Šta rade turisti u Severnoj Koreji?

Upozorenje Kim Džong Una, vođe Severne Koreje, da posle 10. aprila ne garantuje bezbednost strancima u njegovoj zemlji izgleda ne brine baš sve strance u Pjongjangu. Britanski i američki turoperateri tvrde da turistima ne preti opasnost.
Upozorenje Kim Džong Una, vođe Severne Koreje, da posle 10. aprila ne garantuje bezbednost strancima u njegovoj zemlji izgleda ne brine baš sve strance u Pjongjangu. Britanski i američki turoperateri tvrde da turistima ne preti opasnost.

Nikolas Boner, Britanac o kojem na internetu stoje podaci da je slikar, crtač stripova i filmski režiser, više od dve decenije stacioniran je Pekingu, prestonici Kine, a 1993. tu je osnovao turističku agenciju "Korio turs", specijalizovanu za putovanja u Severnu Koreju, ali i snimanje dokumentaraca o ovoj državi.

Boner kaže da su se članovi njegove agencije prošle nedelje sastali sa osobljem britanske ambasade u Pjongjangu, u vreme kada iz severnokorejske prestonice skoro svakodnevno stižu pretnje nuklearnim napadom na Južnu Koreju i američke ciljeve u regionu i na teritoriji SAD.

- Oni (Severna Koreja) često imaju takvu retoriku protiv SAD i Južne Koreje, a iako je ovog puta ona naglašenija, usmerena je ka vlastima, a ne ka turistima koji reše da putuju u Severnu Koreju - navodi Boner.

On kaže da trenutno u okviru ture po Severnoj Koreji ima osmoro Amerikanaca i da "Korio turs" neće otkazati putovanja ukoliko ne dobije konkretnu poruku da to učini od ambasada Velike Britanije, Švedske ili Nemačke u Pjongjangu.

Kao i Boner, osmoro Amerikanaca na turi po državi kojom upravlja Kim Džong Un ima i Kristofer Vajt, direktor putovanja u "Jang pajonir turs", agenciji takođe prijavljenoj u Kini.

- Upravo smo razgovarali sa ovom grupom i pozvali naše kontakte u Severnoj Koreji kako bismo proverili da je sve u redu - kaže Vajt.

Svetske zemlje ne povlače ambasadore

Britanski Forin ofis saopštio je da nema trenutni plan za evakuaciju osoblja Ambasade Velike Britanije u Pjongjangu, ali tabloid "Dejli mejl" navodi da planovi iz predostrožnosti za evakuaciju Britanaca iz Severne Koreje postoje i da je avijacija u pripravnosti za slučaj da treba da nadgleda izvlačenje ljudi.

Nemačka ambasada u Severnoj Koreji za sada će nastaviti rad. - Mi neprestano procenjujemo bezbednost nemačke ambasade i njenu izloženost opasnosti - poručilo je nemačko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Francuska ozbiljno shvata situaciju u Severnoj Koreji, apeluje na Pjongjang da prestane sa provokacijama, ali za sada ne namerava da evakuiše svoje građane iz te zemlje.

SAD nemaju ambasadu u Pjongjangu, a Rusija je saopštila da razmatra slanje aviona za izvlačenje svojih građana iz Severne Koreje i da je vodi razgovore sa Kinom, glavnim severnokorejskim saveznikom u regionu.

  • marko

    09.04.2013 12:12
    @Nemanja
    Nije Severna Koreja Srbija pa da mozes da ides gde god hoces. Celo vreme imas pratnju, znas se gde se ide, hotel je na ostrvu na reci, i ako hoces sam da prosetas, ne moze, uz objasnjenje da ces da se izgubis jer je sve na korejskom. Tako da je tura ''super'' izvor informacija za spijune. Imas par ljudi s Balkana koji su isli i pisali blogove pa procitaj pre nego krenes da krivis zapad.
  • nemanja

    07.04.2013 18:48
    glupo pitanje
    sta rade turisti ?
    a da ti turisti sasvim slucajno nisu spijuni ?
    rat samo sto nije izbio a oni eto slikaju prirodne lepote i to bas u severnoj koreji. zasto se samo kopiraju tekstovi sa zapada ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja