Trgovci u Evropi gomilaju zalihe kafe

Trgovci nabavljaju više kafe za Evropu kako bi izbegli teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom sledeće godine stupanjem na snagu uredbe EU o suzbijanju krčenja šuma.
Trgovci u Evropi gomilaju zalihe kafe
Foto: Pixabay
To je objavila Međunarodna organizacija za kafu (ICO).
 
Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, rekla je izvršna direktorka ICO-a Vanusia Nogueira.
"Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili", rekla je Nogueira na marginama Međunarodnog seminara o kafi 2024. u brazilskom Santosu.
 
"Ko zna da li će nas dočekati kakvo iznenađenje", dodala je.
Evropska unija je najveće tržište kafe na svetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Evropska unija na određen period omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istakla je zvaničnica udruženja.
 
Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahteva pribavljanje potvrde da kafa nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema.

Teme

kafa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće