Koja je razlika između sladoleda i đelata?

Leto je stiglo i sunce je već počelo da prži, a jedna od stvari koja nas uspešno hladi je upravo sladoled. Ili je možda đelato?
Koja je razlika između sladoleda i đelata?
Foto: Pixabay
Mnogi uživaju u ovim osvežavajućim poslasticama, ali da li ste se ikada zapitali u čemu je zapravo razlika između sladoleda i đelata? Iako se na prvi pogled čine identičnima, sitni detalji u sastavu, pripremi i teksturi čine značajnu razliku. 
Sastojci sladoleda i đelata
 
Osnovna komponenta sladoleda i đelata su mleko i pavlaka. Međutim, tačna količina ovih sastojaka koja se koristi rezultira različitim poslasticama. Sladoled uključuje više pavlake u odnosu na mleko, dok đelato osvaja naša nepca s većim udelom mleka naspram pavlake. Dok sladoled u svojoj recepturi po pravilu uključuje žumance, đelato najčešće ne sadrži jaja.
Razlike u sastojcima i odnosima rezultiraju različitom količinom masti u ovim poslasticama, kao i specifičnim osećajem koji ostavljaju na nepcu. Tako sladoled mora da sadrži najmanje 10 odsto masnoća, dok se u đelatu nalazi samo pet do sedam odsto.
 
Način pripreme i čuvanja
 
Međutim, razlike između sladoleda i đelata ne završavaju se na sastojcima. Naime, i način pripreme ova dva delikatesa ima svoje specifičnosti. I sladoled i đelato moraju se mešati kako bi se postigla ona poznata kremasta tekstura koju svi volimo. Brzina mešanja i količina vazduha koja se tom prilikom unosi u smesu bitno utiču na konačni proizvod.
 
Đelato se meša sporije od sladoleda, što rezultira gušćom konzistencijom jer se u smesu umeša manje vazduha. U đelatu je zastupljeno oko 25 do 30 odsto vazduha, dok sladoled može imati čak do 50 odsto vazduha. Nakon što su sladoled i đelato pripremljeni, čuvaju se na određenim temperaturama kako bi zadržali savršenu konzistenciju.
 
Sladoled se obično servira potpuno zamrznut, na oko -18°C, dok se đelato čuva i poslužuje na nešto višoj temperaturi, otprilike na -9°C. To znači da gelato nije potpuno zamrznut, što rezultira mekšom i svilenkastijom teksturom od sladoleda.
 
Ukus i tekstura
 
Uđete li u bilo koju poslastičarnicu ili pogledate ponudu sladoleda u prodavnici, primetićete velik izbor ukusa, od tradicionalne vanile i čokolade do pomalo neobičnih ukusa poput ružine vodice, lavande ili crnog sladoleda s aktivnim ugljem. Međutim, kada je reč o đelatu, spektar ukusa je nešto suženiji.
 
Među klasičnim ukusima đelata pronaći ćete vanilu, čokoladu, lešnik, straćatelu, pistaće, tiramisu i razne voćne ukuse, ali ne nužno i kombinacije kakve možete pronaći kod sladoleda.
Razlike u sastavu i načinu čuvanja oba deserta utiču na to kako ih doživljavamo u ustima. Mast prekriva jezik, stvarajući sloj između kvržica jezika i hrane koju jedemo, a hladnija hrana stvara osećaj utrnulosti jezika, što otežava stvarni doživljaj ukusa.
 
Budući da đelato ima manje masti i poslužuje se na višoj temperaturi od sladoleda, ukusi su izraženiji i intenzivniji. Ovi faktori takođe doprinose glatkoj konzistenciji đelata, dok sladoled ima teksturu sitnih kristala.
 
Na kraju, iako su sladoled i đelato prilično slični na prvi pogled, niz nijansi u sastojcima, načinu pripreme i čuvanja čini ove dve poslastice jedinstvenima na svoj način. Bilo da ste ljubitelj bogate kremaste teksture sladoleda ili više volite svilenkasti đelato intenzivnog ukusa, jedno je sigurno - oba su savršen izbor za osveženje u vrućim letnjim danima. 
  • Duska

    30.06.2023 11:55
    Djelato
    Nisam sigurna da se kod nas pravi od slatke pavlake, u industrijske se stavlja palmino ulje, sto i pise na deklaraciji. Zato ne jedem sladoled kod nas. Ukus Italijanskog sladoleda je nezaboravan. Secam se da je stigao kombi sa slatkim pavlakom dok sam kupovala sladoled u Rimu...
  • Vlad@

    27.06.2023 09:57
    !!
    Ako vec morate da komentarisete svaku vest, molim vas da naucite da koristite znakove interpunkcije i kad se upotrebljava veliko slovo…. Pismenost nam je bas na nivou….
  • Mija

    27.06.2023 08:25
    Mija
    Mi stariji,odlicno pamtimo Mirjanu i njihov Sladoled! Moji su se doselili u Ns 1949 i prvi susret sa Sladoledom imao sam kod,njih u Dunavskoj! Uvek sam isao kod njih,kasnije i sa svojom decom do 1991 kada su,prekinuli sa tim poslom! Evo do dana,danasnjeg nikada nisam,probao i osetio,vise takav Sladoled! Mozda sam,sentimenalan u ovim,starim godinama ali mi nepca i dalje,traze taj Hladan i Sladak,ukus Vanile i Punca! Steta zaista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.