Kako da odaberete dobru lubenicu

Nekoliko trikova kako da odaberete slatku lubenicu, a da je ne "sakatite".

Poznavaoci kažu da je biranje sočne lubenice sa šećernim "srcem" prava nauka. Ako nemate vremena za te "studije", evo nekoliko osnovnih trikova:

1. ŽUTA MRLJA - DOBAR ZNAK

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su sazrele. Nemojte kupovati niti lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

2. BEZ OŠTEĆENJA

Površina lubenice trebalo da bude tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, a lubenice s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.

3. ŠTO TEŽA, TO BOLJA

Možda vam je muka da vučete tešku lubenicu do kuće, ali upravo bi najtežem plodu trebalo posvetiti najviše pažnje. Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin