FOTO: Novi Zeland ima najlepšu novčanicu

Novčanica Novog Zelanda od pet dolara dobila je priznanje za novčanicu godine za 2015, pobedivši 19 drugih nominovanih novčanica iz celog sveta.
Titulu joj je dodelila međunarodna organizacija koja ja zadužena za istraživanje i prikupljanje novčanica International Bank Note Society (IBNS). U ovoj tesnoj trci učestvovale su i novčanica od 20 kruna iz Švedske, 100 rubalja iz Rusije, kazahstanska novčanica od 20.000 tenga i škotskih 5 funti.
 
Pobedničkom novčanicom dominira narandžasta nijansa, na jednoj strani nalazi se planinar Edmund Hilari, jedan od prvih koji su uspeli da dopru do Mont Everesta. Sa druge strane nalazi se žutooki pingvin (poznat kao hoiho).
 
 
To je prijatan kontrast u odnosu na novu novčanicu australijskog dolara, koja kako su naveli kritičari "izaziva osećaj povraćanja" i koja je bila inspiracija za mnoge parodije.
 
"Ponosni smo na sve nove novčanice Novog Zelanda, ali da imamo novčanicu koja je i međunarodno priznata, e to je veoma posebno”, rekao je guverner banke Novog Zelanda. On je naveo da ova novčanica sadrži i neke od najnaprednijih zaštita u svetu, a ipak lepo prikazuje istoriju Novog Zelanda, kulturu i nasleđe.
 
Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin