Dokazano: Seks zaista prodaje

Oglašivači odavno koriste zanosne obnažene lepotice koje prezentuju njihov proizvod. To ne čine samo zato što žele da uliju lažnu nadu potrošačima da će uz kupljeni automobil, recimo, dobiti i divnu ženu.
Oglašivači odavno koriste zanosne obnažene lepotice koje prezentuju njihov proizvod. To ne čine samo zato što žele da uliju lažnu nadu potrošačima da će uz kupljeni automobil, recimo, dobiti i divnu ženu. Naime, istraživači su otkrili da pogled na atraktivne muškarce i žene u reklamama aktivira delove mozga koji nas teraju da impulsivno kupujemo, dok se racionalni deo isključuje.

Njihova studija je otkrila da kada oglašivači takozvanu logičku persuazivnost - jednostavno iznošenje činjenica - imaju slabiju prodaju, nego onda kada računaju na neracionalnu komponentu. To što lepe žene deluju još ubedljivije, dugujemo tome što naš mozak premošćuje delove koji procesuiraju ideje logički i racionalno.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji priključili su 24 odrasle osobe na monitore koji snimaju moždanu aktivnost tokom reklama. Stepen aktivnosti u delovima zaduženim za emocije i donošenje odluka bio je mnogo niži dok su ispitanici gledali obične "činjenične" reklame, nego one koje su imale seksi poruke. Stručnjaci upozoravaju da niži nivo aktivnosti mozga prilikom posmatranja takvih reklama vode smanjenju takozvane bihejvioralne inhibicije, zbog čega kasnije kupujemo nekontrolisano.

Naše preferencije pri odabiru robe oblikuju se pod uticajem mnogih faktora uključujući i logičku prezentaciju proizvoda putem reklama, persuazivnim informacijama i prijatnim slikama koje možda nemaju nikakve veze sa osobinama samog proizvoda. Ova otkrića potkrepljuju činjenicu da se poslednjih godina oglašivači više trude da kupce zavedu, nego da ih ubede u kvalitet onoga što prodaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.