VIDEO: Ovo je 15 najpopularnijih sladoleda u svetu

Sladoled je jedna od omiljenih poslastica u svetu.
Idealnom kombinacijom slatkoće, kremaste teksture i osvežavajućeg ukusa sladoled je savršena poslastica za letnje dane - iako mnogi tvrde kako je jednako dobar u bilo koje doba godine.
Različiti načini pripreme sladoleda širom sveta svedoče o univerzalnoj privlačnosti ove slatke i osvežavajuće poslastice. U zavisnosti od regije, oblik i struktura sladoleda mogu se značajno razlikovati. 
U nastavku je popis 15 stilova sladoleda iz celog sveta koji predstavljaju odličan izbor za popodnevni desert, osvežavajući međuobrok ili jednostavan trenutak uživanja.
 
Vredno je napomenuti je prilikom sastavljanja ovog popisa korišćena najbukvalnija definicija sladoleda. Da bi se nešto smatralo sladoledom, mora sadržati neku vrstu mlečnog proizvoda ili kokosovog mleka i biti smrznuto.
 
1. Nemačka - spaghettieis
 
Izgled može imati velik uticaj na opšti utisak o nekom jelu. Spaghettieis je desert koji je osvojio srca mnogih upravo svojim neobičnim izgledom. Radi se o sladoledu koji izgleda kao špagete, preliven sirupom od jagoda koji podseća na sos od paradajza. Rendana bela čokolada zamenjuje parmezan i upotpunjuje iluziju.
 
Prema nekim izvorima, ovaj desert je 1969. godine stvorio Dario Fontanela. Navodno je iskoristio presu za rezance kako bi sladoled od vanile oblikovao u špagete. Danas se procenjuje kako se godišnje proda između 23 i 25 miliona činija ovakvog zanimljivo oblikovanog sladoleda.
 
 
2. Indija - kulfi
 
Kulfi je gust sladoled napravljen od mleka, a dolazi u ukusima poput pistaća, manga, kardamona i šafrana. Prema legendi, nastao je u severnoj Indiji u 16. veku tako što je mleko stavljeno u metalni kornet i zamrznuto u kaši od leda i soli.
 
Danas se kulfi priprema na dva načina. Prvi način je lagano zagrevanje mleka s različitim začinima uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Drugi, brži način, uključuje upotrebu kondenzovanog mleka kako bi se dobila slatka i gusta baza. Bez obzira na način pripreme, kulfi se zamrzava u kalupu. Ovaj sladoled je takođe popularan u Bangladešu, Mjanmaru, Nepalu i Pakistanu.
 
 
3. Indonezija - es doger
 
Ovaj indonežanski sladoled priprema se na bazi kokosovog mleka. Ima manje masnoće od sladoleda na bazi mlečnih proizvoda, tako da ima tendenciju da bude nešto ledeniji. Es doger dolazi u raznim voćnim ukusima poput manga i durijana, a ponekad mu se dodaju i prelivi poput voća, meda ili kondenzovanog mleka. Ova poslastica je popularna širom Indonezije.
 
 
4. Izrael - sladoled od alve
 
Alva je orijentalna poposlastica koja se priprema od tahinija, pšeničnog brašna, masti, meda ili šećera i orašastih plodova.
 
Prvi poznati pisani recept potiče iz 13. veka iako neki veruju kako su razne verzije ove poslastice na Bliskom istoku postojale čak 3000 godina pre nove ere. Ime dolazi od arapske reči halwa, što znači slatkiš. 
 
Alva se danas jede u mnogim mediteranskim zemljama, a u Izraelu se zajedno s pistaćem meša u sladoled s orašastim plodovima.
 
 
5. Italija - đelato
 
Samo nekoliko vrsta sladoleda ima tako prepoznatljivo ime kao što je đelato, a još manji broj uživa toliku popularnost. U Italiji postoji čak i muzej posvećen isključivo istoriji i proizvodnji đelata.
 
Italijani su davno počeli da konzumiraju slatke, zamrznute deserte koristeći se ledom sa Dolomita. Međutim, smatra se kako pavlaka nije dodavala tim ledenim poslasticama sve dok se Marko Polo nije vratio iz Kine s pričama o sladoledu na bazi mleka.
 
Đelato, čija je struktura zgusnuta prisustvom ledenih kristala, navodno je izumeo Bernardo Buontalenti krajem 1500-ih za poznatu firentinsku bankarsku porodicu Mediči.
 
 
6. Japan - kakigōri
 
Kakigōri je vrsta japanskog sladoleda koji se priprema od sitno sečenog leda obogaćenog različitim sirupima, a često se preliva i zaslađenim kondenzovanim mlekom. Zbog toga se može reći da udovoljava kriterijumima sladoleda koji uključuje mleko i led.
 
Istorija ovog slatkiša datira još iz 11. veka, kada je bio dostupan samo onima koji su mogli da priušte čuvanje blokova leda do toplih letnjih meseci. Tekstura ovde igra ključnu ulogu, tako da se posebna pažnja posvećuje tome da komadići leda budu što sitniji.
 
Iako je kakigōri omiljen u Japanu, u Sjedinjenim Američkim Državama najpoznatiji japanski sladoled je onaj s mochi kolačem od pirinča. Mochi sladoled je osmislila preduzetnica Frensis Hašimoto 80-ih godina prošlog veka u Los Anđelesu. Sličan je tradicionalnom japanskom slatkišu daifuku, koji umesto sladoleda sadrži punjenje od slatkog crvenog pasulja.
 
 
7. Malezija - ais kacang
 
Poput kakigōrija, ais kacang nije pravi sladoled, već ledena poslastica koja često koristi kondenzovano mleko kao preliv. Priprema se od sitno nasečenog leda, crvenog pasulja (ime ove poslastice otprilike znači ledeni pasulj), želea i sirupa. Na vrh se mogu dodati kondenzovano mleko, sladoled, kao i orašasti plodovi ili tropsko voće poput manga i durijana.
 
 
8. Meksiko - paletas
 
Paletas dolaze u dva stila - voćni, na bazi soka, ili onaj dekadentni, na bazi mleka. Popularne arome za dekadentne paletas uključuju kafu, kokos i čokoladu, kao i paletas s ukusom chongos zamoranos, meksičkog deserta od zgrušanog mleka, cimeta i šećera.
 
Ova poslastica je popularna širom Meksika, a nacionalni lanac prodavnica pod nazivom "La Michoacana" je poznat po svojim popularnim paletasima od mleka.
 
 
9. Novi Zeland - hokey pokey
 
Hokey pokey je na Novom Zelandu izraz za karamel s medom, a hokey pokey u sladoledu od vanile je jedan od najpopularnijih ukusa za sladoled u toj zemlji. Postoje različite tvrdnje o tome ko je prvi stvorio sladoled hokey pokey, a pojavio se 1950-ih i vrlo brzo postao omiljen.
 
 
10. Južna Koreja - J-cone
 
Jipangyi, poznat i kao J-cone, nema tako dugu istoriju kao neki drugi stilovi sladoleda na ovom popisu, ali ga svakako vredi spomenuti. J-cone je oblika šećerne trske, napravljene od naduvane kukuruzne ljuske koja se puni sladoledom.
 
Svaka je napunjena taman toliko da malo sladoleda viri s obe strane. Generalno se smatra kako je ova vrsta sladoleda potekla iz trgovačkih centara na Filipinima, ali je postala posebno popularna u trgovačkoj četvrti Insadong u Južnoj Koreji.
 
 
11. Sirija - booza
 
Ovaj kremasti i gusti sladoled, poznat i kao dondurma, ostaje čvrst na višim temperaturama od uobičajenog sladoleda zahvaljujući sahlabu (korenu orhideje) i mastiki (smoli). 
 
Rezultat je slatki, zamrznuti desert koji se rasteže poput testa i zahteva pojačano žvakanje. Najčešći ukus uključuje samo prirodnu slatkoću pavlake i šećera, ali se mogu pronaći i ukusi voća i orašastih plodova. Booza je popularna širom Bliskog Istoka, kao i u Turskoj, gde se zove dondurma. Veruje se kako je ovo jedan od najstarijih tradicionalnih stilova sladoleda na svetu.
 
 
12. Tajland - I tim pad
 
Poznat kao rolovani ili prženi sladoled u SAD-u, I tim pad se priprema tako što se slatka smesa na bazi pavlake izlije na izuzetno hladnu metalnu površinu. Tečnost se brzo zamrzava, a zatim struže u obliku valjka pomoću metalnog alata koji izgleda poput lopatice za struganje boje. 
 
Prednost ovakvog brzog zamrzavanja je što omogućava kreiranje skoro svih mogućih ukusa, a sladoled se može obogatiti i različitim prelivima - poput zaslađenog kondenzovanog mleka, voća ili slatkih sosova. 
 
Iako nismo do kraja upoznati s celom pričom o njegovom poreklu, znamo da je ovaj tip sladoleda stekao svetsku popularnost nakon što se metoda pripreme preselila sa Tajlanda u SAD oko 2010. godine.
 
13. Filipini - sorbetes
 
Iako sorbetes zvuči slično kao sorbe, radi se o potpuno drugačijoj poslastici. Sorbetes se priprema s mlekom vodenih bivola, ledom, jajima i ukusima koji mogu biti vrlo raznoliki - od ube (vrste slatkog krompira) do čedar sira. Ovaj sladoled se jede u kornetu ili u zemički. Može se kupiti kod uličnih prodavaca širom Filipina.
 
 
14. Rusija - Plombir
 
Iako je Rusija veći deo godine hladna, to ne znači da sladoled nije popularna poslastica. Plombir je vrsta sladoleda koja potiče iz Francuske, ali je pravi dom našao u bivšem SSSR-u. Karakteriše ga velika količina kondenzovanog mleka i šećera, što mu daje visok udeo masnoća, izrazito slatki ukus i gustinu. Plombir je jedna od najtraženijih i najskupljih poslastica u današnjoj Rusiji.
 
 
15. Sjedinjene Američke Države - zamrznuti krem od jaja i mleka (custard)
 
Amerikanci obožavaju sladoled. Redovi zamrzivača s raznim vrstama sladoleda u prodavnicama mogli bi nekoga zasititi opcijama, da ne spominjemo sve vrste sladoleda koje se prodaju na malim štandovima na plaži i iz glasnih kamiona za sladoled koji kruže gradovima i predgrađima.
 
Najpopularniji stil je zamrznuta poslastica napravljena od mleka i žumanca, koja se zamrzava u čvrst oblik. Jaja ovom sladoledu daju posebnu teksturu čineći ga gušćim i s manje ledenih kristala nego kod sladoleda koji sadrže samo mlečne proizvode. Ovu posebno kremastu poslasticu možete pronaći na šetalištima u Nju Džersiju, Delaveru, Merilendu i drugim mestima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.