Kraljica srpskih planina

Nacionalni park Tara pokriva najveći deo planine Tare i zahvata područje opštine Bajina Bašta ograničeno tokom reke Drine između Višegrada i Bajine Bašte.
Nacionalni park Tara pokriva najveći deo planine Tare i zahvata područje opštine Bajina Bašta ograničeno tokom reke Drine između Višegrada i Bajine Bašte.

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta.

Planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodan je teren za zimske sportove, rekreaciju, odmor, edukativne posete, ali i kvalitetne visinske pripreme sportskih ekipa.

Tara ima povoljan položaj prema turističkim vrednostima u neposrednoj okolini: Užicu, Mokroj Gori, Višegradu, sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima koji privlače izletnička kretanja turista smeštenih na Tari.

Turistički centri na Tari su "Mitrovac" sa dečijim odmaralištem i lovačkim domom, "Kaluđerske bare" gde su smešteni hoteli Omorika, Beli bor i Javor i "Zaovine", koje su čuvene kao mesto na kojem je otkriven živi fosil biljnog sveta, Pančićeva omorika.

Privani smeštaj moguće je naći u svim delovima Tare, a prosečna cena iznajmljivanja planinske kuće sa četiri ili šest kreveta je oko 25 evra.

Kako bi posetiocima ovog zaštićenog područja bio omogućen što kompletniji i bezbedniji boravak organizovani su Centri za posetioce u Bajinoj Bašti, na Mitrovcu i na obali perućačkog jezera.

Iz Novog Sada se do Tare stiže preko Šapca i Loznice, prema Bajinoj Bašti.
  • ljubomir

    05.12.2010 11:23
    lepo, logicno i racionalno
    Posto se na "Nacionalni park Tara" naslanja i "Park prirode Mokra Gora", logicno je da ovaj park prirode Drzava poveri na upravljanje "Nacionalnom parku", koji ima visegodisnje iskustvo u toj oblasti, a ne da poverava izvozno uvoznom preduzecu "Park prirode Mokra Gora", ciji je vlanik Emir Kusturica. Domace i evropsko zakonodavstvo i obavezuje da prirodne lepote poverava onome ko ima iskustva da njime upravlja, (a zasto nije neznam)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja