
Skakavci - božićna poslastica u Ugandi
Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za neke je blagoslov: gigantska jata skakavaca. Ti insekti se u Ugandi prže i jedu kao poslastica tokom božićnih praznika.

Foto: Pixabay
Seru Hadson muku muči sa svojim dizel-agregatom za struju. Uzalud povlači konopac za paljenje. Psuje i gleda prema nebu. Nad prestonicom Ugande, Kampalom, polako pada mrak. Seruu se žuri. Ono što želi da ubere tokom noći je delikates koja će mu napuniti novčanik, piše Dojče vele.
Na lokalnom jeziku Luganda ih zovu "Nsenene". To su skakavci koji se nad istočnom Afrikom u ovo doba godine spuštaju u ogromnim jatima. Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za mnoge poljoprivrednike, poput Serua, finansijski je blagoslov. Skakavci se u Ugandi u ovo doba godine jedu naveliko - ti insekti bogati proteinima prže se dok ne postanu hrskavi. Naročito su za Božić, kada se porodice okupljaju, skakavci obavezni na svakom tanjiru.
Kada se završi velika kišna sezona, poljoprivrednici širom zemlje postavljaju ogromne zamke za skakavce duž močvarnih područja uz jezero Viktorija. Seru u majici, prljavim farmerkama i gumenim čizmama ponosno pokazuje svoju napravu za hvatanje insekata. Više od stotinu tabli talasastog lima uzdiže se u nebo na polju na periferiji Kampale.
On ponovo povlači konopac agregata i on konačno proradi. Jarki snopovi svetlosti brojnih reflektora sada obasjavaju okolinu, a blještavo svetlo se po nekoliko puta reflektuje zbog talasastog metala. Posmatrača gotovo zaslepe. Seru uzdahne. Ove godine je mnogo uložio u svoj sistem.
"Struja je mnogo skupa, zato sam ove godine uzeo kredit da kupim agregat", kaže Seru.
Uništavanje okoline i klimatske promene: zašto nedostaju jata?
On podiže pogled prema nebu. U sjaju reflektora sada se mogu videti skakavci kako lete. Privučeni snopovima svetlosti, oni se izgube između limova i iscrpljeni padaju u posude koje je Seru postavio.
"Ova godina nije dobra za 'Nsenene'. Možda će kasnije biti bolje. Nadamo se da će ih do januara biti više", kaže on.
Seru Hadson ima 37 godina, otac je troje dece i kaže da skakavce lovi više od dve decenije. I njegov otac i najstariji brat su to ovde radili, a već deset godina on to radi sam. To je isplativ posao, posebno u novembru i decembru, kada se završi duga kišna sezona i skakavci se izlegu. Od prodaje insekata ne samo da može da prehrani porodicu za Božić, već i da prihod u januaru iskoristi za plaćanje školarine za svoju decu i kiriju za čitavu godinu.
"Jedini je problem to što, ako uložim novac u nešto, kao npr. u agregate, ne znam da li će sezona biti dovoljno dobra da na kraju ostvarim profit."
Ove godine je sezona loša u čitavoj Ugandi. To je naučnike navelo da istraže zašto nema velikih jata skakavaca. Naučnici daju znak za uzbunu.
"Skakavci se razmnožavaju uglavnom u močvarama oko jezera Viktorija, posebno u vegetaciji u blizini vode", objašnjava Mozes Čemurot, vodeći entomolog sa državnog univerziteta Makerere.
A sve više ljudi se ilegalno bavi poljoprivredom ili čak grade kuće u brojnim močvarama Ugande.
"S povećanjem degradacije takvih područja, neizbežno dolazi do uništenja njihovih gnezda", kaže Čemurot.
Neki drugi ugandski naučnici kao razlog navode klimatske promene. Ove godine se tome dodaje i vremenski fenomen El Ninjo - kišna sezona je bila posebno duga i teška. Ako je previše vlažno, larve se neće izleći.
Ove godine su skakavci posebno skupi, žali se Glorija Mukašemije. Ta mlada majka pažljivo otvara plastičnu kesu koju je upravo donela s pijace i istresa insekte u posudu. Neki su još živi. Brzo poziva decu. Nekoliko dečaka trči prema njoj. Sedaju na pod ispred kućice u siromašnom kvartu na periferiji Kampale. Skakavcima brzo kidaju krila i noge. Deca se smeju od radosti.
"Kada su mrtvi, teže im je kidati krila i noge. Bolje je ako su još živi", kaže Mukašemije.
Čim se prva posuda napuni, ona insekte pere u vodi i zatim stavlja šerpu na peć.
"Sada ću da ih propržim, pa ću da dodam luk i so", objašnjava recept.
U međuvremenu, deca vredno nastavljaju da čiste insekte. Sa svih strana dolaze pilići, mačke i psi. I oni vole miris hrane bogate proteinima. I sve više dece iz komšiluka okuplja se oko mesta na kojem se pripremaju skakavci.
Porodice s niskim primanjima sebi teško mogu da priušte meso. Skakavci koji praktično padaju sa neba, za Božić su dobrodošla hranjiva promena.
Kada su skakavci isprženi i kada su dobili zlatno-žutu boju, Mukašemije ih stavlja na crveni plastični tanjir. Deca odmah počinju da jedu.
"Mnogo su ukusni", kaže jedan dečak između zalogaja.
"Ovo mi je omiljeno jelo", kaže drugi dok slatko žvaće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
6
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Komentari 4
S56
Ivan, Osijek
Nekima u Aziji voće durijan je omiljeni specijalitet, dok se većini ljudi povraća od njegovog mirisa i strogo ga je zabranjeno unositi u putničke avione.
Неко тамо
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar