Čak 80% desetogodišnjakinja je bilo na dijeti

Najnovija američka studija dala je zabrinjavajuće rezultate - čak 80 odsto desetogodišnjakinja je, u želji da budu što mršavije, bilo na nekoj vrsti dijete i posebnom režimu ishrane.

Najnovija američka studija dala je zabrinjavajuće rezultate - čak 80 odsto desetogodišnjakinja je, u želji da budu što mršavije, bilo na nekoj vrsti dijete i posebnom režimu ishrane.

Studija američke neprofitne organizacije Common Sense Media je pokazala kako je jedno od 4 dece bilo na nekoj vrsti dijete pre nego je napunilo sedam godina, većina devojčica uzrasta od 6 do 8 godina želi da su mršavije. Zabrinjavajućih 80 odsto 10-godišnjakinja ima iskustvo redukovanog režima ishrane kako bi izgubilo "suvišne" kilograme, a od tog procenta, jednu trećinu čine dečaci.

Kler Misko ispred američke Asocijacije za poremećaje u ishrani objašnjava zašto joj ovaj podatak nije isuviše šokantan.

"Deca i mladi ljudi su pod velikim uticajem okoline, a živimo u svetu koji konstantno vrši pritisak na nas da treba da budemo što mršaviji i izgubimo 'suvišne' kilograme. Glorifikacija mršavosti je sveprisutan fenomen, tako da ne čudi da su mladi ljudi, pa čak i deca toliko opsednuti dijetama i mršavošću", kaže Misko.

Ona dodaje kako su globalne kampanje protiv gojaznsti takođe uticale na ovaj trend, pa se danas mnogo govori o epidemiji gojaznosti.

"Istina, epidemija gojaznosti je veliki svetski problem, ali ipak moramo biti svesni toga da pred nama imamo i drugu epidemiju - porast broja osoba sa poremećajima u ishrani i iskrivljene slike sopstvenog tela. Moramo raditi na tome da kontrolišemo i da se borimo protiv jedne epidemije, ali da to ne znači dodavanje ulja na drugu", poručuje Misko.

  • LOL

    29.01.2015 08:27
    wtf
    Ako izuzmemo glorifikaciju mrsavosti kao trend sto se spominje u tekstu ostaje cinjenica da postoji impozantan broj dece koja treba da se podvrgnu dijeti sa dobrim razlogom. Dijeta je kontrolisanje ishrane i ne znaci da se ona automatski vrsi zarad skidanja kilograma i ako je sam taj naziv bezrazlozno vremenom postao sinonim za pomenuto.Krivicom iskljucivo roditelja koji ne zele da se bave zdravljem svoje dece broj gojazne dece u Srbiji raste brzinom epidemije a na zalot niko ne radi po tom pitanju.Trebalo bi posvetiti paznju edukaciji buducih roditelja i roditelja male dece sto putem medija, sto putem predavanja u zabavistima, preko saveta pedijatara sto se naravno ne cini.Pa kad imate bebu koja pre prve godine tezi 20 kg svi se smese i smatraju to zdravim uz komentar kako dete odlicno napreduje? Kad petogodinjak nosi velicinu 12-14 jer struk ne moze da mu stane u normalnu velicinu i koji se gusi prilikom pokusaja da trci roditelji za to krive krajnike? Mc je prepun roditelj i male dece, dece u kolicima koja grickaju ponfrit i piju sejk.Zabavite je puno dece kojima kupus smrdi, boranija i grasak su ruzni jer su zeleni pa ih zabrinuti roditelji tove sa cokoladicama cim ih pokupe jer su im jadna deca gladna od lose hrane u PU. Edukacija, edukacija i edukacija mada i to moze da pomogne SAMO onim roditeljima koji zele da vode racuna o vojoj deci a neznaju za bolje jer vec imaju lose stecene navike iz svog detinjstva.A za one koji ne zele, nema pomoci tu jedino socijalna sluzba moze da reaguje i da zastiti dete sto je naravno u Srbiji SF scenario.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.