
Skakavci - božićna poslastica u Ugandi
Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za neke je blagoslov: gigantska jata skakavaca. Ti insekti se u Ugandi prže i jedu kao poslastica tokom božićnih praznika.

Foto: Pixabay
Seru Hadson muku muči sa svojim dizel-agregatom za struju. Uzalud povlači konopac za paljenje. Psuje i gleda prema nebu. Nad prestonicom Ugande, Kampalom, polako pada mrak. Seruu se žuri. Ono što želi da ubere tokom noći je delikates koja će mu napuniti novčanik, piše Dojče vele.
Na lokalnom jeziku Luganda ih zovu "Nsenene". To su skakavci koji se nad istočnom Afrikom u ovo doba godine spuštaju u ogromnim jatima. Ono što je u Bibliji opisano kao pošast, za mnoge poljoprivrednike, poput Serua, finansijski je blagoslov. Skakavci se u Ugandi u ovo doba godine jedu naveliko - ti insekti bogati proteinima prže se dok ne postanu hrskavi. Naročito su za Božić, kada se porodice okupljaju, skakavci obavezni na svakom tanjiru.
Kada se završi velika kišna sezona, poljoprivrednici širom zemlje postavljaju ogromne zamke za skakavce duž močvarnih područja uz jezero Viktorija. Seru u majici, prljavim farmerkama i gumenim čizmama ponosno pokazuje svoju napravu za hvatanje insekata. Više od stotinu tabli talasastog lima uzdiže se u nebo na polju na periferiji Kampale.
On ponovo povlači konopac agregata i on konačno proradi. Jarki snopovi svetlosti brojnih reflektora sada obasjavaju okolinu, a blještavo svetlo se po nekoliko puta reflektuje zbog talasastog metala. Posmatrača gotovo zaslepe. Seru uzdahne. Ove godine je mnogo uložio u svoj sistem.
"Struja je mnogo skupa, zato sam ove godine uzeo kredit da kupim agregat", kaže Seru.
Uništavanje okoline i klimatske promene: zašto nedostaju jata?
On podiže pogled prema nebu. U sjaju reflektora sada se mogu videti skakavci kako lete. Privučeni snopovima svetlosti, oni se izgube između limova i iscrpljeni padaju u posude koje je Seru postavio.
"Ova godina nije dobra za 'Nsenene'. Možda će kasnije biti bolje. Nadamo se da će ih do januara biti više", kaže on.
Seru Hadson ima 37 godina, otac je troje dece i kaže da skakavce lovi više od dve decenije. I njegov otac i najstariji brat su to ovde radili, a već deset godina on to radi sam. To je isplativ posao, posebno u novembru i decembru, kada se završi duga kišna sezona i skakavci se izlegu. Od prodaje insekata ne samo da može da prehrani porodicu za Božić, već i da prihod u januaru iskoristi za plaćanje školarine za svoju decu i kiriju za čitavu godinu.
"Jedini je problem to što, ako uložim novac u nešto, kao npr. u agregate, ne znam da li će sezona biti dovoljno dobra da na kraju ostvarim profit."
Ove godine je sezona loša u čitavoj Ugandi. To je naučnike navelo da istraže zašto nema velikih jata skakavaca. Naučnici daju znak za uzbunu.
"Skakavci se razmnožavaju uglavnom u močvarama oko jezera Viktorija, posebno u vegetaciji u blizini vode", objašnjava Mozes Čemurot, vodeći entomolog sa državnog univerziteta Makerere.
A sve više ljudi se ilegalno bavi poljoprivredom ili čak grade kuće u brojnim močvarama Ugande.
"S povećanjem degradacije takvih područja, neizbežno dolazi do uništenja njihovih gnezda", kaže Čemurot.
Neki drugi ugandski naučnici kao razlog navode klimatske promene. Ove godine se tome dodaje i vremenski fenomen El Ninjo - kišna sezona je bila posebno duga i teška. Ako je previše vlažno, larve se neće izleći.
Ove godine su skakavci posebno skupi, žali se Glorija Mukašemije. Ta mlada majka pažljivo otvara plastičnu kesu koju je upravo donela s pijace i istresa insekte u posudu. Neki su još živi. Brzo poziva decu. Nekoliko dečaka trči prema njoj. Sedaju na pod ispred kućice u siromašnom kvartu na periferiji Kampale. Skakavcima brzo kidaju krila i noge. Deca se smeju od radosti.
"Kada su mrtvi, teže im je kidati krila i noge. Bolje je ako su još živi", kaže Mukašemije.
Čim se prva posuda napuni, ona insekte pere u vodi i zatim stavlja šerpu na peć.
"Sada ću da ih propržim, pa ću da dodam luk i so", objašnjava recept.
U međuvremenu, deca vredno nastavljaju da čiste insekte. Sa svih strana dolaze pilići, mačke i psi. I oni vole miris hrane bogate proteinima. I sve više dece iz komšiluka okuplja se oko mesta na kojem se pripremaju skakavci.
Porodice s niskim primanjima sebi teško mogu da priušte meso. Skakavci koji praktično padaju sa neba, za Božić su dobrodošla hranjiva promena.
Kada su skakavci isprženi i kada su dobili zlatno-žutu boju, Mukašemije ih stavlja na crveni plastični tanjir. Deca odmah počinju da jedu.
"Mnogo su ukusni", kaže jedan dečak između zalogaja.
"Ovo mi je omiljeno jelo", kaže drugi dok slatko žvaće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
1
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
0
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
3
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Komentari 4
S56
Ivan, Osijek
Nekima u Aziji voće durijan je omiljeni specijalitet, dok se većini ljudi povraća od njegovog mirisa i strogo ga je zabranjeno unositi u putničke avione.
Неко тамо
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar