
Skakavci - božićna poslastica u Ugandi
Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za neke je blagoslov: gigantska jata skakavaca. Ti insekti se u Ugandi prže i jedu kao poslastica tokom božićnih praznika.

Foto: Pixabay
Seru Hadson muku muči sa svojim dizel-agregatom za struju. Uzalud povlači konopac za paljenje. Psuje i gleda prema nebu. Nad prestonicom Ugande, Kampalom, polako pada mrak. Seruu se žuri. Ono što želi da ubere tokom noći je delikates koja će mu napuniti novčanik, piše Dojče vele.
Na lokalnom jeziku Luganda ih zovu "Nsenene". To su skakavci koji se nad istočnom Afrikom u ovo doba godine spuštaju u ogromnim jatima. Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za mnoge poljoprivrednike, poput Serua, finansijski je blagoslov. Skakavci se u Ugandi u ovo doba godine jedu naveliko - ti insekti bogati proteinima prže se dok ne postanu hrskavi. Naročito su za Božić, kada se porodice okupljaju, skakavci obavezni na svakom tanjiru.
Kada se završi velika kišna sezona, poljoprivrednici širom zemlje postavljaju ogromne zamke za skakavce duž močvarnih područja uz jezero Viktorija. Seru u majici, prljavim farmerkama i gumenim čizmama ponosno pokazuje svoju napravu za hvatanje insekata. Više od stotinu tabli talasastog lima uzdiže se u nebo na polju na periferiji Kampale.
On ponovo povlači konopac agregata i on konačno proradi. Jarki snopovi svetlosti brojnih reflektora sada obasjavaju okolinu, a blještavo svetlo se po nekoliko puta reflektuje zbog talasastog metala. Posmatrača gotovo zaslepe. Seru uzdahne. Ove godine je mnogo uložio u svoj sistem.
"Struja je mnogo skupa, zato sam ove godine uzeo kredit da kupim agregat", kaže Seru.
Uništavanje okoline i klimatske promene: zašto nedostaju jata?
On podiže pogled prema nebu. U sjaju reflektora sada se mogu videti skakavci kako lete. Privučeni snopovima svetlosti, oni se izgube između limova i iscrpljeni padaju u posude koje je Seru postavio.
"Ova godina nije dobra za 'Nsenene'. Možda će kasnije biti bolje. Nadamo se da će ih do januara biti više", kaže on.
Seru Hadson ima 37 godina, otac je troje dece i kaže da skakavce lovi više od dve decenije. I njegov otac i najstariji brat su to ovde radili, a već deset godina on to radi sam. To je isplativ posao, posebno u novembru i decembru, kada se završi duga kišna sezona i skakavci se izlegu. Od prodaje insekata ne samo da može da prehrani porodicu za Božić, već i da prihod u januaru iskoristi za plaćanje školarine za svoju decu i kiriju za čitavu godinu.
"Jedini je problem to što, ako uložim novac u nešto, kao npr. u agregate, ne znam da li će sezona biti dovoljno dobra da na kraju ostvarim profit."
Ove godine je sezona loša u čitavoj Ugandi. To je naučnike navelo da istraže zašto nema velikih jata skakavaca. Naučnici daju znak za uzbunu.
"Skakavci se razmnožavaju uglavnom u močvarama oko jezera Viktorija, posebno u vegetaciji u blizini vode", objašnjava Mozes Čemurot, vodeći entomolog sa državnog univerziteta Makerere.
A sve više ljudi se ilegalno bavi poljoprivredom ili čak grade kuće u brojnim močvarama Ugande.
"S povećanjem degradacije takvih područja, neizbežno dolazi do uništenja njihovih gnezda", kaže Čemurot.
Neki drugi ugandski naučnici kao razlog navode klimatske promene. Ove godine se tome dodaje i vremenski fenomen El Ninjo - kišna sezona je bila posebno duga i teška. Ako je previše vlažno, larve se neće izleći.
Ove godine su skakavci posebno skupi, žali se Glorija Mukašemije. Ta mlada majka pažljivo otvara plastičnu kesu koju je upravo donela s pijace i istresa insekte u posudu. Neki su još živi. Brzo poziva decu. Nekoliko dečaka trči prema njoj. Sedaju na pod ispred kućice u siromašnom kvartu na periferiji Kampale. Skakavcima brzo kidaju krila i noge. Deca se smeju od radosti.
"Kada su mrtvi, teže im je kidati krila i noge. Bolje je ako su još živi", kaže Mukašemije.
Čim se prva posuda napuni, ona insekte pere u vodi i zatim stavlja šerpu na peć.
"Sada ću da ih propržim, pa ću da dodam luk i so", objašnjava recept.
U međuvremenu, deca vredno nastavljaju da čiste insekte. Sa svih strana dolaze pilići, mačke i psi. I oni vole miris hrane bogate proteinima. I sve više dece iz komšiluka okuplja se oko mesta na kojem se pripremaju skakavci.
Porodice s niskim primanjima sebi teško mogu da priušte meso. Skakavci koji praktično padaju sa neba, za Božić su dobrodošla hranjiva promena.
Kada su skakavci isprženi i kada su dobili zlatno-žutu boju, Mukašemije ih stavlja na crveni plastični tanjir. Deca odmah počinju da jedu.
"Mnogo su ukusni", kaže jedan dečak između zalogaja.
"Ovo mi je omiljeno jelo", kaže drugi dok slatko žvaće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
04.05.2025.•
0
Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Kafa poskupela zbog klimatskih promena, verovatno će i zbog Trampovih carina
04.05.2025.•
1
Iako su gubici od vrućine i suše smanjili prognoze proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, i dalje se očekuje rast globalne proizvodnje kafe.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
04.05.2025.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Komentari 4
S56
Ivan, Osijek
Nekima u Aziji voće durijan je omiljeni specijalitet, dok se većini ljudi povraća od njegovog mirisa i strogo ga je zabranjeno unositi u putničke avione.
Неко тамо
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar