
Mirisanje hrane neće vas spasiti od trovanja, evo zašto
Mikrobiolog Metju Gilmor priznaje da mada zna da mikrobi koji napadaju hranu, a mogu izazvati trovanje, nemaju miris, često i sam na taj način proverava ispravnost namirnica.

Foto: Pixabay
Ali navodi razloge zašto to ne bi trebalo da činimo.
Svima nam se dogodilo da uzmemo salamu iz frižidera s namerom da napravimo sendvič i onda shvatimo da joj je istekao rok upotrebe. Ili se dogodi da smo pocepali omot pa se ne vidi do kada važi, niti se sećamo koliko dana stoji u frižideru. Prva stvar koju ćemo uraditi je da pomirišemo salamu, nadajući se da je još dobra.
Tačno je da neki mikrobi ostavljaju mirisni trag dok rastu na nekoj podlozi. Miris kvasca u sveže naraslom testu ili pečenom hlebu svima prija, ali mikrobi koji proizvode miris gasova koje ispuštamo ili loš zadah ne proizvode tako prijatne mirise.
Ovi gasovi nastaju kada populacija mikroba raste i postaje masovna - kada metabolizam svakog pojedinačnog mikroba pretvara ugljenik i druge elemente u izvore energije ili gradivne blokove za sopstvenu ćelijsku strukturu.
Međutim, kako naglašava Gilmor, mikrobe koji se najčešće povezuju sa bolestima koje se prenose hranom, kao što su listerija i salmonela, biće skoro nemoguće otkriti prostim mirisanjem hrane.
Čak i ako su prisutne - a rizik je na sreću relativno nizak - ove bakterije bi verovatno bile u tako maloj količini u hrani da bi bilo kakvo metaboličko delovanje (a zatim i stvaranje mirisa) bilo potpuno neprimetno za naše čulo mirisa.
Takođe, bilo koja "eau de Listeria" ne bi se razlikovala od mirisa koje bi proizvele rasprostranjenije mikrobne vrste koje su uobičajene i za koje se očekuje da će biti u našoj hrani, a koje ne izazivaju nikakve zdravstvene tegobe.
Da, postoji vrlo mala šansa da je listerija prisutna u dimljenom lososu, ali i ako jeste, apsolutno nema šanse da naša olfaktorna čula mogu da otkriju bilo kakve nagoveštaje njenog prisustva preko zamamnog mirisa mirođije, soli i dima koji dominiraju.
Još je manja šansa da osetimo salmonelu na paradajzu koji smo izvadili iz fioke za voće i povrće u frižideru. Ako je ovaj patogen ikada bio prisutan na paradajzu, verovatno ga je unela kontaminirana voda u bašti dok je paradajz rastao, tako da nije na površini već unutar ploda.
Pokvarena hrana može imati neprijatan miris
Mirisanjem je ipak moguće otkriti kada je neka hrana pokvarena - još jedna akcija mikroba, jer jedu hranu koja je predugo ostavljena ili je bila pogrešno skladištena.
Ovo je jedan od razloga zašto je prikladnija upotreba testa njuškanja da se otkrije pokvareno mleko i tako smanjimo količinu hrane koju bacamo. A za neke namirnice - kad pomislimo na mikrobiološki doprinos najfinijim sirevima - kulinarski atribut je neugodan miris. Nekome će zasmetati i miris kiselog kupusa, ali ga sigurno neće baciti u kantu za otpatke.
Znači da za određenu hranu, kao što je sveže voće i povrće ili mleko, i dalje obraćamo pažnju na sve mirise koji ukazuju na kvarenje i uzimamo ih kao upozorenje da ih bolje čuvamo - ili da pravimo ili kupujemo manje ako znamo da ih nećemo pojesti na vreme.
Naučnicima su neki od uzroka bolesti koje se prenose hranom još nepoznati, napominje mikrobiolog. Iako je poznato da su u većini slučajeva trovanja hranom uzročnici bakterijski zagađivači, poput kampilobaktera ili već pomenute listerije i salmonele, u isto toliko slučajeva ne zna se izvor.
Dakle, ako strahujemo da ćemo se otrovati hranom, energiju je najbolje usmeriti na skladištenje na pravoj temperaturi i dovoljno dugu termičku obradu, umesto da verujemo svom nosu da će nanjušiti patogene, savetuje mikrobiolog.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
5
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Komentari 1
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar