
Mirisanje hrane neće vas spasiti od trovanja, evo zašto
Mikrobiolog Metju Gilmor priznaje da mada zna da mikrobi koji napadaju hranu, a mogu izazvati trovanje, nemaju miris, često i sam na taj način proverava ispravnost namirnica.

Foto: Pixabay
Ali navodi razloge zašto to ne bi trebalo da činimo.
Svima nam se dogodilo da uzmemo salamu iz frižidera s namerom da napravimo sendvič i onda shvatimo da joj je istekao rok upotrebe. Ili se dogodi da smo pocepali omot pa se ne vidi do kada važi, niti se sećamo koliko dana stoji u frižideru. Prva stvar koju ćemo uraditi je da pomirišemo salamu, nadajući se da je još dobra.
Tačno je da neki mikrobi ostavljaju mirisni trag dok rastu na nekoj podlozi. Miris kvasca u sveže naraslom testu ili pečenom hlebu svima prija, ali mikrobi koji proizvode miris gasova koje ispuštamo ili loš zadah ne proizvode tako prijatne mirise.
Ovi gasovi nastaju kada populacija mikroba raste i postaje masovna - kada metabolizam svakog pojedinačnog mikroba pretvara ugljenik i druge elemente u izvore energije ili gradivne blokove za sopstvenu ćelijsku strukturu.
Međutim, kako naglašava Gilmor, mikrobe koji se najčešće povezuju sa bolestima koje se prenose hranom, kao što su listerija i salmonela, biće skoro nemoguće otkriti prostim mirisanjem hrane.
Čak i ako su prisutne - a rizik je na sreću relativno nizak - ove bakterije bi verovatno bile u tako maloj količini u hrani da bi bilo kakvo metaboličko delovanje (a zatim i stvaranje mirisa) bilo potpuno neprimetno za naše čulo mirisa.
Takođe, bilo koja "eau de Listeria" ne bi se razlikovala od mirisa koje bi proizvele rasprostranjenije mikrobne vrste koje su uobičajene i za koje se očekuje da će biti u našoj hrani, a koje ne izazivaju nikakve zdravstvene tegobe.
Da, postoji vrlo mala šansa da je listerija prisutna u dimljenom lososu, ali i ako jeste, apsolutno nema šanse da naša olfaktorna čula mogu da otkriju bilo kakve nagoveštaje njenog prisustva preko zamamnog mirisa mirođije, soli i dima koji dominiraju.
Još je manja šansa da osetimo salmonelu na paradajzu koji smo izvadili iz fioke za voće i povrće u frižideru. Ako je ovaj patogen ikada bio prisutan na paradajzu, verovatno ga je unela kontaminirana voda u bašti dok je paradajz rastao, tako da nije na površini već unutar ploda.
Pokvarena hrana može imati neprijatan miris
Mirisanjem je ipak moguće otkriti kada je neka hrana pokvarena - još jedna akcija mikroba, jer jedu hranu koja je predugo ostavljena ili je bila pogrešno skladištena.
Ovo je jedan od razloga zašto je prikladnija upotreba testa njuškanja da se otkrije pokvareno mleko i tako smanjimo količinu hrane koju bacamo. A za neke namirnice - kad pomislimo na mikrobiološki doprinos najfinijim sirevima - kulinarski atribut je neugodan miris. Nekome će zasmetati i miris kiselog kupusa, ali ga sigurno neće baciti u kantu za otpatke.
Znači da za određenu hranu, kao što je sveže voće i povrće ili mleko, i dalje obraćamo pažnju na sve mirise koji ukazuju na kvarenje i uzimamo ih kao upozorenje da ih bolje čuvamo - ili da pravimo ili kupujemo manje ako znamo da ih nećemo pojesti na vreme.
Naučnicima su neki od uzroka bolesti koje se prenose hranom još nepoznati, napominje mikrobiolog. Iako je poznato da su u većini slučajeva trovanja hranom uzročnici bakterijski zagađivači, poput kampilobaktera ili već pomenute listerije i salmonele, u isto toliko slučajeva ne zna se izvor.
Dakle, ako strahujemo da ćemo se otrovati hranom, energiju je najbolje usmeriti na skladištenje na pravoj temperaturi i dovoljno dugu termičku obradu, umesto da verujemo svom nosu da će nanjušiti patogene, savetuje mikrobiolog.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
SZO traži da se poveća porez na alkoholna i zaslađena pića
05.12.2023.•
1
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlasti širom sveta da povećaju poreze na alkoholna pića i slične proizvode koji trenutno nisu oporezovani, poput vina u pojedinim evropskim zemljama.
Ovo je najzdraviji doručak na svetu
03.12.2023.•
6
Den Buetner poslednjih 20 godina proučavao je navike ljudi koji žive 100 ili više godina, posebno hranu koju jedu.
Posle 12 godina istraživanja: Utvrđena veza između mediteranske dijete i kognitivnih sposobnosti
03.12.2023.•
1
Efekti ishrane na zdravlje su uvek složeni, ali sveukupno nalazi potkrepljuju ideju da ishrana može igrati ulogu u održavanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od kognitivnih oštećenja kako starimo.
VIDEO: Svaki grozd ovog grožđa mora da ima isti prečnik i košta i do 400 evra
03.12.2023.•
1
Rubi roman je najskuplja sorta grožđa na svetu, a dolazi iz japanske prefekture Išikava.
VIDEO: Pržena piletina Merilend servirana je putnicima na Titaniku - ovo je priča iza ovog jela
03.12.2023.•
0
Jelovnik sa Titanika nedavno je prodat na aukciji za gotovo 100.000 evra, a on nam otkriva šta su putnici prvog razreda imali priliku da jedu na ovom brodu.
Konzervansi i aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju
03.12.2023.•
2
Idealno bi bilo da sve što jedemo napravimo sami od svežih sastojaka, ali to često nije moguće.
Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube
03.12.2023.•
0
Jarko crvene lizalice, bombone, sladoledi pa i peciva sa prelivima često sadrže pigment "karmin", uobičajeni sastojak hrane, ali i kozmetičkih proizvoda.
Obojeno suncokretovo ulje prodavali kao maslinovo
02.12.2023.•
0
U Solunu su uhapšeni otac (80) i sin (36) zbog sumnje da su prodavali prerađeno suncokretovo ulje kao maslinovo, saopšteno je iz policije.
Kroasani sa kremom - nećete im odoleti
02.12.2023.•
0
Vikned je vreme kada možemo da se prepustimo slatkim užicima.
VIDEO: Holanđani su juče stavljali palačinke na glavu - evo zašto
30.11.2023.•
5
Mnogi Holanđani juče su pekli palačinke isključivo zbog jedne neobične tradicije.
Za zimu idealna: Pileća čorbica sa povrćem
29.11.2023.•
0
Hladnoća često budi želju za toplim obrocima koji mogu da vas ugreju.
Nutricionista savetuje: Nemojte jesti (samo) banane za doručak
28.11.2023.•
3
Ako ste kao većina ujutru u žurbi, to znači da ćete doručkovati nešto što se može pojesti u pokretu.
"Prime" povučen sa tržišta Republike Srpske
27.11.2023.•
5
Republička inspekcija za hranu povlači sa tržišta Republike Srpske proizvod "Prime Hidration".
Ako unesete sendvič sa mesom u Australiju, a to ne prijavite - možete biti kažnjeni sa 2.000 evra
27.11.2023.•
2
Penzionerka sa Novog Zelanda ponela je sa sobom sendvič sa piletinom u Australiju, ali je zaboravila da kaže graničnoj kontroli da je sa sobom imala i meso. što ju je poprilično koštalo.
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da se podgrevaju u mikrotalasnoj
26.11.2023.•
0
Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrevanje namirnica u mikrotalasnoj nije uvek dobra ideja.
Da li ste znali da: Kada kupite voćni čaj - to je mahom šipak i hibiskus
26.11.2023.•
0
Mame sa reklama, ali voćni čajevi nisu zdraviji od biljnih. Ako biramo samo po slici, velike su šanse da ćemo se prevariti.
"Turdaken": Pile u patki u ćurki
26.11.2023.•
0
U većini američkih država novembar i decembar su meseci kada se pojede najviše ćuretine.
VIDEO Napravite prirodne boje za kolače: Lako je
26.11.2023.•
0
Jestive boje često se koriste za pravljenje raznih poslastica i moguće ih je pronaći u prodavnicama. Ipak, prirodne boje su zdravije od kupovnih varijanti, a moguće ih je napraviti kod kuće i to lako.
VIDEO Pogrebni krompir: Kremasti prilog s hrskavim komadićima kornfleksa
26.11.2023.•
0
Pogrebni krompir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u Juti i Teksasu.
Predlog za sutrašnji ručak: Piletina sa povrćem i pirinčem
23.11.2023.•
0
Lagan i jednostavan recept za ručak je sve što vam treba petkom.
Komentari 1
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar