
Ako je kafa vaše omiljeno jutarnje piće: Evo šta tačno radi telu iz minuta u minut
Za mnoge od nas jutarnja kafa je važan deo svakodnevnog rituala.

Foto: Pixabay
Međutim, da li ste se ikada zapitali šta se tačno događa u vašem telu nakon prvog gutljaja? "Dejli mejl" donosi odgovor na to pitanje.
U prvih deset minuta
Kafa počinje da deluje već deset minuta nakon prvog gutljaja. Dr Duen Melor iz "British Dietetic Association" tvrdi da to zavisi od toga koliko brzo se kofein apsorbuje u krvotok u delovima sistema za varenje.
"Nakon ispijanja kafe, kofein će početi da se pojavljuje u krvi otprilike nakon deset minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali većina apsorpcije događa se u prvom delu creva", objasnila je ona.
Nakon što se kofein iz kafe apsorbuje, osetićete porast energije koji će sprečiti da se osećate umorno i učiniti vas budnijim.
Nakon 20 minuta
"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u telu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da izaziva porast krvnog pritiska unutar pola sata od ispijanja kafe, a efekti se još mogu videti otprilike četiri sata kasnije", kaže dr Melor.
Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji dovodi do sužavanja krvnih sudova, što posledično povećava broj otkucaja srca. Iako privremeno, ispijanje više od četiri šolje kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.
Nakon 45 minuta
Efekti kofeina na telo dostižu vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativno dejstvo kafe, ubrzanje otkucaja srca i osećaj povećane energije poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Međutim, ispijanje previše kafe može imati štetne posledice.
Previše kofeina može nas učiniti nervoznim ili teskobnim. Smernice Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno bezbedno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šolje. Trudnicama se savetuje da konzumiraju oko pola toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.
Nakon 60 minuta
Nakon što počne stimulišući efekat kofeina, možete primetiti neželjenu nuspojavu.
"Kad se kofein pojavi u krvi, osetićete diuretičko dejstvo kafe. To znači da kafa može izazvati potrebu za mokrenjem. Kada pijete kafu, kofein u piću inhibira proizvodnju antidiuretskog hormona, ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem telu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu mokraće", tvrdi dr Melor.
Ali, osim na mokrenje, kafa može podstaći i na obavljanje velike nužde. Istraživanja su pokazala da kafa može aktivirati kontrakcije u debelom crevu i unutrašnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crevo 60 odsto aktivnijim od vode. Te kontrakcije u debelom crevu guraju sadržaj prema rektumu.
Nakon 90 minuta i više
Vreme koje je potrebno da se kofein metaboliše razlikuje se od osobe do osobe. Ipak, za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe efekti stimulacije počinju da nestaju, kao i diuretsko dejstvo, prema dr Melor. To može uzrokovati osećaj umora, teskobe i slabu koncentraciju.
Međutim, samo zato što osećate pad kofeina ne znači da je u potpunosti napustio vaš sistem.
"Kod većine ljudi količina kofeina padne upola nakon šest sati jer se metaboliše u jetri. Iako se može činiti da efekti nestaju nakon sat ili dva, i dalje će biti dosta kofeina u vašem organizmu", napomenula je dr Melor.
Kao rezultat toga, kofein se može zadržati u vašem telu do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji "Sleep Foundation". Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbegavanje kofeina najmanje osam sati pre spavanja kako vam ne bi ometao san, što znači da je najbolje izbegavati kafu kao popodnevno piće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Komentari 5
w/e
Aleksej
Ђ
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar