Mirisanje hrane neće vas spasiti od trovanja, evo zašto
Mikrobiolog Metju Gilmor priznaje da mada zna da mikrobi koji napadaju hranu, a mogu izazvati trovanje, nemaju miris, često i sam na taj način proverava ispravnost namirnica.
Foto: Pixabay
Ali navodi razloge zašto to ne bi trebalo da činimo.
Svima nam se dogodilo da uzmemo salamu iz frižidera s namerom da napravimo sendvič i onda shvatimo da joj je istekao rok upotrebe. Ili se dogodi da smo pocepali omot pa se ne vidi do kada važi, niti se sećamo koliko dana stoji u frižideru. Prva stvar koju ćemo uraditi je da pomirišemo salamu, nadajući se da je još dobra.
Tačno je da neki mikrobi ostavljaju mirisni trag dok rastu na nekoj podlozi. Miris kvasca u sveže naraslom testu ili pečenom hlebu svima prija, ali mikrobi koji proizvode miris gasova koje ispuštamo ili loš zadah ne proizvode tako prijatne mirise.
Ovi gasovi nastaju kada populacija mikroba raste i postaje masovna - kada metabolizam svakog pojedinačnog mikroba pretvara ugljenik i druge elemente u izvore energije ili gradivne blokove za sopstvenu ćelijsku strukturu.
Međutim, kako naglašava Gilmor, mikrobe koji se najčešće povezuju sa bolestima koje se prenose hranom, kao što su listerija i salmonela, biće skoro nemoguće otkriti prostim mirisanjem hrane.
Čak i ako su prisutne - a rizik je na sreću relativno nizak - ove bakterije bi verovatno bile u tako maloj količini u hrani da bi bilo kakvo metaboličko delovanje (a zatim i stvaranje mirisa) bilo potpuno neprimetno za naše čulo mirisa.
Takođe, bilo koja "eau de Listeria" ne bi se razlikovala od mirisa koje bi proizvele rasprostranjenije mikrobne vrste koje su uobičajene i za koje se očekuje da će biti u našoj hrani, a koje ne izazivaju nikakve zdravstvene tegobe.
Da, postoji vrlo mala šansa da je listerija prisutna u dimljenom lososu, ali i ako jeste, apsolutno nema šanse da naša olfaktorna čula mogu da otkriju bilo kakve nagoveštaje njenog prisustva preko zamamnog mirisa mirođije, soli i dima koji dominiraju.
Još je manja šansa da osetimo salmonelu na paradajzu koji smo izvadili iz fioke za voće i povrće u frižideru. Ako je ovaj patogen ikada bio prisutan na paradajzu, verovatno ga je unela kontaminirana voda u bašti dok je paradajz rastao, tako da nije na površini već unutar ploda.
Pokvarena hrana može imati neprijatan miris
Mirisanjem je ipak moguće otkriti kada je neka hrana pokvarena - još jedna akcija mikroba, jer jedu hranu koja je predugo ostavljena ili je bila pogrešno skladištena.
Ovo je jedan od razloga zašto je prikladnija upotreba testa njuškanja da se otkrije pokvareno mleko i tako smanjimo količinu hrane koju bacamo. A za neke namirnice - kad pomislimo na mikrobiološki doprinos najfinijim sirevima - kulinarski atribut je neugodan miris. Nekome će zasmetati i miris kiselog kupusa, ali ga sigurno neće baciti u kantu za otpatke.
Znači da za određenu hranu, kao što je sveže voće i povrće ili mleko, i dalje obraćamo pažnju na sve mirise koji ukazuju na kvarenje i uzimamo ih kao upozorenje da ih bolje čuvamo - ili da pravimo ili kupujemo manje ako znamo da ih nećemo pojesti na vreme.
Naučnicima su neki od uzroka bolesti koje se prenose hranom još nepoznati, napominje mikrobiolog. Iako je poznato da su u većini slučajeva trovanja hranom uzročnici bakterijski zagađivači, poput kampilobaktera ili već pomenute listerije i salmonele, u isto toliko slučajeva ne zna se izvor.
Dakle, ako strahujemo da ćemo se otrovati hranom, energiju je najbolje usmeriti na skladištenje na pravoj temperaturi i dovoljno dugu termičku obradu, umesto da verujemo svom nosu da će nanjušiti patogene, savetuje mikrobiolog.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nešto drugačija musaka - sa tikvicama i sirom: Ručak za celu porodicu
18.05.2024.•
0
Musaka sa tikvicama je ukusno i lagano jelo koje se često priprema tokom meseci kada su tikvice u sezoni.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripreme jela sa mlevenim mesom
15.05.2024.•
2
Mleveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte.
VIDEO: Da li ste probali Titov kolač? Pogledajte kako se pravi
15.05.2024.•
2
Oni koji još pamte, pričaju da je ovaj recept bio čuvan kao najstroža tajna. Bio je to Titov najdraži kolač. Istina ili ne, odličan je.
Suvi vrganji iz Srbije povučeni sa tržišta u Nemačkoj
13.05.2024.•
12
Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije.
U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma
13.05.2024.•
1
Turske pečurke smrčak su veoma tražene širom sveta, a poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti, intenzivnoj aromi i ukusu.
Bibimbap - jelo koje je bilo najpretraživanije u prošloj godini
12.05.2024.•
0
Gugl je naveo da je najpretraživanije jelo u 2023. godini bilo bibimbap.
Studija: Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije
12.05.2024.•
1
Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem.
Objavljena mapa najboljih namirnica po zemljama Evrope, u Srbiji izdvojene dve stvari
12.05.2024.•
2
Gastro vodič Taste Atlas objavio je mapu Evrope koja prikazuje koji su to prehrambeni proizvodi najbolji u svakoj pojedinačnoj zemlji.
VIDEO: Kromboloni - Spoj kroasana i krofne koje možete napraviti sami
12.05.2024.•
0
Kromboloni su lisnata peciva punjena različitim slatkim kremom.
Dve salate iz Srbije među 50 najboljih na svetu, na prvom mestu jedna iz Grčke
09.05.2024.•
7
Popularni gastro vodič Taste Atlas objavio je listu 50 najbolje ocenjenih salata na svetu, a svoje mesto na ovom popisu našle su i dve iz Srbije.
Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
08.05.2024.•
3
Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.
VIDEO Francuzi oborili rekord: Napravili najduži baget na svetu, deo dat beskućnicima
07.05.2024.•
0
Francuski pekari su napravili najveći baget na svetu, dugačak 140,53 metra i postavili novi rekord koji je Italija držala prethodnih pet godina.
Predlog za ručak: Irski paprikaš
06.05.2024.•
4
Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece
05.05.2024.•
2
Hrana koju dajete deci utiče na njihov razvoj, ali i na razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.
Opala prodaja piva u Holandiji, krivci - vreme i porezi
05.05.2024.•
0
Prodaja piva u Holandiji opala je u prva tri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom iz 2023. godine, saopštilo je udruženje Holandskih pivara.
Ove koke u Srbiji nose plavičasta jaja i jedno košta čak 150 dinara
05.05.2024.•
4
Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu.
Dijetetičari savetuju: Ovo su najzdraviji voćni sokovi
04.05.2024.•
0
Sokovi su osvežavajući i ukusni u bilo koje doba dana – međutim nisu svi zdravi.
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
2
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Komentari 1
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar