Dužina prstiju govori o promiskuitetu

Istraživanje o seksualnom životu neandertalaca pokazuje da su naši preci bili promiskuitetni.
Istraživanje o seksualnom životu neandertalaca pokazuje da su naši preci bili promiskuitetni.

Naučni tim je postavio tezu da su za sve krivi prsti - odnosno razlika u dužinama domalog i kažiprsta.

Jedna od članica tima, Ema Nelson, dokazala je da visok nivo androgena u materici utiče na dužinu domalog prsta. Sada se pretpostavlja da ako on nije značajno veći od kažiprsta, čovek ima izražen takmičarski duh, agresivniji je i ima više seksualnih partnera, prenosi Mondo.

Međutim, ako je razlika između domalog i kažiprsta veća, čovek je skloniji monogamiji. Sve navodi na zaključak da povišen nivo androgena u prenatalnom periodu unapred definiše naš seksualni život.

Kada se uporede dužine prstiju kod neandertalaca, nekih starijih predaka i savremenog čoveka, takav stav naučnika postaje sasvim logičan.

Indeks razlike u dužinama prstiju kod ranog modernog čoveka, koji datira iz perioda pre 95.000 godina, iznosio je 0,935. Neandertalci, koji su živeli pre 28.000 godina, imali su značajno manji indeks - 0,928, a indeks kod današnjeg čoveka veći je za 0,03.

I u tome, smatraju britanski naučnici, leži tajna njegove sklonosti ka monogamnom životu. Međutim, to otkriće nije dovoljno, jer je ono samo polazna tačka za buduće analize.

Naučni tim, koji je sproveo studiju, smatra da bi ona mogla biti polazna tačka za tumačenje evolucije društvenog ponašanja, a problem je što njihovi zaključci o povezanosti dužine prstiju sa promiskuitetnom još nisu zvanično potvrđeni.

Pitanja o neandertalcima se gomilaju i pre svega je potrebno odgonetnuti kada su i zašto naši preci prešli iz sistema promiskuitetnog parenja u monogamni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.