korenje ili klice. Uskoro će biljka narasti do 15 cm u dužini i tada je vreme da je skratite na 7 cm.
Ako primetite da mu je saksija mala, presadite ga. Biljku presadite u saksiju koja je viša i šira, ali zasadite ga tako da pola semena bude van zemlje, odnosno deo koji je bio u vodi sada je u zemlji.
Uverite se da biljka često dobija vodu, a povremeno joj sipajte dosta vode tako da cela zemlja upije. Zemljište treba da bude vlažno i nikada suvo. Ukoliko vidite žute listove to je znak prezalivanja. Kada vaš avokado dostigne približno 30 cm visine, vreme je da ga isečete na 15 cm kako bi podstakli rast novih izdanaka.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Komentari 3
Draskone
Banderaš
Razlika je da ovaj avokado u Srbiji je kao da jedete stare cipele zajedno sa prljavim čarapama-u odnosu na avokado kupljen na pijaci u Goa za 5 dinara/kg u Indiji !!!
Bezelbub
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar