Skakavci - božićna poslastica u Ugandi
Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za neke je blagoslov: gigantska jata skakavaca. Ti insekti se u Ugandi prže i jedu kao poslastica tokom božićnih praznika.
Foto: Pixabay
Seru Hadson muku muči sa svojim dizel-agregatom za struju. Uzalud povlači konopac za paljenje. Psuje i gleda prema nebu. Nad prestonicom Ugande, Kampalom, polako pada mrak. Seruu se žuri. Ono što želi da ubere tokom noći je delikates koja će mu napuniti novčanik, piše Dojče vele.
Na lokalnom jeziku Luganda ih zovu "Nsenene". To su skakavci koji se nad istočnom Afrikom u ovo doba godine spuštaju u ogromnim jatima. Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za mnoge poljoprivrednike, poput Serua, finansijski je blagoslov. Skakavci se u Ugandi u ovo doba godine jedu naveliko - ti insekti bogati proteinima prže se dok ne postanu hrskavi. Naročito su za Božić, kada se porodice okupljaju, skakavci obavezni na svakom tanjiru.
Kada se završi velika kišna sezona, poljoprivrednici širom zemlje postavljaju ogromne zamke za skakavce duž močvarnih područja uz jezero Viktorija. Seru u majici, prljavim farmerkama i gumenim čizmama ponosno pokazuje svoju napravu za hvatanje insekata. Više od stotinu tabli talasastog lima uzdiže se u nebo na polju na periferiji Kampale.
On ponovo povlači konopac agregata i on konačno proradi. Jarki snopovi svetlosti brojnih reflektora sada obasjavaju okolinu, a blještavo svetlo se po nekoliko puta reflektuje zbog talasastog metala. Posmatrača gotovo zaslepe. Seru uzdahne. Ove godine je mnogo uložio u svoj sistem.
"Struja je mnogo skupa, zato sam ove godine uzeo kredit da kupim agregat", kaže Seru.
Uništavanje okoline i klimatske promene: zašto nedostaju jata?
On podiže pogled prema nebu. U sjaju reflektora sada se mogu videti skakavci kako lete. Privučeni snopovima svetlosti, oni se izgube između limova i iscrpljeni padaju u posude koje je Seru postavio.
"Ova godina nije dobra za 'Nsenene'. Možda će kasnije biti bolje. Nadamo se da će ih do januara biti više", kaže on.
Seru Hadson ima 37 godina, otac je troje dece i kaže da skakavce lovi više od dve decenije. I njegov otac i najstariji brat su to ovde radili, a već deset godina on to radi sam. To je isplativ posao, posebno u novembru i decembru, kada se završi duga kišna sezona i skakavci se izlegu. Od prodaje insekata ne samo da može da prehrani porodicu za Božić, već i da prihod u januaru iskoristi za plaćanje školarine za svoju decu i kiriju za čitavu godinu.
"Jedini je problem to što, ako uložim novac u nešto, kao npr. u agregate, ne znam da li će sezona biti dovoljno dobra da na kraju ostvarim profit."
Ove godine je sezona loša u čitavoj Ugandi. To je naučnike navelo da istraže zašto nema velikih jata skakavaca. Naučnici daju znak za uzbunu.
"Skakavci se razmnožavaju uglavnom u močvarama oko jezera Viktorija, posebno u vegetaciji u blizini vode", objašnjava Mozes Čemurot, vodeći entomolog sa državnog univerziteta Makerere.
A sve više ljudi se ilegalno bavi poljoprivredom ili čak grade kuće u brojnim močvarama Ugande.
"S povećanjem degradacije takvih područja, neizbežno dolazi do uništenja njihovih gnezda", kaže Čemurot.
Neki drugi ugandski naučnici kao razlog navode klimatske promene. Ove godine se tome dodaje i vremenski fenomen El Ninjo - kišna sezona je bila posebno duga i teška. Ako je previše vlažno, larve se neće izleći.
Ove godine su skakavci posebno skupi, žali se Glorija Mukašemije. Ta mlada majka pažljivo otvara plastičnu kesu koju je upravo donela s pijace i istresa insekte u posudu. Neki su još živi. Brzo poziva decu. Nekoliko dečaka trči prema njoj. Sedaju na pod ispred kućice u siromašnom kvartu na periferiji Kampale. Skakavcima brzo kidaju krila i noge. Deca se smeju od radosti.
"Kada su mrtvi, teže im je kidati krila i noge. Bolje je ako su još živi", kaže Mukašemije.
Čim se prva posuda napuni, ona insekte pere u vodi i zatim stavlja šerpu na peć.
"Sada ću da ih propržim, pa ću da dodam luk i so", objašnjava recept.
U međuvremenu, deca vredno nastavljaju da čiste insekte. Sa svih strana dolaze pilići, mačke i psi. I oni vole miris hrane bogate proteinima. I sve više dece iz komšiluka okuplja se oko mesta na kojem se pripremaju skakavci.
Porodice s niskim primanjima sebi teško mogu da priušte meso. Skakavci koji praktično padaju sa neba, za Božić su dobrodošla hranjiva promena.
Kada su skakavci isprženi i kada su dobili zlatno-žutu boju, Mukašemije ih stavlja na crveni plastični tanjir. Deca odmah počinju da jedu.
"Mnogo su ukusni", kaže jedan dečak između zalogaja.
"Ovo mi je omiljeno jelo", kaže drugi dok slatko žvaće.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
19.05.2024.•
0
Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.
Greška koju mnogi prave prilikom kuvanja čaja, a koja mu menja ukus
19.05.2024.•
0
Iako priprema čaja ne zahteva posebno umeće, ljudi na različite načine pripremaju ovaj popularni topli napitak.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripremanja pice kod kuće
19.05.2024.•
0
Pica koju pripremate kod kuće nije poput one u restoranu, ali to ne znači da je ne možete poboljšati i učiniti ukusnijom.
Nešto drugačija musaka - sa tikvicama i sirom: Ručak za celu porodicu
18.05.2024.•
0
Musaka sa tikvicama je ukusno i lagano jelo koje se često priprema tokom meseci kada su tikvice u sezoni.
Pet najčešćih grešaka prilikom pripreme jela sa mlevenim mesom
15.05.2024.•
2
Mleveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte.
VIDEO: Da li ste probali Titov kolač? Pogledajte kako se pravi
15.05.2024.•
2
Oni koji još pamte, pričaju da je ovaj recept bio čuvan kao najstroža tajna. Bio je to Titov najdraži kolač. Istina ili ne, odličan je.
Suvi vrganji iz Srbije povučeni sa tržišta u Nemačkoj
13.05.2024.•
12
Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije.
U Turskoj pronađena gljiva teška čak 13 kilograma
13.05.2024.•
2
Turske pečurke smrčak su veoma tražene širom sveta, a poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti, intenzivnoj aromi i ukusu.
Bibimbap - jelo koje je bilo najpretraživanije u prošloj godini
12.05.2024.•
0
Gugl je naveo da je najpretraživanije jelo u 2023. godini bilo bibimbap.
Studija: Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije
12.05.2024.•
1
Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem.
Objavljena mapa najboljih namirnica po zemljama Evrope, u Srbiji izdvojene dve stvari
12.05.2024.•
2
Gastro vodič Taste Atlas objavio je mapu Evrope koja prikazuje koji su to prehrambeni proizvodi najbolji u svakoj pojedinačnoj zemlji.
VIDEO: Kromboloni - Spoj kroasana i krofne koje možete napraviti sami
12.05.2024.•
0
Kromboloni su lisnata peciva punjena različitim slatkim kremom.
Dve salate iz Srbije među 50 najboljih na svetu, na prvom mestu jedna iz Grčke
09.05.2024.•
7
Popularni gastro vodič Taste Atlas objavio je listu 50 najbolje ocenjenih salata na svetu, a svoje mesto na ovom popisu našle su i dve iz Srbije.
Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
08.05.2024.•
3
Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.
VIDEO Francuzi oborili rekord: Napravili najduži baget na svetu, deo dat beskućnicima
07.05.2024.•
0
Francuski pekari su napravili najveći baget na svetu, dugačak 140,53 metra i postavili novi rekord koji je Italija držala prethodnih pet godina.
Predlog za ručak: Irski paprikaš
06.05.2024.•
4
Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece
05.05.2024.•
2
Hrana koju dajete deci utiče na njihov razvoj, ali i na razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.
Opala prodaja piva u Holandiji, krivci - vreme i porezi
05.05.2024.•
0
Prodaja piva u Holandiji opala je u prva tri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom iz 2023. godine, saopštilo je udruženje Holandskih pivara.
Ove koke u Srbiji nose plavičasta jaja i jedno košta čak 150 dinara
05.05.2024.•
4
Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu.
Dijetetičari savetuju: Ovo su najzdraviji voćni sokovi
04.05.2024.•
0
Sokovi su osvežavajući i ukusni u bilo koje doba dana – međutim nisu svi zdravi.
Komentari 4
S56
Ivan, Osijek
Nekima u Aziji voće durijan je omiljeni specijalitet, dok se većini ljudi povraća od njegovog mirisa i strogo ga je zabranjeno unositi u putničke avione.
Неко тамо
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar