
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.

Foto: Pixabay
Nestle to radi suprotno međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije "Public Eye".
Istraživači su poslali uzorke hrane za bebe ove švajcarske multinacionalne kompanije, koja se prodaje u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijsku laboratoriju na testiranje, prenosi "Gardijan".
Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima "Nido", pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i više, i "Cerelac", žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine.
"Nestle mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i da prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta", rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i ishranu "Public Eye-a".
Kada su u pitanju glavna evropska tržišta Nestle, uključujući Veliku Britaniju, nema dodatog šećera u formulama za malu decu. Dok neke žitarice namenjene starijoj deci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.
Smernice SZO za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine. Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta.
Velika Britanija preporučuje da se izbegava da deca mlađa od četiri godine dobijaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes. Smernice američke vlade preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.
Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u proizvodima "Nido" i "Cerelac", koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.
"Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece", saopštila je potparolka Nestle.
Ona je rekla da je u okviru "visoko regulisane" kategorije hrane za bebe, Nestle uvek poštovao "lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahteve za označavanje i pragove sadržaja ugljenih hidrata koji obuhvata šećere" i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda. Varijacije u receptima zavise od faktora uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka, istakla je potparolka.
Kompanija je smanjila ukupnu količinu dodatih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 odsto širom sveta tokom protekle decenije, rekla je ona, i nastavlja da je smanjuje. Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
U Africi se broj gojazne dece mlađe od pet godina povećao za skoro 23 odsto od 2000. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a globalno, više od milijardu ljudi je gojazno.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
0
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
5
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
11
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Komentari 4
au
w/e
Dragan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar