VIDEO: Holanđani su juče stavljali palačinke na glavu - evo zašto

Mnogi Holanđani juče su pekli palačinke isključivo zbog jedne neobične tradicije.
Naime, 29. novembra svake godine oni stavljaju palačinke na glavu i potom izgovaraju: "Želimo vam srećnu i blagoslovljenu Svetu palačinku (Sint Pannekoek)".
 
O čemu je reč?
Proslava je izmišljena 1986. godine u crtanom filmu holandskog karikaturiste Jana Kruisa, u kojem otac dolazi kući i ugleda svoju porodicu s palačinkama na glavi, pišu Skaj njuz. 
 
Kasnije je Kruis proširio ideju Jevanđeljem svete palačinke u kojem priča priču o monasima iz 12. veka koji slave rođendan mladog monaha i jedu palačinke, ali za svakog ima samo po jedna. 
Kad starom igumanu postane hladno, jedan mladi monah stavlja svoju palačinku starcu na glavu. Potom se spušta anđeo sa zlatnom tavom i okreće palačinku mladom monahu na glavu. 
 
Mnogima je čitava priča delovala simpatično pa su ubrzo počeli da obeležavaju ovaj dan kao praznik. Često proslava 29. novembra u Holandiji podrazumeva i humanitarne akcije. 
 
  • Igor

    01.12.2023 12:27
    Još bolji su mi pastafarijanci, koji se slikaju za lične karte sa cediljkama za testo na glavi. Na to imaju pravo jer je to religijski aksesoar a ne pokriva lice.
  • Александра

    01.12.2023 11:19
    "Свака будала има своје весеље"
  • zztop

    30.11.2023 11:25
    Tik-toker aco poranio sa palačinkama ove godine ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće