
Ako je kafa vaše omiljeno jutarnje piće: Evo šta tačno radi telu iz minuta u minut
Za mnoge od nas jutarnja kafa je važan deo svakodnevnog rituala.

Foto: Pixabay
Međutim, da li ste se ikada zapitali šta se tačno događa u vašem telu nakon prvog gutljaja? "Dejli mejl" donosi odgovor na to pitanje.
U prvih deset minuta
Kafa počinje da deluje već deset minuta nakon prvog gutljaja. Dr Duen Melor iz "British Dietetic Association" tvrdi da to zavisi od toga koliko brzo se kofein apsorbuje u krvotok u delovima sistema za varenje.
"Nakon ispijanja kafe, kofein će početi da se pojavljuje u krvi otprilike nakon deset minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali većina apsorpcije događa se u prvom delu creva", objasnila je ona.
Nakon što se kofein iz kafe apsorbuje, osetićete porast energije koji će sprečiti da se osećate umorno i učiniti vas budnijim.
Nakon 20 minuta
"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u telu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da izaziva porast krvnog pritiska unutar pola sata od ispijanja kafe, a efekti se još mogu videti otprilike četiri sata kasnije", kaže dr Melor.
Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji dovodi do sužavanja krvnih sudova, što posledično povećava broj otkucaja srca. Iako privremeno, ispijanje više od četiri šolje kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.
Nakon 45 minuta
Efekti kofeina na telo dostižu vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativno dejstvo kafe, ubrzanje otkucaja srca i osećaj povećane energije poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Međutim, ispijanje previše kafe može imati štetne posledice.
Previše kofeina može nas učiniti nervoznim ili teskobnim. Smernice Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno bezbedno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šolje. Trudnicama se savetuje da konzumiraju oko pola toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.
Nakon 60 minuta
Nakon što počne stimulišući efekat kofeina, možete primetiti neželjenu nuspojavu.
"Kad se kofein pojavi u krvi, osetićete diuretičko dejstvo kafe. To znači da kafa može izazvati potrebu za mokrenjem. Kada pijete kafu, kofein u piću inhibira proizvodnju antidiuretskog hormona, ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem telu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu mokraće", tvrdi dr Melor.
Ali, osim na mokrenje, kafa može podstaći i na obavljanje velike nužde. Istraživanja su pokazala da kafa može aktivirati kontrakcije u debelom crevu i unutrašnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crevo 60 odsto aktivnijim od vode. Te kontrakcije u debelom crevu guraju sadržaj prema rektumu.
Nakon 90 minuta i više
Vreme koje je potrebno da se kofein metaboliše razlikuje se od osobe do osobe. Ipak, za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe efekti stimulacije počinju da nestaju, kao i diuretsko dejstvo, prema dr Melor. To može uzrokovati osećaj umora, teskobe i slabu koncentraciju.
Međutim, samo zato što osećate pad kofeina ne znači da je u potpunosti napustio vaš sistem.
"Kod većine ljudi količina kofeina padne upola nakon šest sati jer se metaboliše u jetri. Iako se može činiti da efekti nestaju nakon sat ili dva, i dalje će biti dosta kofeina u vašem organizmu", napomenula je dr Melor.
Kao rezultat toga, kofein se može zadržati u vašem telu do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji "Sleep Foundation". Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbegavanje kofeina najmanje osam sati pre spavanja kako vam ne bi ometao san, što znači da je najbolje izbegavati kafu kao popodnevno piće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 5
w/e
Aleksej
Ђ
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar