100 godina Grand central stanice

Železnička stanica Grand central u Njujorku, jedno od središta "Velike jabuke" i jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija u svetu, obeležila je danas vek postojanja.

Železnička stanica Grand central u Njujorku, jedno od središta "Velike jabuke" i jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija u svetu, obeležila je danas vek postojanja.

Čuveno zdanje na Menhetnu odavno ne dočekuje dugolinijske vozove, već samo one koji saobraćaju na lokalnim, međugradskim linijama, kao i kompozicije pojedinih linija njujorške podzemne železnice.

Uprkos tome, sa stepenicima koji podsećaju na one u pariskoj operi, predstavom zodijačkih znakova na ogromnoj tavanici i čuvenim satom, vrednim nekoliko miliona dolara, Grand central i dalje privlači posetioce. Dnevno kroz Grand central prođe oko 750.000 ljudi.

Stanica, čiju je izgradnju finansirala porodica Vanderbilt, otvorena je 1913.

Od rušenja, nekoliko decenija kasnije, spasila ju je udovica predsednika Džona Kenedija, Žaklina Kenedi Onazis, tako što je sprečila plan gradskih vlasti da na njenom mestu podignu poslovnu zgradu.

"Nije lako opstati 100 godina u gradu koji se stalno menja", izjavio je danas gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, na proslavi povodom jubilarne godišnjice.

U čast stogodišnjice, prodavnice i restorani na stanici su mušterijama naplaćivali proizvode i usluge po cenama iz 1913. godine, pa je tako čišćenje cipela koštalo 10, a vekna ražanog hleba šest centi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja