Počela sezona posmatranja kitova

Sezona posmatranja kitova počela je danas u Australiji, a očekuje se da će oko 4.000 ovih ogromnih životinja biti primećeno, pišu agencije.
Sezona posmatranja kitova počela je danas u Australiji, a očekuje se da će oko 4.000 ovih ogromnih životinja biti primećeno, pišu agencije.

Kitovi dolaze blizu obale Novog Južnog Velsa tokom severne migracije. Oni se sele svake godine duž obale istočne Australije i prolaze kroz Sidnej, a njihov cilj je severni deo Antartika, gde odlaze svakog juna i jula, a vraćaju se na jug između septembra i novembra.

"Očekujemo veoma dobru sezonu", rekao je Džeof Ros ekspert iz Nacionalnog parka u Novom južnom Velsu.

Ros je dodao kako se broj kitova povećao za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu i da je to delimično posledica rađanja beba kitova.

"Oni su dosta reproduktivno sposobni, tako da su sada stvarno u ekspanziji, jer se rađa dosta mladih", objasnio je Ros.

Australija je veliki protivnik lova na kitove u južnom delu okeana. Ministarka za očuvanje životne sredine Robin Parker je izjavila kako je borba protiv lova ne kitove, takođe, pomogla povećanju broja njihovog broja.

"To je prirodni priraštaj, jer smo tokom godina poboljšali očuvanje morske životne sredine", rekla je Parker.

"U potpunosti smo sigurni da radimo prave stvari kako bi kvalitet vode bio bolji, što sigurno dosta odgovara kitovima", dodala je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja