"Tečno zlato": Maslinovo ulje sve češće na meti lopova u Španiji, marketi ga vezuju lancima

Maslinovo ulje je najčešće na meti lopova u supermarketima u gotovo polovini Španije, javio je Skaj njuz.
"Tečno zlato": Maslinovo ulje sve češće na meti lopova u Španiji, marketi ga vezuju lancima
Foto: Pixabay
Cena ulja je skočila nakon suše na jugu zemlje prošle godine, što je pogodilo rod maslina.
 
Organizovane kriminalne bande kradu ulje, poznato i kao "tečno zlato", a onda ga preprodaju, rekao je Ruben Navaro, direktor lanca supermarketa "Tu Super", koji ima 30 radnji u Andaluziji, na jugu Španije. On je dodao da je maslinovo ulje za njih postalo idealan proizvod za krađu.
U svim španskim supermarketima drugi proizvod koji je najčešće na meti lopova je alkohol, a na trećem mestu je iberijska šunka.
 
Litar devičanskog maslinovog ulja ekstra kvaliteta koštao je manje od pet evra pre četiri godine, a sada košta 14 evra.
Španija je najveći proizvođač maslinovog ulja i porodice ga obično kupuju naveliko za kuvanje.
 
Supermarketi sada pakovanja maslinovog ulja od pet litara vežu lancima sa katancem kako bi sprečili krađu. Takođe, na pojedinačnim bocama su postavljeni sigurnosni uređaji za sprečavanje krađe, koje mogu da uklone samo radnici.
 
Maslinovo ulje najviše se krade u supermarketima u oblastima Aragon, Andaluzija, kastilja La Manča, Katalonija, Valensija, Madrid, Balearska ostrva i Ekstremadura. 
 
Uzgajivači maslina i kompanije za preradu maslina u ulje takođe su žrtve pljačkaša, a lopovi ukradu desetine hiljada litara ulja.
  • Darkoni

    13.03.2024 15:06
    U Srbiji je još skuplje. U nekim trgovinskim lancima u Srbiji postavljaju nešto kao protivpešadijske mine na određene proizvode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.