Kako prepoznati trovanje kofeinom: Ovo su simptomi

Mnogi bez kafe ne mogu da zamisle početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih posledica, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.
Kako prepoznati trovanje kofeinom: Ovo su simptomi
Foto: Pixabay
U teškim slučajevima prekomerna konzumacija kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom ili predoziranje.
 
Kada dolazi do trovanja kofeinom?
 
Trovanje kofeinom događa se kada je u organizmu preterano visok nivo kofeina, što se manifestuje nizom neprijatnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući poteškoće s disanjem i napade. Bilo je slučajeva u kojima su ljudi umrli od posledica trovanja kofeinom.
Simptomi trovanja kofeinom
 
Trovanje kofeinom nadilazi tipičnu glavobolju izazvanu kofeinom, koja se javlja kada preteramo s kafom i popijemo koju šolju više. Preporuka za zdrave odrasle osobe je da ne unose više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šoljica kafe.
Konzumacija nešto veća od ove granice može dovesti do simptoma poput teskobe i razdražljivosti, prema dijetetičarki Erin Palinski-Vejd, prenosi CNN.
 
Međutim, ozbiljniji efekti povezani s trovanjem kofeinom obično se javljaju kada pojedinac konzumira oko 1.200 miligrama kofeina, što je približno jednako 12 šoljica kafe. Neurološki simptomi, kao što su teskoba, halucinacije, migrene, cerebralno oticanje i napadi, dokumentovani su u slučajevima trovanja kofeinom. Komplikacija je i otežano disanje.
 
Iako retko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno; većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana je s pijenjem tableta s visokim dozama kofeina.
  • Pogodi ko je

    19.03.2024 07:04
    Od srpskih kafa tesko da se moze dobiti trovanje kofeinom vec nesto drugo od zagoretine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.