FOTO: Životinje koje će nestati do kraja godine

Čak 10 životinjskih vrsta bi ove godine mogle u potpunosti da nestanu, upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).
Čak 10 životinjskih vrsta bi ove godine mogle u potpunosti da nestanu, upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Prvi na spisku je saola. To šumsko goveče, tamno smeđeg krzna sa belom prugom duž leđa i blago zakrivljenim rogovima unazad, živi samo na Anamitskom planinskom lancu, na granici između Vijetnama i Laosa, gde mu usled demografskog rasta i odsustva bilo kakvih mera zaštite preti totalno izumiranje.

Sličnu sudbinu mogla bi da doživi i pacifička pliskavica, čiji se broj smanjio na svega stotinjak. Opstanak te "morske svinje", koja živi u Pacifičkom zalivu, najviše ugrožava industrijski ribolov.

Južnokineski tigar je od 1996. u opasnosti od potpunog istrebljenja. Veruje se da je već nestao u prirodi. Naime, nijedna jedinka nije viđena još od 1970-ih. Kina danas pokušava da ponovo uvede ovu vrstu u njeno prirodno stanište.

Kat Ba langur, kog zbog žutog krzna na glavi zovu još i zlatoglavi langur, živi u jugoistočnoj Aziji, na prostoru između južne Kine i severnog Vijetnama. Ovih majmuna danas ima svega šezdesetak na ostrvu Kat Ba i manje od hiljadu u Kini.

Između 40 i 60 javanskih nosoroga živi u nacionalnom parku na ostrvu Java. Ova životinja uživa danas posebnu zaštitu indonežanskih vlasti ali samo u okviru ovog utičišta.

Severni beli nosorog je verovatno najugroženija životinja sa liste IUCN-a. Ova vrsta je i zvanično izumrla u prirodi. U životu je svega pet severnih belih nosoroga u svetu, od kojih četiri imaju više od 40 godina (životni vek ovih životinja je najviše 43 godine).

Amurski leopard opstaje još u nekoliko izolovanih oblasti na krajnjem istoku Azije, na prostoru između Kine, Severne Koreje i Rusije. Poslednjih godina je registrovano svega pedesetak ovih velikih mačaka.

Za belokljunog detlića se veruje da je izčezao. U Sjedinjenim Američkim Državama poslednji put je viđen 1944. godine, a u IUCN-u je zaveden kao istrebljena vrsta 1996. Poslednjih godina, nekoliko biologa je navelo da je videlo ovu pticu, ali dosad niko od njih nije uspeo da svoje tvrdnje potkrepi dokazima.

Severni razigrani lemur, mali primat koji živi na severu Madagaskara, jedna je od najugroženijih životinja na svetu, a 2012. ih je registrovano svega 19.

Samoanski golub živi na Samoanskim ostrvima, a njegova populacija se procenjuje na 70 do najviše 380.

IUCN svrstava ugrožene vrste u tri kategorije, u zavisnosti od stepena rizika od istrebljenja: osetljive, u opasnosti i - u kritičnoj opasnosti. Sledeći stadijum odnosi se na nestanak životinje u divljini, a zatim i na njeno potpuno istrebljenje (u zatočeništvu).

  • Scotch Bonnet

    07.03.2015 11:34
    Mogao sam i do sada bez njih.... gluposti
  • zabrinut

    06.03.2015 21:50
    istrebljenje
    Obratite malo paznju i na Zrenjanin gde lovci aktivno rade na tome da sve divlje životinje istrebe. A niko nista ne preduzima.....
  • Milan

    06.03.2015 20:32
    Tužno
    dođe mi da plačem,šta ste uradili od Sveta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.