VIDEO: Sam, u radioaktivnoj zoni pomaže životinjama

Naoto Matsumura živi sam u radioaktivnom području da bi pomagao životinjama.
Naoto Matsumura živi sam u radioaktivnom području da bi pomagao životinjama.

"Ovde je tako tiho. Noću je mrtva tišina. Postoje građevine, ali nema automobila, nema ljudi. U početku je bilo ludo. Bez svetla, bez zvuka. Prve nedelje osećao sam se nelagodno. Bilo je pretiho. Sad sam se već navikao, ali emocija koju sam osećao kad sam shvatio da sam sam, neopisiva je. 'Samoća' je ne opisuje dovoljno dobro. Na to mi je bilo najteže da se naviknem".

To su reči kojima Naoto Matsumura započinje novi Viceov dokumentarac o samotnom životu u napuštenom gradu Tomoiki u okolini Fukušime koji je 2011. evakuisan nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani koja je prouzrokovala zemljotres i cunami. Svet je za njega saznao još tada, pre više od tri godine, kad je Matsumura odbio da ode iz zagađenog područja pa je naposletku dobio dozvolu vlade da ostane. U krugu od 20 kilometara oko njega nema nijednog drugog čoveka, a nema ni struje. Jedina veza s ostatkom sveta mu je mobilni telefon.

Smisao svog života Matsumura vidi u brizi za životinje koje su njegovi susedi ostavili iza sebe, jer se boji da neće preživeti zimu i nestašicu hrane. "Životinjama su potrebni ljudi, a nemam dovoljno hrane za njih. Njima treba sklonište i hrana, a ja to nemam da im dam. Za to je trebalo da se pobrine vlada, ali oni se boje da dođu ovamo. Video sam mnoge životinje koje su umrle od bolesti i gladi", kazao je tada poslednji "Fukušimac".

U početku je Matsumura evakuisan zajedno sa svojom porodicom, ali bilo mu je teško da pronađe utočište pa je odlučio da se vrati i pomogne životinjama. Po povratku je pronašao stotine mrtvih životinja koje su bile zarobljene u štalama ili zavezane bez hrane ili vode. Inače bivši građevinac, Matsumura je popravio razrušena utočišta za životinje koje sad zbog njega sigurno žive. Dane provodi istražujući napušteni grad, hraneći životinje i brinući se za njih uz pomoć novca koji su donirali dobri ljudi.

Iako većinu vremena provodi u zabranjenom području, često drži govore i pres konferencije van njih kako bi podigao svest o tome koliko je ovaj grad propatio i prikupio sredstva za svoje životinje.

Ovaj 55-godišnjak kazao je da je svestan da je stalno izložen radijaciji, ali nije zbog toga zabrinut, iako konzumira hranu koja je uzgojena izvan ovog područja. "Rekli su mi da ću se razboleti za 30 ili 40 godina. Do tada ću verovatno već ionako biti mrtav, tako da me nije briga", poručio je.

Iako je vlada izdala naređenje da preostale životinje u području budu ubijene, on insistira da su one zdrave i srećne i da nema razloga za to. "Zašto ih ubijati? Meni su ljudi i životinje jednaki", poručio je.

  • 24.03.2015 06:53
    Kakva uzvišena svest! On je pronašao svrhu svog postojanja. Sva podrška ovom nesebičnom ljudskom biću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.